Proximus
Proximus-vakbonden duwen Dominique Leroy naar de uitgang: ‘Vertrouwen helemaal zoek’
Volgens de vakbonden heeft Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck bevestigd dat Dominique Leroy nog tot 1 december CEO blijft, waarna ze naar de telecomoperator KPN vertrekt. Syndicale actie is onvermijdbaar geworden. ‘Als er nog vertrouwen was, is dat nu helemaal zoek’, zegt Ben Coremans van ACV Transcom.
De raad van bestuur heeft dus beslist dat Leroy tot 1 december mag aanblijven?
Coremans: “Volgens mij is de raad van bestuur nog niet bijeengekomen en heeft de voorzitter van de raad, Stefaan De Clerck, enkel een aantal leden van het bestuur gecontacteerd. Maar het klopt dat er volgens hen geen sprake is van een vertrouwensbreuk. Zij oordelen dat KPN geen directe concurrent van Proximus is en er zouden daar ook in de toekomst geen plannen voor zijn.
“Als vakbond kunnen we die beslissing niet aanvechten. De Clerck heeft ons verzekerd dat hr-directeur Jan Van Acoleyen in het paritair comité de plaats zal innemen van mevrouw Leroy indien nodig. Dat is een vreemde situatie. We vroegen De Clerck hoe hij mevrouw Leroy nog zag functioneren, maar we moesten het doen met ‘ze zal minder visibel aanwezig zijn’.”
Jullie eisten nochtans haar onmiddellijke vertrek?
“We vinden het heel naïef om KPN niet als een directe concurrent te zien. De telecomwereld staat geen seconde stil. Er zijn nu al geen roamingtarieven meer, waardoor je in België perfect met een KPN-abonnement kan bellen. KPN zou qua omzet kleiner zijn dan Proximus, wel, dan gaan ze omzet zoeken en dus is een overname logisch. We zijn maar syndicale vertegenwoordigers, en we moeten geen economielessen geven, maar stel dat Leroy die voor de hand liggende stap zet met KPN, dan heeft ze een meer dan gezonde kennis van Proximus over vertrouwelijke en strategische informatie. Op die manier is het gemakkelijk om een telecomaanval op België te plegen, want aan de andere kant van de tafel zal men niet over even veel informatie beschikken.
“Bovendien, door tot 1 december te blijven en haar transformatieplan af te werken, zal de volgende CEO opgescheept zitten met een plan dat niet door hem of haar is goedgekeurd. Haar opvolger zit dus met de puinhoop opgezadeld.”
Is de puinhoop niet groter als ze moet vertrekken voor de afronding van het transformatieplan, dat aanvankelijk sprak van 1.900 jobs die verdwijnen?
“Nee. Zoals premier Michel al zei: ze moet haar huiswerk overdoen. Dat was in januari, ondertussen zijn we september en het plan is nog altijd hangende. Na alle veranderingen in de telecomsector is dit de zoveelste transformatie van het bedrijf, dus dat kon er nog wel bij, maar het ging over de manier waarop ze dat bracht. Dat heeft een ongeziene onrust veroorzaakt.”
We kunnen dus aan vakbondsacties verwachten?
“In de loop van volgende week zullen de drie vakbonden hun achterban daarover consulteren. Als ik kijk naar alle reacties van medewerkers in de afgelopen dagen en uren, dan is actie onvermijdbaar. Er waren al zo veel twijfels over de transformatie, en nu blijkt dat de bezieler van dat plan vertrekt, en nog wel naar KPN, zijn mensen boos. Als er nog vertrouwen was, is dat nu helemaal zoek.
“Als je in eender welk ander bedrijf zegt dat je naar de concurrentie stapt, dan stopt de samenwerking, en dat kan best op een hoffelijke manier.”