Dinsdag 20/10/2020

Opinie

Protest tegen vrijhandelsakkoord met VS is wat makkelijk

Tegenstanders van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS noemen TTIP een Trojaans paard.Beeld Eric de Mildt

Pieter Timmermans (VBO), Hans Maertens (VOKA), Vincent Reuter (UWE), Olivier Willocx (BECI), Karel Van Eetvelt (Unizo) en Piet Vanthemsche (Boerenbond).

Het Europees Parlement sprak zich afgelopen woensdag mits een aantal duidelijke bakens uit voor het voortzetten van de huidige onderhandelingen tussen de EU en de VS. Wij onderstrepen onze steun aan deze onderhandelingen - de tiende besprekingsronde is gisteren gestart - die moeten uitmonden in een ruim, ambitieus en evenwichtig akkoord.

Zich verzetten tegen vrijhandelsakkoord TTIP is wat makkelijk voorbijgaan aan het feit dat de VS en de EU de twee grootste economieën ter wereld zijn én elkaars belangrijkste handelspartner. Onze economie is voor meer dan 80 procent afhankelijk van haar export en de VS zijn ook een cruciale handelspartner voor België. Toch botsen onze ondernemingen, waaronder veel kmo's, nog steeds op tal van belemmeringen op de Amerikaanse markt.

Via TTIP kan de trans-Atlantische handel worden gedynamiseerd, dankzij de vereenvoudiging en de voorspelbaarheid van de douaneprocedures en de afschaffing van de douanerechten en van de piektarieven. Hierbij kunnen gerichte maatregelen worden getroffen om een gezonde concurrentie te waarborgen. TTIP moet de handelsbewegingen ook vereenvoudigen en tal van standaarden en procedures die vaak hetzelfde einddoel hebben stroomlijnen (bijvoorbeeld milieu- en consumentenwetgeving). De huidige situatie leidt tot grote nalevingskosten (bijvoorbeeld voor de invoer/uitvoer van wagens) en dubbele procedures.

Pieter Timmermans.Beeld rv

Deze convergentie- en vereenvoudigingsoefening moet zich toespitsen op de instrumenten waardoor de wetgeving wordt uitgevoerd, niet op de wetgeving zelf. Ze zal dus niet leiden tot een afzwakking van de normen die, naargelang de sectoren, in de VS soms strenger zijn dan bij ons. TTIP is voor ons ook belangrijk omdat de samenwerking de regulatoren en economische actoren aan weerszijden van de Atlantische Oceaan de unieke kans zal bieden om samen na te denken over nieuwe gemeenschappelijke standaarden, bijvoorbeeld voor elektrische wagens, die vervolgens wereldwijd de trend kunnen zetten. Daarnaast moet TTIP zorgen voor een betere toegang tot de Amerikaanse overheidsopdrachten die vandaag nog niet toegankelijk zijn omwille van de protectionistische Buy American Acts.

In het licht van de globalisering zijn wij van oordeel dat de EU zich niet mag marginaliseren nu er over de hele wereld over andere allianties wordt onderhandeld, inclusief door de VS. Op die manier kan de EU blijven wegen op en blijven vorm geven aan de mondialisering, in plaats van die te ondergaan. Moet het TTIP er onder eender welke voorwaarde komen? Natuurlijk niet. Er is nog altijd geen ontwerpakkoord. We moeten het proces aandachtig volgen. Cruciaal bij de onderhandelingen is het streven naar een gelijk speelveld en een gezonde concurrentie, net als de toepassing van het 'think small first'-principe, dat ervoor moet zorgen dat ook de belangen van onze kmo's gediend zijn.

De voordelen van een TTIP-akkoord zijn niet altijd in twee woorden uit te leggen. Maar dit dossier verdient beter dan een puur emotionele toon. Natuurlijk gaan ook gegronde bekommernissen op. Maar angst aanwakkeren draagt niet bij tot een sereen debat. Het finale resultaat moet aan de eindstreep worden beoordeeld op basis van de offensieve en defensieve belangen van de partijen. Tot dan dragen wij ons steentje bij aan een objectief TTIP-debat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234