Maandag 28/09/2020

Prostitutie

Prostitutie verdwijnt uit het straatbeeld: internet doet het neonlicht uit

Raamprostitutie op de Luikersesteenweg in Sint-Truiden.Beeld Thomas Vanhaute

Steeds vaker verhuist het aanbod van prostitutie in ons land van ramen en bordelen naar een minder zichtbare ruimte: het internet of de thuisomgeving. Dat bemoeilijkt de controle binnen de industrie, maar kan sekswerkers evengoed een veilige en flexibele omgeving bieden.

De verschuiving naar een minder zichtbare prostitutie in het straatbeeld werd gisteren aangekaart in een dossier van de Krant van West-Vlaanderen, die opmerkt dat de typische neonverlichte bordelen langs de straat aan het verdwijnen zijn in de kustprovincie. Zo stelde de krant in de Kortrijkstraat en Menenstraat in Wevelgem een terugloop vast van 22 naar 10 bordelen in amper drie jaar. Ondertussen zorgt het groeiende aanbod van seksuele diensten via internet of thuis dat prostitutie onzichtbaar wordt.

“Wat je als ‘onzichtbaar’ definieert, is natuurlijk relatief, want online vind je het aanbod nog altijd makkelijk terug”, zegt econoom Stef Adriaenssens van de KU Leuven, die in 2015 onderzoek deed naar de omzetcijfers van prostitutie in België. De totale jaaromzet werd toen geraamd op 870 miljoen euro, waarvan liefst 476 miljoen euro naar privé- en escortprostitutie vloeide. “Bij het kenbaar maken van seksuele diensten is er een hele duidelijke trend van signalering in de openbare ruimte naar de zoekfunctie van het internet.”

Meer veiligheid en flexibiliteit 

“Een proces dat al langer aan de gang is”, ziet ook Martine Claeyssens van Pasop, een hulpverleningsorganisatie voor sekswerkers in Limburg, Vlaams-Brabant en West- en Oost-Vlaanderen. “Je mag het echter niet zwart-wit zien, want er zijn veel factoren die een rol spelen. Enerzijds krijgen bordelen het moeilijk door strenge controles, onder meer op alcoholconsumptie, maar anderzijds kan het evengoed een bewuste keuze van de sekswerker zelf voor meer veiligheid en flexibiliteit in een thuisomgeving.”

De implicatie voor de sekswerkers is volgens Adriaenssens nog een groot vraagteken. “De verschuiving kan erop wijzen dat sekswerkers vrijer zijn in de manier waarop ze diensten aanbieden, wat een veiligere situatie kan garanderen. De digitale omgeving maakt het bovendien makkelijker om zelfstandig aan de slag te gaan. Maar vormen van mensenhandel en gedwongen arbeid kunnen op die manier ook onder de radar blijven.”

Kapot gecontroleerd

Het wettelijk kader voor prostitutie blijft sowieso een grijze zone in België. Prostitutie op zich is niet strafbaar, wel alle handelingen er rond die prostitutie in de hand werken. Zaakvoerders, boekhouders, maar evengoed beheerders van sites. Tussenpersonen die bijna niet weg te denken zijn. “Maar in België is er een breed gedoogbeleid, dat verschilt van plaats tot plaats en bepaald wordt door verschillende lokale instanties, zoals gemeentebestuur en politie. Dat maakt het ook zeer complex.”

Het wegvallen van bijvoorbeeld raamprostitutie is dan ook zeer afhankelijk van de locatie. Bijvoorbeeld in Antwerpen biedt het Schipperskwartier een vastgelegde zone waarin een gedoogbeleid wordt gevoerd. “Het aantal ramen die daar verhuurd wordt, blijft stijgen”, vertelt Katleen Peleman van Ghapro, de Antwerpse tegenhanger van Pasop. “Op plaatsen waar geen specifiek gedoogbeleid geldt, merk je echter dat bordelen vaak kapot gecontroleerd worden en kiezen om zo onzichtbaar mogelijk te gaan werken.”

En dat lijkt niet alleen voor controle, maar ook voor de missie van hulporganisaties als Pasop en Ghapro nefast. “Wij pleiten net voor een evolutie in tegenovergestelde richting, naar meer zichtbaarheid, regulering en een beter sociaal statuut voor sekswerkers”, vertelt Peleman, die aanvoelt dat het minder haalbaar is om elke sekswerker apart te bereiken in een thuissituatie. Al hoeft het verdoken karakter volgens Claeyssens daar geen rol in te spelen. “Wie de weg volgt van de klant, komt uiteindelijk ook bij het aanbod terecht.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234