Dinsdag 28/01/2020

Pastafari

Promoveren in piratenpak mag niet in Delft

Afanasyev wil een piratenkostuum aan tijdens zijn promotie. Beeld RV - Collectie Rijksmuseum

Gekleed in een 17de-eeuws piratenpak. Zo wil Michael Afanasyev zijn proefschrift verdedigen aan de TU Delft, maar de Nederlandse universiteit heeft hem dat verboden. De 38-jarige geohydroloog heeft nu een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens, een instituut waar mensen terechtkunnen als ze zich gediscrimineerd voelen. De zitting is op 21 november.

Afanasyev, die onderzoek doet naar het tegengaan van corrosie in onder meer ondergrondse pijpleidingen en damwanden, voert religieuze argumenten aan voor zijn kledingwens. Hij is naar eigen zeggen priester van De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster die volgens de website van de organisatie "kritisch is naar de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in hun waarde laat".

Sommige aanhangers van de kerk, in meerdere landen actief, proberen zich op officiële overheidsdocumenten te registeren als 'pastafari'. Met een beroep op de vrijheid van religie slaagde Afanasyev er eerder in om een Israëlisch paspoort te verkrijgen met daarop een pasfoto waarop hij een vergiet op zijn hoofd draagt. Navraag bij de Israëlische ambassade leert dat het paspoort authentiek is.

Afanasyev: "Moslima's mogen uit religieuze overwegingen een hoofddoek dragen op hun pasfoto, en sikhs een tulband. Dan wij ook een vergiet om onze god te eren, zijne heilige noedelheid."

Naast het vergiet zijn ook piraten een belangrijk onderdeel van het geloof, aldus de website van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Het zouden goddelijke wezens zijn, waarbij "het opwarmen van de aarde, aardbevingen, orkanen en andere natuurrampen allemaal directe gevolgen zijn van het afnemende aantal piraten sinds 1800". Volgens de aanhangers is dat verhaal niet vreemder dan dat van een man die water in wijn veranderde en een god die de zee in tweeën spleet.

Afanasyev: "Wie is de TU Delft om te bepalen wat voor mijn religie belangrijk is? Het is de Technische Universiteit Delft, niet de Theologische Universiteit Delft." Ook stoort hij zich aan de formulering eerder in dit bericht dat hij 'naar eigen zeggen' priester is. "De paus is toch ook niet 'naar eigen zeggen' paus van de katholieke kerk?"

De wetenschapper kreeg een Israëlisch paspoort waarop hij een vergiet op zijn hoofd draagt. Beeld rv

Passende kledij

De TU Delft laat weten dat een promotie een plechtige, formele academische ceremonie is, met een ingetogen karakter waarbij de nadruk ligt op de wetenschappelijke dialoog.

"Daarbij hoort passende, formele kleding waardoor zonder aanzien des persoons beoordeeld kan worden of aan de kandidaat-promovendus de hoogste academische graad kan worden verleend. Een piratenkostuum vindt de TU Delft bij deze gelegenheid niet passend."

Eerder stond de universiteit wel toe dat een promovenda gespecialiseerd in robots promoveerde met een robot als paranimf (persoon die iemand bij een doctorspromotie bijstaat, red.). De robot droeg bij de plechtigheid een zwart strikje.

Verder is er volgens de universiteit bij de promotie wel ruimte voor accenten uit de persoonlijke levenssfeer, zoals een keppeltje of hoofddoek. "Een ingetogen hoofddeksel dat uiting geeft aan de overtuiging van betrokkene en recht doet aan het ingetogen karakter zouden we mogelijk wel toestaan."

Of een vergiet daar ook onder valt? Daarover is nog geen uitsluitsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234