Zondag 08/12/2019

Update

Protest tegen bijna elke Vlaamse windmolen, Vlaanderen nu zelf in beroep tegen Waalse turbine

Er werden vorig jaar 68 windmolens geplaatst in Vlaanderen en tegen nagenoeg elke turbine werd beroep aangetekend, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Beeld Photo News

Er werden vorig jaar 68 windmolens geplaatst in Vlaanderen en tegen nagenoeg elke turbine werd beroep aangetekend. Dat is te horen bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Door beperkingen ten gevolge van onder meer vliegvelden en pijpleidingen zijn de plaatsen in Vlaanderen waar windmolens kunnen worden ingeplant beperkt. De Vlaamse regering gaat intussen wel zef in beroep tegen de vergunning die het Waals gewest afleverde voor een windmolenproject in de Luikse gemeente Oreye (Oerle).

Ronnie Belmans, ceo van EnergyVille en hoogleraar aan de KULeuven, suggereerde gisteren in de Klimaatcommissie van het parlement dat Vlaanderen onvoldoende windenergie kan opwekken omdat er te veel vliegvelden op een kleine oppervlakte liggen. Zelfs bij EnergyVille zelf, het onderzoekscentrum voor duurzame technologie, staan geen windmolens. "Die mogen we niet plaatsen, want nabij onze gebouwen ligt het vliegveld van Zwartberg, waar per dag een stuk of vijf Piper Cub's opstijgen", zei Belmans.

"Voor een nieuwe windmolen moeten wij nu eenmaal advies vragen bij de FOD Mobiliteit, die op zijn beurt bij de luchtverkeersleider te rade gaat", zegt Schauvliege. "Bij een negatief advies kunnen wij niet afwijken." Volgens energiespecialist Robrecht Bothuyne (CD&V) heeft de luchtverkeersleiding wel ruimte om minder strikt op te treden, door de technologische vooruitgang. "Een windturbine kan perfect gedetecteerd worden door de radar, waarbij duidelijk is dat die geen bedreiging vormt." Bothuyne denkt onder meer aan de militaire luchtverkeersleiding in Semmerzake, die de bouw van windmolens in een kwart van Oost-Vlaanderen verhindert.

"Wij hebben zeer competent personeel, dat de technologie op de voet volgt", is te horen bij Belgocontrol, de verkeersleider van de publieke luchtvaart. "Wij kunnen niet afdingen op de veiligheid van het luchtruim."

Dat het niet simpel is om in Vlaanderen een windmolen te plaatsen, blijkt uit het feit dat er nagenoeg altijd door iemand beroep wordt aangetekend. Volgens Schauvliege is de plaatsing wel al vereenvoudigd door de 'fast lane'. Die versnelde de procedures voor turbines in gebieden waar weinig hinder optreedt, zoals havens en bedrijventerreinen.

Beeld ANP XTRA

Vlaamse regering in beroep tegen windmolenproject in Oreye

De Vlaamse regering gaat intussen zelf in beroep tegen de vergunning die het Waals gewest afleverde voor een windmolenproject in de Luikse gemeente Oreye (Oerle). Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Jan Peumans (N-VA). De windmolens zouden vlakbij de woonkernen van de Limburgse gemeenten Tongeren en Heers komen, maar Vlaanderen zou in het dossier nooit geconsulteerd zijn.

"We stellen vast dat het Waalse Gewest beslissingen heeft genomen in een specifiek dossier waar er grensoverschrijdende effecten zijn en waarbij wij niet werden geconsulteerd. We hebben dan ook beslist om in dat specifieke dossier in beroep te gaan", zei minister Schauvliege.

"Er zijn een aantal elementen waar wij op hadden kunnen wijzen, hadden we die mogelijkheid gehad. Er is vooral een heel belangrijke erfgoedwaarde in dat landschap. Er was trouwens een negatief advies vanuit Wallonië wat betreft onroerend erfgoed", zei minister Schauvliege.

Parlementsvoorzitter Peumans pleit voor verplicht ambtelijk en politiek overleg in dossiers die gevolgen hebben over de gewestgrenzen heen. "Want vandaag of morgen zal men ergens eens een beslissing nemen waarvan men achteraf denkt dat men toch beter eerst overlegd had. En ik bedoel dan, voor alle duidelijkheid, zowel van Wallonië naar Vlaanderen als omgekeerd".

Archiefbeeld. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234