Maandag 30/11/2020

Update

Protocolakkoord massaal verworpen in Waalse en Brusselse gevangenissen

Beeld van de stemming in de gevangenis van Vorst.Beeld BELGA

De cipiers in de gevangenis van Jamioulx hebben vandaag met een overweldigende meerderheid het protocolakkoord van minister van Justitie Koen Geens verworpen. In de gevangenis van Marche-en-Famenne stemde 99 procent van de werknemers tegen het akkoord. In Vorst stemde zo'n 83 procent voor het voortzetten van de staking. Ook de cipiers in Doornik en Leuze verwerpen het protocolakkoord. De stemming verliep voor de tweede keer heel rumoerig in de gevangenis van Sint-Gillis.

De stemming in Jamioulx gebeurde schriftelijk en was geheim. Zo'n 138 stemden tegen, tegenover 7 ja-stemmen en één onthouding. Door de staking van de cipiers staan leger en politie in voor het functioneren van de gevangenis, aldus de CGSP.

Volgens de vakbond namen in Marche in totaal 150 medewerkers deel aan de personeelsvergadering. Er stemden slechts twee mensen voor het protocolakkoord.

In Vorst stemde zo'n 83 procent voor het voortzetten van de staking. In de gevangenis in Vorst wordt al sinds 25 april niet meer gewerkt door het gevangenispersoneel. Volgens vakbondsafgevaardigde Cosimo Agostino (CSC) zijn de cipiers vooral kwaad over het feit dat hen niet het minimumloon werd toegekend bij de staking (waarbij dan achteraf het verschil wordt verrekend, red). "Het protocolakkoord is volledig verworpen. Wij zouden extra personeel krijgen, maar de besparingen gaan voort. De mensen willen zich in 2018 niet in dezelfde situatie terugvinden".

In Dinant stemden 77 gevangenisbewakers tegen het voorstel en was er een onthouding. In Leuze-en-Hainaut verwierpen 91 mensen de voorstellen van de minister. Vijf cipiers konden zich wel vinden in de plannen van Geens, een iemand onthield zich.

Het voorstel van minister Geens voorziet onder meer in 480 extra personeelsleden, van wie 386 cipiers. Daardoor zouden de Belgische gevangenissen midden volgend jaar 7.075 personeelsleden tellen. In 2014 waren dat er nog 7.241.

Beeld BELGA

ACV aanvaardt "agressieve" stemming in Sint-Gillis niet

De stemming over de besparingsplannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verliep voor de tweede keer heel rumoerig in de gevangenis van Sint-Gillis. "Stembiljetten en zelfs de stembus werden vernietigd door de stakers. Ik ga de stemming niet erkennen. Het is genoeg geweest", zegt Filip Dudal van de christelijke overheidsvakbond ACV maandag, die getuigt dat de sfeer bij momenten zeer agressief was.

"De stakers weigerden naar binnen te gaan om te stemmen en ik mocht buiten mijn uitleg niet doen. Nochtans heb ik gemerkt dat er heel wat cipiers verkeerd geïnformeerd zijn, bijvoorbeeld over de zware beroepen", zegt Dudal. "Bovendien wilden ze niet dat de werkwilligen konden stemmen. Waarschijnlijk omdat ze vreesden dat het akkoord toch aanvaard zou worden."

Uiteindelijk werd er in de gevangenis toch gestemd, al gaat Dudal die niet erkennen. "Enkele stakers hebben stembiljetten uit de stembus gehaald en die verscheurd of weggesmeten. Tot slot moest de stembus er zelf aan geloven. Het was zielig", legt de vakbondsafgevaardigde uit. "Het is duidelijk dat ze niet willen stemmen, maar ik ga me niet meer druk maken over Sint-Gillis."

Filip Dudal (ACV).Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234