Vrijdag 25/06/2021

Progressief pleidooi voor verzoening

Een nieuw initiatief roept op tot verzoening rond collaboratie en repressie. Opmerkelijk is dat de initiatiefnemers uitsluitend uit onverdachte want progressief-democratische hoek komen. De 'oproep' moet het dossier opnieuw op federaal niveau op tafel brengen.

Brussel.

Eigen berichtgeving

De discussie over collaboratie en repressie blijft een pijnpunt in de Belgische maatschappelijke verhoudingen. Bijna zestig jaar na de oorlog zijn er nog steeds Belgen die boeten voor de misstap die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan. De soms genadeloze repressie voedde een subcultuur die volgens sommigen een gunstige voedingsbodem voor het ontstaan en het succes van het Vlaams Blok blijft. Historici, filosofen en intellectuelen uit progressief-democratische hoek willen net voor de eeuwwende nog een poging wagen om deze bladzijde om te draaien.

Zij stelden gisteren een genuanceerde oproep voor die de discussie moet aanzwengelen. Het initiatief onderscheidt zich door de onverdachte afkomst van de initiatiefnemers. Jan Debrouwere (voormalig KP-lid): "De argumenten voor deze oproep zijn geen glijmiddel om de collaboratie te verdedigen. Onze argumenten gaan over de wenselijkheid en de noodzakelijkheid om tot ,een oplossing te komen." Met de tekst wil de groep bondgenoten sprokkelen in Vlaanderen en later ook in Wallonië. Mocht dit initiatief een succes worden, dan bestaat de hoop dat de federale regering het dossier naar zich toetrekt. Over de maatregelen die moeten worden genomen, laten de opstellers van de tekst zich vooralsnog niet uit.

Aan de oproep werd anderhalf jaar gewerkt. De collaboratie wordt er openlijk in veroordeeld als een "ontsporing van de democratische ontvoogdingsbeweging die de Vlaamse beweging was". De repressie wordt genuanceerd bekeken. "Naast gerechtvaardigde bestraffing werd ook onrecht begaan." Met een blik op de volgende eeuw wordt gepleit voor "vergevingsgezindheid" voor de veroordeelden "die geen onmenselijkheden begingen", zodat zij of hun kinderen niet langer uit de gemeenschap worden gestoten. In één adem wordt extreme waakzaamheid aangekondigd richting diegenen die vanuit een eigen volk eerst-gedachte' "humane en democratische verworvenheden willen wegzuiveren".

Bij de ondertekenaars vinden we onder meer de historici Eric Defoort, Frans-Jos Verdoodt, Bruno De Wever en Adriaan Verhulst. Ook filosofen zoals Ludo Abicht, Jaap Kruithof en Koen Raes trekken mee aan de kar. Kruithof: "Het is geen kwestie om alles zo maar te vergeven. Een gezonde samenleving moet op een gegeven moment een streep kunnen trekken onder het verleden ten bate van de toekomst." De Wever:"Het instrumentaliseren van dit probleem moet ophouden. Dat is slecht voor Vlaanderen. Het is ook slecht voor België."

Het initiatief van voormalig Vlaams CVP-parlementslid Herman Suykerbuyk, nu anderhalf jaar geleden, was de onmiddellijke aanleiding voor de oproep. Met zijn decreet wilde Suykerbuyk gewezen collaborateurs die eerherstel hebben gekregen financieel bijspringen. Prompt steeg er in Wallonië een storm van protest op. Dat er een initiatief kwam, werd gisteren niet betreurd. Maar dat Suykerbuyk ook het Vlaams Blok bij zijn voorstel betrok, stootte op heel wat reserves. Het is meteen de reden waarom de verwijzing naar het eigen volk eerst in de tekst werd opgenomen. Men wil in geen geval dat notabelen uit extreem-rechtse hoek zich bij het initiatief aansluiten. Dit zou elk gesprek met Wallonië onmogelijk maken.(BBR)

Zie opinie, pagina 2

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234