Vrijdag 21/01/2022

PS drijft prijs nog eens op

Voorzitter Elio Di Rupo koppelt staatshervorming aan verhoging koopkracht

Het blijft plannen, voorstellen en eisen regenen in de aanloop naar 15 juli. Ditmaal was het weer de beurt aan de PS om haar dada's op scherp te stellen. Elio Di Rupo presenteerde een rist maatregelen, zoals de verhoging van de pensioenen, wat haaks staat op de lastenverlaging waar de liberalen op aansturen.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Di Rupo laat ook niet na de staatshervorming te koppelen aan het welslagen van zijn economische agenda. 'B-H-V moet nu opgelost worden', herhaalde hij. 'Dat probleem vergiftigt de werking van de regering.'

Nieuw was het niet wat Di Rupo, geflankeerd door de federale ministers en staatssecretarissen, kwam vertellen op het partijhoofdkwartier. Preciezer wel. De PS noemt weliswaar geen globaal cijfer voor haar sociaaleconomische programma maar vult enkele eisen concreet in. "We moeten ons vooral niet vergissen van prioriteiten", zei de PS-voorzitter. Lees: het communautaire is voor hem van ondergeschikt belang. "We moeten op de eerste plaats de koopkracht van de mensen veiligstellen."

Zo stuurt de partij aan op een stijging van de pensioenen met 18 procent en 22 procent voor de laagste. Het bestaansminimum zou opgetrokken worden tot (minstens) 1.300 euro. Voor alle lonen tot 50.000 euro streeft de PS naar een belastingvermindering. En de dertiende maand kinderbijslag moet ook veiliggesteld worden. Daarnaast stelt ze nog een sliert maatregelen voor die de zwakkere groepen in de samenleving ten goede moeten komen. Hoeveel dat moet kosten zei Di Rupo er niet bij. Alleen dit: "We moeten de maatregelen, al naargelang de budgettaire mogelijkheden, over vijf jaar spreiden."

Di Rupo bleek in een vergoelijkende bui gisteren. Zo wou hij niet reageren op het dreigement van Marianne Thyssen - "Marianne qui?" - om de Belgische solidariteit op te blazen. Ook op het voorstel van Open Vld om een toekomstfonds op te richten zei hij niet te willen ingaan. Maar indirect deed hij dat toch, in niet mis te verstane termen bovendien. Hij koppelde de communautaire eisen nogmaals aan zijn sociaaleconomisch programma en gaf mee dat er geen sprake kan zijn van een groeinorm van 2,8 procent in de ziekteverzekering. Di Rupo wil de volle 4,5 procent.

Zeker die laatste uitspraak toont aan dat het sociaaleconomische debat niet veel makkelijker wordt dan dat over de staatshervorming. Di Rupo zei letterlijk dat hij sociaaleconomische oppositie voert tegen Didier Reynders. Tegenover de liberale eis om een lastenverlaging - kostprijs 3,5 tot 4,2 miljard - staat de roep om hogere uitkeringen - kostprijs: minstens 2 miljard. Di Rupo wil dat de brutolonen stijgen, om zo de kosten op het bedrijfsleven af te wentelen. De liberalen willen enkel aan de nettolonen raken, waardoor de staat betaalt. "Het verschil is haast ideologisch", zegt minister van Kmo's en Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR).

Opvallend was wel dat de liberalen gematigd reageerden op Di Rupo. "Wij willen welvaart creëren, veeleer dan ze te herverdelen", luidt het bij Open Vld. "Maar we willen die plannen wel bekijken." Volgens Laruelle is een compromis mogelijk. "Wij staan voor een lastenverlaging, maar dat is daarom nog niet asociaal. Ook wij zijn voor een dertiende maand kinderbijslag, hogere pensioenen of meer geld voor chronisch zieken. Alleen vullen we dat anders in dan de PS."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234