Zondag 28/11/2021

Update

PS en cdH samen in regering, De Wever de loef afgestoken

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In de race van de regeringsvorming zijn PS en cdH de winnaars geworden. De partijen van voorzitters Paul Magnette en Benoît Lutgen hebben een akkoord bereikt om samen te gaan regeren in Wallonië en Brussel. De MR van Charles Michel en Didier Reynders wordt daarmee buitenspel gezet. In Brussel schuift het FDF mee aan tafel. In het Nederlandstalige kiescollege van het Brussels parlement gaan Open Vld, sp.a en CD&V samen regeren.

Brussels PS-voorzitster Laurette Onkelinx rondde deze voormiddag pas haar eerste gespreksronde af met het oog op de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Na afloop noemde ze de gesprekken "nogal verhelderend". Om 16.30 uur gaven PS en cdH samen een persconferentie.

Op die persconferentie was bij PS-kopstukken Paul Magnette, Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx en cdH-voorzitter Benoît Lutgen te horen dat de keuze van mogelijke coalitiepartners in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap volledig losstaat van de onderhandelingen voor een federale regering.

Lutgen stelde dat de gewesten een eigen realiteit vormen met hun eigen configuratie. "De federale informateur zet zijn werk voort. Het ene is niet verbonden met het andere", aldus Lutgen.

Eenzelfde geluid weerklonk bij de PS. "Elk niveau heeft zijn eigen logica. Daar hebben we gezocht naar convergenties. Dit betekent niet dat de keuze voor het federale niveau al gemaakt is. Wij werken elk op ons eigen ritme", aldus Magnette, die eraan toevoegde beschikbaar te zijn als de informateur zijn partij uitnodigt. Laurette Onkelinx vulde aan dat een snel akkoord op dit regionale niveau altijd de bedoeling was.

Op de vraag of Di Rupo kandidaat-minister-president is voor Wallonië, antwoordde de premier in lopende zaken ontwijkend. "We hebben vooral eerst een programma nodig. Op dit moment vervul ik nog ten volle mijn rol als federaal eerste minister."

BDW in snelheid gepakt?
Met die regeringsvorming zijn de Waalse socialisten en christendemocraten Bart De Wever te snel af. De N-VA-voorzitter en formateur voerde de druk op bij de MR en de cdH om samen een centrumrechtse federale regering te vormen, met aan Vlaamse kant de N-VA, CD&V en Open Vld in de regering. Dit wordt nu een stuk moeilijker voor N-VA als cdH ervoor opteert om zo dicht als mogelijk parallele regeringen te vormen, met dezelfde coalities op elk niveau. Met de PS aan boord ligt de weg open voor de traditionele tripartite van socialisten, liberalen en christendemocraten in de federale regering, waardoor de N-VA overbodig wordt.

Zetelverdeling
In Wallonië halen PS en cdH samen een duidelijke meerderheid van 43 zetels op 75. Dat het FDF er niet bij is, spreekt voor zich. De federalisten van Olivier Maingain haalden immers geen enkele zetel binnen in het Waalse Parlement. Een voortzetting van de huidige olijfboomcoalitie met PS, cdH en Ecolo was evenmin evident of noodzakelijk, met Ecolo dat terugviel van 14 op 4 zetels.

Ook in het parlement van de Franse gemeenschap, samengesteld uit leden van het Waalse en het Brusselse parlement, halen PS (36) en cdH (16) zonder de drie zitjes van het FDF een meerderheid van 52 zetels op 94.

In Brussel is het FDF dan weer wel nodig voor een meerderheid. PS en cdH haalden er samen 30 van de 72 Franstalige zetels binnen, het FDF 12. Samen geeft dat met 42 op 72 zetels eveneens een comfortabele meerderheid. Aan Nederlandstalige kant heeft Open Vld intussen trouwens bevestigd dat het met sp.a en CD&V in zee wil in Brussel.

Geen deadline
Op elk van de niveaus zullen zaterdag gesprekken starten over een inhoudelijk regeerakkoord. "PS, cdH en FDF willen een ambitieus en coherent project uitbouwen voor alle Walen en Brusselaars, en dat in een budgettair verantwoord kader", klonk het op de persconferentie.

"Eerste prioriteit is de creatie van jobs en economische activiteit", aldus Di Rupo. "We willen het economisch herstel in Wallonië en Brussel accentueren en de sociale cohesie versterken, om zo de welvaart van alle Walen en Brusselaars veilig te stellen." Voor de Franse gemeenschap ligt de klemtoon dan weer op onderwijs.

Een deadline leggen de nieuwbakken partners zichzelf niet op. "PS, cdH en FDF willen zo snel mogelijk regeerakkoorden sluiten", klonk het nog. Op de vraag of hijzelf Waals minister-president zal worden, hield Di Rupo de boot af. Eerst moeten de regeerprogramma's worden geschreven, de partijen moeten die goedkeuren en nadien beslissen ze over welke mannen of vrouwen deel uitmaken van de regering, legde Di Rupo uit. "Ik blijf vastberaden mijn verantwoordelijkheid nemen als premier" in lopende zaken, luidde het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234