Maandag 05/12/2022

Luchtvervuiling

Protest tegen luchtvervuiling aan de schoolpoorten groeit: "Zaadjes zijn geplant"

Protest tegen luchtvervuiling aan de Brusselse basisschool Maria Boodschap. Beeld BELGAONTHESPOT
Protest tegen luchtvervuiling aan de Brusselse basisschool Maria Boodschap.Beeld BELGAONTHESPOT

Aan de schoolpoorten weerklinkt luid protest tegen de stille doder genaamd luchtvervuiling. In Brussel lopen vrijdag al zeker acties bij twaalf scholen, maar ook in de Vlaamse steden worden speldenprikken voorbereid.

Michiel Martin

De Pano-reportage van 14 maart over de kwaliteit van de lucht die leerlingen in Brussel inademen, heeft duidelijk iets losgeweekt. In de urinestalen van kinderen in de Brusselse basisschool Maria Boodschap werd de helft meer roet aangetroffen dan bij kinderen die in Opwijk naar school gaan.

Op vrijdag 16 maart besloten enkele bezorgde ouders om de straat voor de Maria Boodschap-school voor het eerste belsignaal af te zetten en actie te voeren met boodschappen als 'Help, ik stik' en 'Wij willen schone lucht!'

"Het begon allemaal wat naïef, eerder als een kinderbetoging", zegt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. Een week later was de protestactie onder de noemer Filter-Café-Filtré al uitgebreid tot vijf Brusselse basisscholen: de Kleurdoos (Brussel), De Klimpaal en De Regenboog (Sint-Jans-Molenbeek) en Sint-Ursula (Laken).

"Intussen springen zeker dertien scholen in Brussel, een in Antwerpen, een in Gent en een in Oostende mee op de kar", zegt Verdickt, die zich plots – "en nogal onverwacht" – in het zenuwcentrum van een burgerbeweging bevindt. Er zijn volgens haar nog veel andere ouders uit Gent, Gentbrugge, Antwerpen en Oostende die enthousiast reageren op de mails die de actiegroep de laatste week verstuurde.

In totaal gaat het om bijna 30 scholen, waarvan het merendeel in Brussel, en ook één Franstalige school. "De zaadjes zijn geplant. Maar of er overal een plantje uit groeit, valt nog af te wachten."

Geen stigma

Van 8.20 tot 8.40 uur willen de ouders elke schoolse vrijdag tot aan de lokale verkiezingen op 13 oktober 2018 op een ludieke manier sensibiliseren: een warme kop koffie aanbieden, terwijl de kinderen op straat spelletjes spelen. De boodschap is simpel: de auto terugdringen als mobiliteitskoning in zowel het beleid als de mentaliteit, en zo de leefkwaliteit verhogen.

"Als je de absurde verkeerssituaties in Brussel vergelijkt met een fietsstad als Kopenhagen stel ik me de vraag: waarom zou dat hier niet kunnen?", zegt Verdickt, die benadrukt dat het niet om een 'groene' beweging gaat. "Dit staat los van kleur of partij. De luchtkwaliteit en verkeersveiligheid zijn een zaak van iedereen."

Lokale politici van alle partijen gingen al in op de uitnodiging voor een koffie en een babbel over de problematiek. Ook Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) laat weten dat ze na de paasvakantie zal samenzitten met Greenpeace en Brusselse ouders.

Toch lijkt niet iedereen even gelukkig met de actie. Aan Sint-Ursula in Laken reed een autobestuurder vorige vrijdag door het lint waarmee de straat was afgezet.

Hoewel de schooldirecties normaal gezien niet betrokken zijn bij de organisatie, klinken overwegend positieve signalen. "De thema's die ze aankaarten zijn nu eenmaal in het belang van onze kinderen", zegt directeur Paul Fontyn van De Evenaar, die het afzetten van de straat niet als een struikelblok ziet. "Het gaat uiteindelijk maar om een korte tijdsspanne."

Op 16 maart was basisschool Maria Boodschap de pionier, twee weken later zullen zeker dertien scholen deelnemen aan het initiatief. Beeld BELGAONTHESPOT
Op 16 maart was basisschool Maria Boodschap de pionier, twee weken later zullen zeker dertien scholen deelnemen aan het initiatief.Beeld BELGAONTHESPOT

Basisrecht

"Het is prettig om vast te stellen dat we niet alleen staan in deze strijd", zegt Joeri Thijs van Greenpeace, dat vandaag een dagvaarding indiende tegen de Vlaamse regering. Ook milieu-epidemioloog Tim Nawrot (UHasselt) ziet een groeiend draagvlak voor het thema. "Schone lucht wordt alsmaar meer beschouwd als een basisrecht."

Hoewel dat basisrecht vooral in de steden zoek is, krijgt Verdickt ook berichten binnen uit minder evidente gebieden. "Ook in de gemeente Rixensart (Waals-Brabant, red.) zouden ze graag een actie op poten zetten."

Lees ook: Kans dat Schauvliege een van de milieurechtszaken verliest, is reëel (+)

LIJST: al zeker mee op de kar van Filter-Café-Filtré

- Maria Boodschap (MABO), Brussel

- De Kleurdoos, Brussel

- KA Brussel, Brussel

- Sint-Joris, Brussel

- Sint-Jan Berchmanscollege, Brussel

- De Klimpaal, Sint-Jans-Molenbeek

- De Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek

- Vier Winden, Sint-Jans-Molenbeek

- Sint-Pieterscollege, Jette

- Sint-Ursula, Laken

- Unescoschool, Koekelberg

- Heilig-Hartcollege, Ganshoren

- Sint-Joost-aan-Zee, Sint-Joost-ten-Node

- De Evenaar, Antwerpen

- De Vlieger, Oostende

- De Krekel, Gent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234