Zaterdag 28/05/2022

Protest tegen selectie KUL-rectorkandidaten

Huidig KUL-rector Marc Vervenne Beeld UNKNOWN
Huidig KUL-rector Marc VervenneBeeld UNKNOWN

In een extra-editie van het Leuvense studentenblad Veto geven enkele hoogleraren kritiek op het feit dat de Bijzondere Universiteitsraad (BUR) van de K.U.Leuven bij de komende rectorverkiezingen wil nagaan of de kandidaat-rectoren beantwoorden aan het rectorprofiel dat in 2004 werd opgesteld.

Toetsingscommissie

De BUR bestaat uit leden van de raad van bestuur en de academische raad, organiseert de rectorverkiezing en evalueert na 4 jaar de verkozen rector.

De BUR besliste vorige week dat de verkiezingen zullen georganiseerd worden zoals voorheen, maar dat het rectorkandidaten vooraf wil screenen aan de hand van het profiel. Hiervoor zou een toetsingscommissie in het leven worden geroepen.

Naast garanties voor de democratische werking van de universiteit wees de BUR op het feit dat een organisatie als de KUL met 30.000 studenten, 15.000 personeelsleden en een begroting van meer dan 1 miljard euro efficiënt dient bestuurd te worden en haar externe belangen optimaal behartigd. De beslissing moet nog bekrachtigd worden door de raad van bestuur van de KUL.

"Ondemocratisch"

Enkele betrokkenen wijzen in Veto op het ondemocratisch karakter van deze voorselectie. "Gevreesd wordt dat de sfeer aan de K.U.Leuven compleet zal verzieken indien een bepaalde kandidaat niet aanvaard zal worden." Iemand anders pleit ervoor minstens een beroepsmogelijkheid voor kandidaten die negatief geëvalueerd worden. Anderen wijzen erop dat de BUR blijkbaar niet begrepen heeft dat ze na de negatieve evaluatie van Vervenne niet meer het volle vertrouwen geniet van universitaire gemeenschap.

Volgens het rectorprofiel uit 2004 wordt van de rector verwacht dat hij of zij zich inzet voor een inspirerende onderzoeks- en onderwijsomgeving en de universiteit vanuit haar band met de Vlaamse samenleving en christelijke inspiratie verder uitbouwt tot een kritisch denkcentrum.

De rector moet ook de belangen van de universiteit krachtig verdedigen in contacten met het beleid, over leidinggevende capaciteiten beschikken, de universitaire gemeenschap motiveren en de samenwerking bevorderen, luisterbereid, besluitvaardig en communicatief zijn. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234