Reportage
Protest tegen veldrit op campus krijgt weinig gehoor: “Ik hoorde dat je aan de VUB niet moet studeren”
Een veldrit midden op de campus van de VUB, midden in de blok? Een teken dat de universiteit marketing belangrijker vindt dan onderwijs, vindt een groepje studenten. Maar op veel steun konden ze niet rekenen.
Het is even na 14 uur en Charlotte Verheyden loopt wat zenuwachtig rond op het grasveld tussen wat normaal gezien bekendstaat als Blok D en het Amfitheater op de campus van de VUB, maar vandaag het epicentrum van de cyclocross is. “Ah, daar zijn ze”, wijst ze naar twee jongens aan de overzijde van het parcours.
Het zijn haar collega’s van het platform ‘Blijf van onze Blok’. Onder hun jas hebben ze een spandoek verborgen dat ze hier willen uitrollen. De plek is strategisch gekozen: het parcours maakt er enkele bochten, waardoor de camera van Sporza hen hopelijk in beeld zal nemen. Het uur is ook niet toevallig: de vrouwen zijn net aan hun wedstrijd begonnen, live op tv. Over een uurtje volgen nog de mannen. Ze gaan voor een minimale inspanning en hopen op een maximale opbrengst.
“We wilden absoluut laten blijken dat we niet achter deze cross kunnen staan”, zegt Verheyden. “Dat zoiets kan plaatsvinden midden in de blokperiode, midden op de campus waar normaal driehonderd studenten wonen: het toont voor ons aan dat de universiteit marketing belangrijker vindt dan onderwijs.” Maar behalve Verheyden en een handvol van haar medestanders – met meer dan tien man zijn ze niet – heeft niemand oog voor de actie.
Een groepje geneeskundestudenten mengt zich spontaan in het gesprek. “Luister niet te veel naar hen, alsjeblieft”, zeggen vrienden Edouard (23) en Gille (22) van onder hun blauwe VUB-muts. Een cadeautje van de crossorganisatie die bij wijze van zoenoffer studenten en alumni van de VUB en ULB gratis binnen liet. “Dat zijn beroepsdemonstranten. Dezelfde kliek die ook de lezing van Theo Francken heeft geboycot. Ze vertegenwoordigen maar een fractie van de VUB’ers.” Dat de blok verstoord wordt, vinden ze onzin. “We weten dit al maanden. Als je die ene dag niet ingepland krijgt in je schema, dan scheelt er iets aan je timemanagement.”
Zelf hebben ze wel makkelijk praten, geven Edouard en Gille toe. Hun examens zijn al gedaan. Maar Manon, Laurien en hun medestudenten van de eerste master lichamelijke opvoeding zitten wel degelijk vol in de blok. Hun kot is op de campus, hun eerste examen is komende donderdag en toch staan ze enthousiast te supporteren naast het parcours.
“Ik heb vooraf nochtans de petitie getekend van Blijf van onze Blok, tegen de cross”, geeft Manon toe. “Ze deden namelijk uitschijnen dat we er verschrikkelijk veel last zouden hebben. Maar dat is niet zo. Het is zelfs de ideale ontspanning tijdens de blok”, lacht ze.
Dat hebben ze vandaag namelijk ook al gedaan, studeren. Normaal gezien voorziet de VUB een massablokruimte op de campus – studenten blijken namelijk graag samen te studeren – maar die was voor het weekend enkele honderden meters verderop ingericht. “Omdat we effectief bezorgd waren voor de overlast”, geeft rector Caroline Pauwels aan. 600 plaatsen had de universiteit voorzien, met een optie om uit te breiden tot enkele honderden meer, zodat wie op de universiteit wilde studeren nog steeds ergens terechtkon. Vierhonderd studenten kwamen zondagochtend effectief af op de gratis koffie en koffiekoeken.
Tweede editie
Toch is het een beetje vreemd: een publieke instelling als een universiteit die wordt ingepalmd door een commercieel event. “Ik heb lang de pro’s en contra’s afgewogen”, geeft Pauwels toe. “Maar uiteindelijk past dit in ons project. We willen de VUB bekender maken in Vlaanderen, tonen dat we een universiteit zijn waar topsport een plek heeft. We hebben een mooie campus en willen die graag openstellen.”
Ook organisator Golazo is uiterst tevreden over de eerste editie. Dat Mathieu Van der Poel de eerste veldrit ooit op Brusselse bodem won op de campussen van VUB en de Franstalige tegenhanger ULB, is aan het sportmarketingbureau te danken. “Wij zochten een locatie in Brussel en deze is ronduit schitterend”, zegt Christophe Impens. “Of er een tweede editie komt? Dat zullen we de komende maanden samen met het Brussels Gewest en de universiteiten evalueren.”
De meeste studenten die zondag aanwezig waren, hopen in ieder geval van wel. Ook degenen die al even afgezwaaid zijn, zoals Thijs (26). Hij zakte voor de gelegenheid met veel plezier nog eens af naar zijn alma mater, in het gezelschap van zijn maat: een vrolijke afgestudeerde van de KU Leuven die zijn naam niet per se in de krant wil lezen, maar wel zijn mening kwijt wil. “Ze protesteren omdat ze door de cross niet zouden kunnen blokken, zie ik. Ik heb nochtans altijd gehoord dat je aan de VUB helemaal niet moet studeren.”