Dinsdag 27/07/2021

PS beperkt de schade, MR stelt zwaar teleur

De spanning tussen MR en PS bleef, net zoals tijdens de campagne, te snijden. Beide partijen riepen zichzelf uit tot de grote overwinnaars van deze verkiezingen. Maar feit is dat alleen Ecolo in Wallonië echt incontournable is geworden.

Elke verkiezing heeft haar verrassing, in het zuiden van de taalgrens werd dat de weinig flatteuze uitslag voor de liberalen en het eerder geringe verlies voor de socialisten. De PS blijft met 30 zetels (cijfers bij het ter perse gaan van deze krant) de grootste partij van Wallonië, MR verliest twee zetels en komt uit op 18, cdH gaat naar 13 zetels. Maar de onbetwiste winnaar van de verkiezingen bleek, zoals de peilingen voorspelden, Ecolo, dat meer dan 10 procent winst boekte. Zij gaan van drie naar veertien zetels in het Waalse halfrond. De Franstalige groenen claimden al vroeg de overwinning. “Er is één winnaar in Wallonië, dat zijn de ecologisten”, zei een zelfverzekerde Jean-Marc Nollet in de vooravond. In veel kantons haalde de partij het dubbele van de stemmen in vergelijking met 2004. De afkeer van de eindeloze schandalen en open oorlogen tussen PS en MR zorgde dus voor een duidelijke ruk richting Ecolo. Tegen alle verwachtingen in blijft de PS de eerste partij in Wallonië. De socialisten verliezen pluimen, maar veel minder dramatisch dan verwacht. “We blijven ver van de aangekondigde catastrofe”, zei een duidelijk opgeluchte Paul Magnette, de federale minister van Leefmilieu. De aangebrande dossiers en affaires waar de PS de afgelopen maanden mee in diskrediet viel, hadden uiteindelijk weinig effect op de resultaten. In het kanton Frameries, waar Didier Donfut opkwam, verloor de partij maar 2,43 procent. Alleen in Hoei, waar Anne-Marie Lizin 25 jaar lang de plak zwaaide, verliest de PS wel 21 procent. De PS slaagde erin om zich te presenteren aan de kiezer als de partij die nodig is om de cruciale regeringsthema’s te behartigen. Daarmee herhaalde ze succesvol de tactiek van de Vlaamse socialisten in 1995, die overeind bleven na het Agustaschandaal.De MR slaagde er dan weer niet in om door te breken in Wallonië. “Waarschijnlijk vonden de kiezers dat Didier Reynders als minister van Financiën de bankencrisis slecht beheerd heeft”, zegt politoloog Pascal Delwit van de UCL. In de laatste dagen voor de verkiezingen zouden ook nog veel kiezers van de MR naar Ecolo geswitcht zijn. Ecolo kon zo maximaal profiteren van zijn oppositierol. De liberalen waren duidelijk ontgoocheld door de scores, al hield MR-voorzitter Didier Reynders de schijn op voor de camera’s. Dat het MR-hoofdkwartier al rond tien uur leegliep en geen enkel kopstuk nog zijn neus liet zien in de grote zaal sprak boekdelen. De agressieve aanvallen van Reynders tijdens de campagne lijken dus hun effect gemist te hebben, wat er wel eens voor zou kunnen zorgen dat hij zijn cumul van voorzitter en vicepremier moet opgeven.

Olijfboom

De PS nam al vroeg in de avond het initiatief voor de komende onderhandelingen en pleitte voor een olijfboomcoalitie met de socialisten, cdH en Ecolo. Rudy Demotte, de huidige Waalse minister-president, verheugde zich het eerst over de mogelijkheid van “progressieve coalities” in Wallonië en Brussel; hij werd gevolgd door PS-voorzitter Elio Di Rupo en elk ander socialistisch kopstuk. De Franstaligen maken wel niet zoveel haast als de Vlamingen. Di Rupo kondigde aan dat hij een gedetailleerde analyse gaat maken van de verkiezingsuitslag en over een dag of twee zal starten met de eerste onderhandelingen. Ecolo, dat alle troeven in handen heeft, weigerde de hele avond lang om zich uit te spreken over de komende coalities voor de Waalse of Franstalige regering. “Ik ga mijn prioriteiten stellen”, waarschuwde Jean-Michel Javaux zijn gretige, toekomstige coalitiepartners. Want ook MR dong openlijk naar hun hand en weigerde vooral om de PS de overwinning te gunnen én haar te erkennen als de partij die het voortouw mag nemen in de coalitiegesprekken. Net zoals in Vlaanderen is extreem rechts in vrije val in Wallonië. Het Front National stond er nooit erg sterk, maar haalt nu niet meer dan enkele procenten. PTB+, de Waalse tegenhanger van PVDA+, haalt op enkele plekken verrassend hoge resultaten. De campagne met rode neuzen bezorgde ook hier de extreem linkse partij de beste score in jaren. Even verbazend in Wallonië was het ontzettend hoge percentage aan afwezige kiezers. In sommige stembureaus stuurden dubbel zoveel mensen als twee jaar geleden hun kat, wat bij enkele politici de vraag opwekte of de stemplicht wel moet behouden blijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234