Vrijdag 16/04/2021

Telecomrel

Proximus, Base en Mobistar woest over "waanzinnige" Brusselse pyloontaks

Mobistar-CEO Jean-Marc Harion, Proximus-CEO Dominique Leroy en Base-CEO Jos Donvil. Beeld BELGA
Mobistar-CEO Jean-Marc Harion, Proximus-CEO Dominique Leroy en Base-CEO Jos Donvil.Beeld BELGA

Ze hebben er genoeg van, de grote mobiele operatoren Proximus, Base en Mobistar. Nu ook het Brussels Gewest, in navolging van Wallonië, een taks op gsm-masten zal heffen, hebben de drie bedrijven de pers bijeen geroepen om de puntjes op de i te zetten. "Waanzinnig idee", klonk het daar. Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel verdedigt de taks intussen als een "harmonisering van de taksen op gsm-antennes".

Het Waalse Gewest pionierde vorig jaar met de taks op gsm-masten. Die kan oplopen tot 8.000 euro per mast. Dat leek aanvankelijk een eenmalige maatregel, maar ook dit jaar gaat Wallonië door met de belasting. Daarom besloten de operatoren (Proximus, Mobistar en Base) deze week naar het Grondwettelijk Hof te stappen.

Nu zou ook het Brusselse Gewest voor zo'n belasting per pyloon willen gaan, goed voor 1.500 euro per mast, zo berichtte Le Soir. Die moet in totaal 10 miljoen euro per jaar in het laatje brengen. De gemeente mogen daarop nog eens een vergelijkbaar bedrag heffen. Het verklaart waarom Proximus, Mobistar en Base vandaag nogmaals aan de alarmbel trekken. "Combineer je de Waalse en Brusselse taksen dan kom je tot een extra bijdrage van de sector van meer dan 70 miljoen euro per jaar", bericht La Libre.

De operatoren wijzen er nog op dat ze nu al substantieel bijdragen tot de "collectieve inspanning". "Elk jaar stort de sector al meer dan 300 miljoen euro aan vennootschapsbelasting en jaarlijkse lasten aan de schatkist", luidt het. "Daarnaast is sinds 1995 al meer dan 2 miljard euro naar de overheid gevloeid via licenties voor het gebruik van het spectrum en allerlei heffingen."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Catastrofe

Volgens de operatoren straft het Gewest nu de investeringen af die Proximus, Base en Mobistar en Base doen om de mobiele telefonie-infrastructuur in Brussel op een degelijk niveau te houden. "Dit is geen taks op infrastructuur maar op innovatie en de toekomst van het economisch landschap in België", zei Proximus-topvrouw Dominique Leroy. "Denk aan het internet der dingen. Morgen hebben we misschien wagens zonder chauffeur, maar die gaan alleen werken met een mobiel netwerk van goede kwaliteit. Als het niet goed is, kunnen we al die nieuwe technologie in Brussel niet gebruiken. Het is belangrijk dat de mensen dat beseffen."

"Eigenlijk zegt Brussel dat we terug telefooncellen moeten bouwen", dixit Base-CEO Jos Donvil. Of nog: "Het is alsof de regering zou proberen om landbouw productiever te maken en zou vragen om te investeren, maar op hetzelfde moment tractoren gaat belasten. Dat is waanzin. Niemand zal nog een tractor gebruiken."

De operatoren brachten ook de Brusselse beleidsverklaring mee. "Op pagina 24 staat: Brussel uitbouwen tot een digitale hoofdstad. De regering wil van de digitalisering één van de pijlers maken van haar ontwikkelingsprogramma", citeerde Donvil. "Het beleid van Brussel dreigt een catastrofe te worden voor mobiel internet."

Maar ook het federale niveau werd geviseerd: "Er wordt één miljard euro geïnvesteerd in het ronddelen van de papieren kranten, maar tegelijkertijd worden de communicatiemiddelen van de toekomst zwaar belast. Waar is de logica? We leven in een land dat zegt dat ze aan de toekomst werkt, maar investeert in het verleden."

Ironie

Twee jaar geleden was er al een aanvaring met de Brusselse regering over de strengere stralingsnormen in de hoofdstad. Toenmalig Belgacom-topman Didier Bellens liet zich toen ontvallen dat Brussel "fuck you" zegt aan de mensen die snel mobiel 4G-internet nodig hebben. Dat leidde tot een hele polemiek.

De stralingsnormen werden uiteindelijk versoepeld, maar zijn nog steeds veel strenger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Dat Brussel nu met een belasting op gsm-infrastructuur afkomt, doet de operatoren dan ook steigeren. Door de strengere norm moeten ze, o ironie, net méér antennes plaatsen. Volgens Jos Donvil zal 4G daardoor op termijn voor de operatoren onbetaalbaar worden, en 5G uitrollen al helemaal niet mogelijk.

Rechtszaken, zoals die tegen het Waalse Gewest, zijn er vooralsnog niet gepland. In de eerste plaats roepen ze op tot dialoog. "We hebben geprobeerd om contact op te nemen, maar men is niet bereid om over de zaken te discussiëren. Ik hoop echt dat we gehoord zullen worden", zei Leroy. Zeker is dat geen van de operatoren van plan is de nieuwe Brusselse belasting te betalen.

"Harmonisering"

Volgens Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) past de nieuwe gewestelijke belasting op gsm-masten in "de fiscale harmonisering". Dat zegt hij in een schriftelijke reactie. "Nu heffen de negentien gemeenten negentien verschillende taksen op gsm-antennes", zegt Vanhengel. De operatoren vinden dat geen argument, want de rekening zou voor hen "aanzienlijk" hoger oplopen. De gemeenten zouden immers nog steeds een belasting bovenop de gewestelijke taks kunnen heffen. Bovendien betalen ze de gemeentetaksen nu toch al niet omdat ze ze juridisch aanvechten.

Vanhengel bevestigt dat het bedrag van 10 miljoen euro al in de begroting 2015 is opgenomen en benadrukt dat het om een beslissing gaat van de voltallige regering. "Er wordt gewerkt aan een ontwerptekst voor de ordonnantie die nog in technische werkgroepen moet besproken worden. Er zal overleg zijn met de gemeenten en met de sector."

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld). Beeld BELGA
Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234