Maandag 03/08/2020

Mars voor het Leven

Progressieve bisschop steunt anti-abortusbetoging

Bonny heeft een progressief imago. Zo pleitte hij al voor een respectvollere toon tegenover holebi's.Beeld belga

Johan Bonny steunt de anti-abortusbetoging Mars voor het Leven, die over anderhalve week plaatsvindt in Brussel. Opmerkelijk, want de Antwerpse bisschop staat bekend als progressief. "Hij staat achter de organisatie omdat die op niet-polemische wijze opkomt voor het leven."

Ze spreekt zich fel uit tegen abortus, euthanasie en draagmoederschap. De Mars voor het Leven, die op zondag 17 april plaatsvindt aan de Brusselse Kunstberg, is toe aan haar zevende editie. Maar dit jaar krijgt zij openlijk steun van de naar de huidige kerkelijke maatstaven bijzonder geliefde Antwerpse bisschop Johan Bonny.

"Monseigneur Bonny heeft enige tijd geleden samen met de organisatoren op hun vraag geposeerd voor een foto, die nu wordt gebruikt om de mars aan te kondigen", zegt Olivier Lins, woordvoerder van Bonny. "Hij ondersteunt deze mars, ook omdat het gaat om goede katholieken die opkomen voor het leven. Zij doen dat op een manier die niet-polemisch is. De bisschop pleit altijd voor een verzoenende houding. Niet oordelen of veroordelen, maar wel meegeven wat de kerk denkt en aankaarten dat de samenleving steeds materialistischer is geworden."

Onvermijdelijk kwaad

Ook de andere bisschoppen geven steun aan de Mars voor het Leven. Volgens medeorganisator Marie-Emmanuelle André-Dumont loopt wel geen enkele kerkleider mee in de betoging. "Maar dat is niet meteen onze bedoeling. Wel hebben wij hun steun gekregen. Zo zijn wij onlangs bij aartsbisschop Jozef De Kesel op bezoek geweest, waarbij we ook gesproken hebben over de mars."

Het lijkt op het eerste gezicht een opvallende stellingname van Bonny. De Antwerpse bisschop sprak zich in 2010 weliswaar voorzichtig uit tegen abortus, maar staat bekend als veeleer progressief en pleitte eind 2014 in deze krant voor een kerkelijke herkenning van holebirelaties. Nadien schreef hij ook een brief naar het Vaticaan, waarin hij opnieuw ijverde voor een respectvollere toon ten opzichte van holebi's. Valt dat te rijmen met deze conservatievere houding? Volgens experts alvast wel. Zij menen dat Bonny zich hierdoor niet volledig achter de standpunten van de Mars voor het Leven schaart.

"Volgens mij zijn beide posities combineerbaar", zegt theoloog Didier Pollefeyt (KU Leuven). "Dit is een erkenning dat het doden van ongeboren leven nooit goed kan worden genoemd. Hij zal er eerder de samenleving bewust van willen maken dat je niet lichtvoetig tot abortus moet overgaan. Wel is er een zekere spanning: hij dreigt nu in een rechtse en onbarmhartige hoek terecht te komen."

Bonny zal zich daar volgens Pollefeyt wel van bewust zijn, maar tegelijkertijd blijft hij natuurlijk een bisschop. "In de ogen van de bisschoppen is het nooit wenselijk om een zwangerschap voortijdig te beëindigen", zegt Pollefeyt. "Het verschil tussen conservatieven en progressieven binnen de kerk steekt niet in het feit dat de eerste groep abortus een kwaad vindt en de tweede niet. Wel in het feit dat er voor progressieven als Bonny situaties denkbaar zijn waarin abortus als een kleiner onvermijdelijk kwaad wordt gezien."

Mars 'voor de rechten van het ongeboren kind'

Op zondag 17 maart vindt in Brussel de zevende editie van de anti-abortusbetoging Mars voor het Leven plaats. De organisatie, die zichzelf als jong en katholiek voorstelt, wil opkomen voor de rechten van het ongeboren kind. Waar in 2010 zo'n 550 manifestanten deelnamen, onder wie toenmalig aartsbisschop André-Joseph Léonard, verwachten de organisatoren dit jaar tenminste 4.000 deelnemers.

De Mars voor het Leven mag niet worden verward met de Mars voor het Gezin, die wordt georganiseerd door ultrakatholieke splintergroepering Pro Familia. Zij trokken vorig jaar met een honderdtal gelovigen door Antwerpen en zijn niet alleen gekant tegen abortus en euthanasie. Zij spreken zich ook fel uit tegen holebi's - wat de Mars voor het Leven niet doet - tegen IVF en kunstmatige inseminatie. Pro Familia noemde de Antwerpse bisschop Johan Bonny eerder "een ketter" en roept gelovigen op om niet deel te nemen aan de Mars voor het Leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234