Vrijdag 28/02/2020

Update

Projecten Oosterweel kosten stad en haven 170 miljoen

Simulatie van de cut en cover tunneloptieBeeld UNKNOWN

De projecten die de stad op zich neemt in het kader van de Oosterweelverbinding zullen maar 170 miljoen euro kosten aan de stad en de haven. De inspanning die de stad levert voor de Oosterweelverbinding legt met 6,15 miljoen euro per jaar beslag op minder dan 5 procent van de beschikbare investeringsbudgetten van de stad.

De kosten voor de stad bestaan uit de aanleg van een plein aan het Sportpaleis voor 8,5 miljoen, nutswerken aan de Schijnpoort voor 53 miljoen en het afstaan van gronden ter waarde van 10 miljoen die na de realisatie van het project deels weer terugvloeien naar de stad. Daarnaast neemt de haven werken aan kade en kaaimuren voor zijn rekening voor 52,5 miljoen, en het bouwdok voor de tunnel voor 55 miljoen.

Goedkoper uitvoeren

De Antwerpse burgemeester benadrukte dat de stad de geplande werken goedkoper zal kunnen uitvoeren dan de 352 miljoen euro die was vooropgesteld, omdat het "niet zo'n dure dbfm-formule is met ontwerp, bouw, financiering en 50 jaar onderhoud".

Janssens zei voorts dat de stad zich louter engageert voor de opgesomde werken. "Niet voor de meerkost van de tunnels, wat die zou zijn", zei hij. Ook als de kost voor de Oosterweelverbinding nog toeneemt, zou dat dus geen gevolgen hebben voor de stadsbijdrage.

NV Liefkenshoek

Antwerpen zal wel een kapitaalinbreng van 70 miljoen euro doen in wellicht de NV Liefkenshoek die de Oosterweelverbinding moet aanleggen, en zo "partner worden in het hele project", aldus Janssens. Dat geld moet van de ontwikkeling van het Mexico-eiland komen.

Annick De Ridder (Open Vld) maakte zich sterk dat het dankzij haar partij was dat een aantal garanties zijn afgedwongen zodat "de Antwerpenaar noch de havengebruiker het kind van de rekening is".

Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelde vragen bij de "garantie" dat de belastingen niet stijgen tot 2018. "Wat kan Patrick Janssens garanderen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012?", vroeg hij. "Is hij dan toch een dictator zoals Alexander De Croo zei?"

Freya Piryns (Groen!) hekelde dat de Oosterweelverbinding nog altijd op het tracé ligt dat verkeer naar de stad trekt in plaats van het ervan weg te houden. Ze hekelde ook het gegoochel met bedragen: "Het is alsof u naar de solden gaat omdat u schoenen nodig heeft en een mooie jas ziet hangen die maar 100 in plaats van 200 euro meer kost. U denkt dat u 100 euro heeft gewonnen, maar dat is niet waar want u had geen jas nodig!"

Suzette Verhoeven (CD&V) had het over een "moedige beslissing", terwijl Jo Vermeulen (sp.a) de Oosterweelbeslissing een "historisch akkoord" noemde Jurgen Verstrepen (LDD) had het dan weer over een vertoning als in 'Dallas'. (belga/ep)

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (sp.a).Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234