Woensdag 30/11/2022

Luchtvervuiling

Protest tegen luchtvervuiling zwelt aan: "Geef ons lucht, vragen onze kinderen"

Kinderen van de Brusselse Sint-Ursulaschool maken een vuist tegen de pieken van uitlaatgassen voor hun school. Beeld Tim Dirven
Kinderen van de Brusselse Sint-Ursulaschool maken een vuist tegen de pieken van uitlaatgassen voor hun school.Beeld Tim Dirven

Met mondmaskers, afgezette straten en ‘Ik stik’-plakkaten breidt het protest tegen luchtvervuiling in en rond scholen zich snel uit. Eerst was er één actie, op de laatste dag voor de paasvakantie zijn er meer dan veertig. ‘Hier is de bus afgeschaft en zijn parkeerkaarten goedkoper geworden. Wij gaan door tot aan de verkiezingen.’

Barbara Debusschere

Een buurtbewoner pikt het niet. “Ik weet dat er viezigheid in de lucht zit. Maar dit is egoïstisch. U mag de straat niet afzetten, want nu staan al die auto’s met draaiende motoren bij ons net om de hoek”, zegt hij bozig tegen een moeder die midden op de weg een tafeltje neerpoot voor bekertjes, flyers en een koffiethermos.

Kinderen in fluogele hesjes stuiteren verbaasd door ‘hun’ straat hier in Laken, die ze vooral kennen als ‘de lange stinkfile’ maar die nu aan één kant is afgezet door een politiecombi. Op de andere hoek van de eenrichtingsstraat brullen nog meer kinderen bij deze start van hun schooldag zich de longen uit het lijf met slogans als ‘Geef mij lucht’ en ‘Ik stik’. Tegenover hen razen auto’s en vrachtverkeer van het logistieke centrum aan de overkant over de kasseien. Het is moeilijk te zeggen wie het meest lawaai maakt.

Kabaal

Door het kabaal heen slagen twee ouders erin de gepikeerde buurman te sussen. Dat het een symbolische actie van maar een half uur is, zeggen ze. En dat ze wel weten dat er meer geraffineerde oplossingen moeten komen dan straten afzetten, zoals meer en beter openbaar vervoer. Het lijkt te werken. Hij neemt een flyer mee.

“We moeten dit nu eenmaal doen om gehoord te worden”, zegt Nadia Verbeeck, een van de moeders van de Sint-Ursulaschool die de schouders zet onder het gezamenlijke protest van drie scholen die hier naast elkaar liggen. "En tot mijn verbazing hebben we de steun van de politie en mogen de agenten ook de komende weken de straat komen afzetten. Want wij plannen elke week een actie tot aan de verkiezingen.”

Diabetes en genmutaties

Andere ouders die zich warmen aan de protestkoffie weten al dat ze zullen meedoen. Allemaal hebben ze onlangs de Pano-reportage gezien die toont dat kinderen die school lopen in zones met veel verkeer giftige roetdeeltjes in hun lichaam hebben. Allemaal hebben ze de experts opnieuw horen uitleggen hoe die deeltjes en stikstofdioxide vooral kinderen verhoogde risico's geven op luchtwegenproblemen, diabetes, hart-en vaataandoeningen, genmutaties, verminderde hersenontwikkeling en kanker. En allemaal hebben ze er genoeg van, wat ook hun politieke voorkeur of favoriete vervoersmiddel is.

Verbeeck: “Het gaat om hoe je de stad inricht. Deze stad verkiest auto’s, terwijl ook onze kinderen nu weten dat die uitlaatgassen even slecht zijn als sigarettenrook. Maar hier is de buslijn afgeschaft en worden parkeerkaarten goedkoper. Sommige ouders schakelen nu over op de fiets, maar anderen kunnen niet zonder auto omdat er geen goede verbindingen zijn met het openbaar vervoer, iets wat de politiek nochtans al jaren belooft. In Parijs of Kopenhagen heb je geen auto nodig. Waarom hier nog altijd wel?”

Fietsbeugels

Maar blijkbaar beroeren de geefmijlucht-protesten plaatselijke bestuurders toch een heel klein beetje. Niet alleen werkt de politie mee, plots staan aan de schoolpoort fietsbeugels. “We hadden eigenlijk een tijdelijk verkeerslicht gevraagd om al dat verkeer hier al wat af te remmen, maar iemand heeft daar fietsbeugels van gemaakt”, zegt mama Ilse Taildeman. “Ook goed. En nu nog beter openbaar vervoer en concrete plannen voor een betere leef- en luchtkwaliteit.”

Dat is ook de eis van al die andere ouders en kinderen van 41 andere scholen. Na de tv-reportage was er één protest aan een Brusselse school, de week erna waren er vijf en nu zijn er aan 42 scholen protesten van ouders en kinderen opgezet, zo meldt Filter-Café-Filtré, het spontaan exploderende 'actiecomité' dat met één protest in Brussel ontstond. Vooral in Brussel (23) maar ook in Antwerpen (9), Oost-Vlaanderen (4), West-Vlaanderen (5) en Vlaams-Brabant (1) is vandaag net voor het eerste lesuur de straat afgezet of zijn er ludieke acties uitgerold en leeft het plan om dat elke week te doen.

Het Beverbos in Lichtervelde doet bijvoorbeeld ook mee. “Wij organiseren elke week een speelstraat en doen mee aan een meting van de luchtkwaliteit”, zegt Rebekka Celis, lid van de ouderraad. “Wellicht is de lucht hier wat beter, maar hoe dan ook zijn er pieken wanneer de kinderen opgehaald en afgezet worden. Ouders willen kinderen soms per se tot net voor de schoolpoort afzetten en nemen al voor een paar honderd meter de auto. Dat moet anders. En het zijn onze eigen kinderen die ons hierin aan het opvoeden zijn. Zij manen ons nu aan met de fiets te komen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234