NieuwsEnergie
Protest tegen definitieve sluiting kerncentrale Tihange 2, Duitse minister van Milieu reageert opgelucht
Na Doel 3 is het om middernacht de beurt aan de kernreactor Tihange 2 om definitief van het stroomnet gekoppeld te worden. De kerncentrale was precies veertig jaar actief. Een honderdtal mensen protesteerden dinsdag tegen de definitieve sluiting. Onder hen ook politici Bart De Wever, Theo Francken en Marie-Christine Marghem.
Om 23.59 uur wordt Tihange 2 definitief van het net gekoppeld, conform de wet op de kernuitstap. De kernreactor in het Luikse Hoei, aan de oevers van de Maas, is precies veertig jaar in gebruik geweest. In september ging de stekker al uit Doel 3. Ons land moet het vanaf morgen dus doen met de vijf nog resterende kernreactoren.
Net zoals bij de afkoppeling van Doel 3 was het definitieve einde een moeilijk moment voor de zowat honderd personeelsleden van Tihange 2. Voor hen zal een andere functie worden voorzien. Sommigen blijven aan de slag voor de ontmanteling, anderen kunnen aan het werk bij Tihange 1 en 3. “Er is geen banenverlies”, verzekert directeur Antoine Assice.
Lees ook
FANC niet mals voor tijdverlies regering over langer openhouden kerncentrales: ‘Tijdsdruk is een risico, zeker in de nucleaire sector’
Niets is voorbereid, en stilvallen doet de centrale sowieso: waarom schoot Vivaldi zo laat in actie in dossier Doel 3?
Tihange 2 kreeg samen met Doel 3 de bijnaam ‘scheurtjescentrales’, nadat in 2012 scheurtjes werden ontdekt in de stalen wanden van de reactorkuipen. In de realiteit gaat het echter om waterstofvlokken in het staal. In 2013 mocht Tihange 2 heropstarten, om enkele maanden later uit voorzorg weer te worden losgekoppeld. Pas in 2015 volgde de definitieve heropstart, na uitgebreid onderzoek en groen licht van de nucleaire waakhond FANC. Ook in augustus 2018 volgde een onverwachte grote stop toen betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw. De reactor lag toen bijna een jaar stil.
Betoging
Toch is er veel verzet tegen de sluiting van de kerncentrale. Aan de oever van de Maas zijn deze ochtend een honderdtal mensen samengekomen om te protesteren tegen de definitieve sluiting van Tihange 2, op initiatief van burgerbeweging Stand Up for Nuclear. Ook politici namen deel aan het protest. Onder meer N-VA’ers Bart De Wever en Theo Francken en MR-lid Marie-Christine Marghem, voormalig minister van Energie, waren aanwezig.
Wel tevreden is de Duitse minister van Milieu, Steffi Lemke. Tihange 2 bevindt zich niet ver van de Duitse grens en de stillegging zorgt “duidelijk voor meer veiligheid in onze beide landen”, aldus de minister aan de Rheinische Post. De reactor kwam volgens de minister “jarenlang negatief in het nieuws door scheurtjes in de reactorvaten” en veroorzaakte zo ongerustheid bij de bevolking.
In Duitsland is er al lang kritiek op Belgische centrales uit de jaren 1970 en 1980. De Duitse stad Aken en de Duitse bondsregering drongen herhaaldelijk aan op de sluiting.