Dinsdag 27/10/2020

Incident Groot-Bijgaarden

Provincies luiden alarmbel over transitmigranten: "Enorm veel incidenten op snelwegparkings"

De snelwegparking in Groot-Bijgaarden. Een groep transmigranten ging hier afgelopen nacht op de vuist met de politie.Beeld BELGA

Na het incident met een grote groep transmigranten, afgelopen nacht op een snelwegparking, luiden de provinciegouverneurs in ons land de alarmbel. Het probleem neemt toe, klinkt het, en op steeds meer plaatsen. "Dit is niet meer houdbaar."

Een veertigtal transmigranten heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een patrouille van de federale wegpolitie aangevallen op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden. De Vlaamse provinciegouverneurs reageren verbolgen, maar niet verrast.

Volgens West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zijn de snelwegparkings bijzonder populaire locaties bij migranten die vanuit ons land het Verenigd Koninkrijk willen bereiken. "Er zijn enorm veel incidenten", zegt hij aan de VRT. "En de technieken om op die parkeerterreinen te geraken, worden steeds driester. Men gaat gewoon met slijpschijven door de hekken."

Alle provincies hebben met het probleem te maken. "Het voorbije jaar zijn er steeds meer vaststellingen van groepen mensen die proberen in vrachtwagens te kruipen", zegt Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant. In Groot-Bijgaarden alleen werden in 2017 bijna driehonderd mensen opgepakt, in 2018 nu al vijftig.

Maatregelen

De gouverneurs vragen om maatregelen om de parkings beter te beveiligen. "Daar vragen we al langer om", zegt De Witte. "We willen infrastructurele maatregelen, maar zouden ook graag 's nachts een privé-bewakingsdienst inzetten. Want voor de wegpolitie wordt het onhoudbaar om dit te blijven opvolgen."

"Ik kijk naar zowel de Vlaamse als de federale overheid", vult Decaluwé aan. "Iedereen moet ons helpen. Anders kunnen we de situatie niet meer beheersbaar houden." Ook Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, wil praten met de Vlaamse en federale overheid. "Het blijft een groot probleem. Maar laat ons ook een oplossing zoeken voor de migranten en de vrachtwagenchauffeurs."

Overleg

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) plant de komende dagen overleg met de verschillende overheden en bevoegde diensten. Het is de bedoeling alle knelpunten in kaart te brengen, om daarna concrete maatregelen te nemen.

De woordvoerder van minister Jambon verzekert dat het kabinet het dossier "van minuut tot minuut" opvolgt. Er is vandaag al contact geweest met gouverneur Decaluwé en er zal de komende dagen nog overleg volgen - zowel met de verschillende betrokken overheden als met de nodige diensten.

Nog maar een week geleden maakte de vicepremier gewag van een gevoelige aangroei van transmigranten aan het Noordstation in Brussel. Vandaag waren er de incidenten in Groot-Bijgaarden.

"Voor ons is het belangrijk om vanuit veiligheidsperspectief een helikopterview te hebben", legt zijn woordvoerder uit. Dat komt erop neer dat wordt bekeken of er links zijn tussen de verschillende plaatsen waar transmigranten opduiken. Indien daar een samenhang is, kunnen concrete maatregelen volgen. "We gaan alles doen om de problematiek goed in kaart te brengen. We gaan niet dweilen met de kraan open", luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234