Donderdag 28/10/2021

Provincie Vlaams-Brabant geeft negatief advies over ruimtelijke plannen Uplace

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft vandaag beslist een negatief advies uit te brengen over het nieuwe gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat de Vlaamse regering op 13 februari goedkeurde voor het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen waar Uplace zijn winkelcomplex wil vestigen. Tot 18 mei loopt over dit plan een openbaar onderzoek. De beslissing werd unaniem genomen met uitzondering van de N-VA-fractie die zich onthield.

Het vorige plan was zoals bekend vernietigd door de Raad van State omwille van bezwaren ten aanzien van het mobiliteitsluik dat voorzien was voor Uplace. De Vlaamse regering besliste hierop de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde te verminderen, maar aan Uplace zelf niet te raken.

In haar bezwaarschrift stelt Vlaams-Brabant geen geloof te hechten aan de conclusies van het mobiliteitsrapport waarop de Vlaamse regering zich baseert dat de plannen voor dit reconversiegebied 'geen aanzienlijk negatieve effecten zullen hebben op de doorstroming van het lokaal wegennet' en 'slechts een beperkte bijdrage zouden leveren tot de totale intensiteit op het hoofdwegennet'.

Om bezoekers ertoe te bewegen niet met de auto naar Uplace te komen dient volgens de provincie de kwaliteit van het openbaar vervoer meer verbeterd te worden dan voorzien evenals randvoorwaarden opgelegd voor het parkeren.

Doordat het Uplace-project de volledige oppervlakte, die voorzien is voor handelsactiviteiten in dit gebied, in zal nemen wordt bovendien een zware hypotheek gelegd op de sanering en reconversie van de rest van het zwaar vervuilde reconversiegebied Vilvoorde-Machelen.

Het GRUP houdt bovendien geen rekening met het territoriaal actieprogramma voor de hele Noordrand in Vlaanderen en Brussel waaraan momenteel intergewestelijk gewerkt wordt en die een langetermijnvisie bevat voor de hele regio. De resultaten van dit overleg zal midden mei 2015 worden bekendgemaakt.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
De informatiebrochure over Uplace die verdeeld werd in de regio.
De informatiebrochure over Uplace die verdeeld werd in de regio. "We voelen dat er nood is aan duiding en informatie over ons project", legt Laura Van Waeyenberge van Uplace uit. De brochure geeft tekst en uitleg bij de plannen en tracht de kritische opmerkingen en bezwaren tegen het project te counteren.Beeld BELGA
N-VA-schepen Wim Jorissen uit Mechelen:
N-VA-schepen Wim Jorissen uit Mechelen: "De brochure is wellicht een poging om de publieke opinie aan hun kant te krijgen. Het is hun recht om hun standpunt te verdedigen. De publicatie zal in ieder geval niks veranderen aan onze houding". Ter herinnering: Mechelen besliste eerder al een bezwaarschrift in te dienen tegen de plannen van de Vlaamse regering. Dat bezwaarschrift is klaar en staat als akte op de Mechelse gemeenteraad.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234