Dinsdag 11/08/2020

Proximus

Proximus-CEO Leroy: “Soms moet je mensen pushen om zich om te scholen”

Proximus-baas Dominique Leroy. In haar bedrijf zijn 1.900 banen bedreigd.Beeld BELGA

Dominique Leroy hoopt dat veel van de 1.900 werknemers, wier job op de helling staat, zich kunnen omscholen, zodat de afvloeiingen lager uitvallen. Of beter: zich willen omscholen. “Want soms moeten mensen wel een duwtje krijgen”, zegt de Proximus-CEO.

De komende drie jaar moeten bij het telecombedrijf ruim 1.900 banen verdwijnen. Tegelijk wil Proximus 1.250 nieuwe mensen aanwerven. Daarvan zijn er 750 nodig voor de uitbreiding van de ICT-activiteiten, en nog eens 500 voor nieuwe digitale domeinen. Want Proximus wil zijn digitale transformatie versnellen. Dat betekent meer activiteiten automatiseren, flexibeler worden en de kosten drukken. Tegen 2022 moet het nieuwe plan jaarlijks 240 miljoen euro besparen. Geld dat vooral geherinvesteerd zal worden. “Het is niet zo dat Proximus vanaf dan 240 miljoen euro meer winst zal realiseren”, zegt Dominique Leroy.

Bij het personeel is de boodschap hard aangekomen. In enkele callcenters werd het werk gisteren al spontaan neergelegd. De vakbonden hebben meteen een stakingsaanzegging ingediend. Vooral het feit dat gedwongen ontslagen mogelijk zijn, veroorzaakt onrust bij het personeel. Dat beseft ook Leroy. “Alleen, ik kan vandaag geen gedwongen ontslagen uitsluiten”, zegt ze. “Ik wil daarin transparant zijn. Ik hoop ze alleen tot een minimum te beperken.”

De ambitie is om een deel van die bedreigde werknemers om te scholen. “We gaan ons omscholingsbudget verdubbelen, van 200.000 naar 400.000 opleidingsuren per jaar. We hebben in het verleden al vrij veel mogelijkheden qua opleiding gegeven. Maar de mensen moeten ook goesting hebben om die inspanningen te leveren en zich willen laten omscholen. Ik begrijp de emoties die gepaard gaan met onze aankondiging. Maar ik hoop tegelijk dat het mensen ook aanzet om zich te laten omscholen en iets nieuws te leren. Als je niet gepusht wordt, ga je het misschien eerder niet doen. Ik zeg niet dat ik met deze aankondiging een schokeffect wil teweegbrengen, want daar win je niets mee. Maar we steken wel een hand uit naar die mensen die zich willen omscholen. En ik hoop dat we op die manier zowel het aantal afvloeiingen als het aantal nieuwe aanwervingen kunnen verminderen.”

Debat brugpensioen

Over SWT, het vroegere brugpensioen, als middel om mensen naar de uitgang te begeleiden, wil Leroy zich nu nog niet uitspreken. “Daar zijn we niet van uitgegaan bij ons plan. Dat zal het onderwerp zijn van het sociaal overleg.”

Ook in het parlement was SWT voorwerp van debat. Dat de coalitiepartners binnen de regering in lopende zaken niet op eenzelfde lijn zitten is inmiddels duidelijk. Open Vld is ronduit gekant tegen SWT en wil via herscholing en begeleiding de ontslagen mensen terug op de arbeidsmarkt krijgen. CD&V zegt niet meteen neen tegen de SWT-piste, al liet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in het Kamerdebat gisteren verstaan dat hij niet de kar voor het paard wil spannen. “Dat SWT-debat moeten we voeren op het juiste moment, met de juiste toon en met de juiste argumenten”, zei Peeters.

Peeters en premier Charles Michel zullen de vakbonden uitnodigen, allicht vandaag al. Die hebben al positief gereageerd op die invitatie. Dominique Leroy hekelt tot slot het lek dat is ontstaan waardoor de hele communicatie in het honderd liep. Ze moest op het matje bij premier Michel, die not amused was. Leroy: “In principe hadden we pas volgende week het plan voorgesteld. Maar door het lek hebben we niet de tijd gehad om de politiek tijdig te verwittigen. Want we zaten nog in de raad van bestuur waarop de goedkeuring voor dit plan werd gegeven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234