Maandag 29/11/2021

handelsmissie

Protest tegen handelsmissie naar Israël

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever Beeld Eric de Mildt
N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De WeverBeeld Eric de Mildt

Antwerpse PVDA-leden eisen de opschorting van een handelsmissie van het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA) naar Israël, onder leiding van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). 'Israël schendt de mensenrechten. Waarom volgen VOKA en De Wever de internationale boycotcampagne niet?'

Maandag bespreekt de Antwerpse gemeenteraad de missie, gepland van 29 juni tot 2 juli, die het VOKA organiseert en die De Wever leidt. "Topondernemers zullen in Israe¿l sectoren bezoeken die van groot belang zijn voor de stad Antwerpen", zo staat in de planning van de gemeenteraad. Zo'n vijftig ondernemers uit de regio Antwerpen zullen kennis maken met voornamelijk succesvolle hightech-start-ups. Ook een bezoek aan het Institute of Technology (Technion) in Haifa staat op het programma.

Haifa is al dertig jaar een zusterstad van Antwerpen. Tijdens een ontmoeting met de burgemeester van de Israëlische havenstad zal het vriendschapsverdrag dat beide steden in 1986 ondertekenden hernieuwd worden.

Dat alles stuit op kritiek van PVDA-leden in Antwerpen. Via sociale media en huis-aan-huisbezoeken organiseren ze een petitiecampagne met als bedoeling de missie op te schorten.

Kolonisatiepolitiek

"Israël heeft de voorbije tien jaar vier oorlogen gevoerd in de regio en is door de VN veroordeeld. De blokkade van Gaza duurt al tien jaar. Zolang Israël de mensenrechten van Palestijnen en het internationaal recht schendt en de kolonisatiepolitiek verder blijft voeren, eisen wij dat economische missies worden opgeschort", zegt Peter Mertens van de PVDA.

Hij wijst erop dat sinds 2005 een internationale boycotcampagne loopt, gelanceerd door de brede civiele beweging in Palestina. "Veel steden en landen volgen die. Bovendien is Technion zo duidelijk vervlochten met het Israëlisch militair complex dat onlangs Gentse professoren, onder wie trouwens De Wevers broer Bruno, zich verzet hebben tegen samenwerking tussen de UGent en dat instituut", zegt Mertens, die samen met PVDA-leden Mohamed Cheeba en Zohra Othman de petitiecampagne start.

Organisator VOKA reageert niet aan politiek te doen en enkel een handelsmissie op te zetten uit grote interesse voor de vele succesvolle technologiebedrijven in Israël. "Hun palmares is opmerkelijk. Vele staan genoteerd op de Nasdaq, start-ups doen het zeer goed en het is geen toeval dat onderzoeksafdelingen van bedrijven als Google in Israël gevestigd zijn. Onze ondernemers kunnen daar erg veel van leren", zegt Luc Luwel van de Antwerpse kamer van koophandel. "Deze missie is dan ook puur economisch."

Wat de ondernemers volgens Mertens vooral kunnen leren, is dat succes in de hightech niet toevallig is wanneer je een zeer uitgebreide militaire industrie hebt. "Natuurlijk komen daar toffe spin-offs van. Maar met diezelfde technologie voeren ze de oorlogen en schenden ze dagelijks mensenrechten", zegt Mertens nog.

PVDA-voorzitter Peter Mertens Beeld belga
PVDA-voorzitter Peter MertensBeeld belga

Zoete broodjes

Bij De Wever klinkt het ook dat de missie "louter economisch is". Op de vraag of het voor de burgemeester geen punt is dat er een verband is tussen het Israëlische leger en de hightech-industrie die wordt bezocht, zegt woordvoerder Johan Vermant: "Wij willen enkel ervaringen uitwisselen met toppers in die sector. Trouwens, wat zouden de PVDA-leden vinden van zo'n missie naar China, die overigens ook gepland is."

Groen en sp.a in Antwerpen bestuderen de kwestie. De groenen zeggen alvast niet per se tegen een handelsmissie naar Israël te zijn, "op voorwaarde dat je de missie aangrijpt om de mensenrechtenschendingen aan te halen en geen zoete broodjes bakt met Technion of deals sluit met bedrijven betrokken bij de bezetting", zegt voorzitter Wouter De Vriendt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234