Zondag 19/09/2021

Proficiat Amerika, jullie hebben Bin Laden gelukkig gemaakt

De Amerikanen gaven foto's vrij die de behandeling van de vermoedelijke Al-Qaeda- en Taliban-gevangenen op de militaire basis van Guantanamo Bay, Cuba, tonen. Meer en meer beantwoorden we aan het beeld dat Osama bin Laden van ons ophangt.

Ze zijn geketend, ze hebben kappen over hun hoofd en ze werden verdoofd. Ze werden naar een verafgelegen oord getransporteerd waar ze geëxecuteerd kunnen worden en waar de mensenrechten niet meer gelden. Het lijken de Middeleeuwen wel. Die ketens, die kappen, dat bedreigen met doodstraffen door 'rechtbanken' die woorden als verdediging en onschuld niet lijken te kennen, dat klinkt mij allemaal bekend in de oren. Het herinnert mij in feite aan het Beiroet uit de jaren tachtig.

Het verhaal dat ik nu schrijf heb ik trouwens vroeger al geschreven. Zo beschreef ik ooit het lot van mijn vriend, de journalist Terry Anderson van Associated Press, die ook vastgebonden werd, een kap over zijn hoofd kreeg en bedreigd werd door zijn 'islamitische' gijzelnemers in Libanon. Ik heb het nu over de periode tussen 1986 en 1991 en Terry - laten we dat vooral niet vergeten - had nooit iets met gewelddaden te maken gehad. Hij was een journalist, een kameraad, een vriend. Maar desondanks werd hij gruwelijk behandeld. Hij werd opgesloten, contact met zijn familieleden werd verboden, hij werd voortdurend met de dood bedreigd; allemaal maatregelen die sterk doen denken aan wat de Amerikaanse militaire rechtbanken nu voor de Al-Qaeda-gevangenen in petto hebben.

En ik herinner mij de gruwelijke gevangenis van Khiam, waar de Israëli's hun Libanese vijanden - echte en veronderstelde - opsloot, voor ze - zonder proces - berecht werden. Ook die gevangenen werden geketend, ook zij kregen een kap over het hoofd en ook zij werden in afzondering opgesloten. Tijdens hun ondervraging werden zij gemarteld, hun penissen en tepels (Israël had ook vrouwen gevangengenomen) werden met elektrische schokken bewerkt.

Amerika had die gevangenis van hun bondgenoot Israël kunnen doen sluiten. Maar Washington bleef destijds stil. De Libanese gevangenen werden aan hun lot overgelaten en hun testikels werden met elektroden bewerkt. Het land dat enkele jaren later een oorlog van goed tegen kwaad zou ontketenen zag geen kwaad in datgene wat in Khiam gebeurde.

We zetten onze reis doorheen het verleden voort. In de jaren tachtig versloeg ik in Afghanistan de oorlog tussen de moedjahedien en de Russische bezetters. Nu en dan gebeurde het dat de Russen of hun communistische Afghaanse bondgenoten Arabische soldaten - gewapend door de Amerikanen, betaald door de Saoedi's en het Westen - gevangen namen. Die Arabieren waren grotendeels Egyptenaren. Het televisiestation in Kaboel voerde hen op als 'terroristen'. Wij noemden hen 'vrijheidsstrijders'. Van tijd tot tijd zakten die 'vrijheidsstrijders' af om de Sovjet-Unie binnen te vallen. De 'Arabische' Afghanen vielen dus af en toe een 'vreemd' land binnen. Zij deden dat omdat ze tegen de bezetting van hun land vochten. En wij steunden hen, want, ja, het waren nu eenmaal 'vrijheidsstrijders'.

Nu, wanneer het gaat om strijders die op Afghaanse bodem tegen Amerika vechten omdat Amerika een deel van de Arabische wereld 'bezet', meer bepaald Saoedi-Arabië en Koeweit, gaat het om 'illegale strijders', of 'slagveldgevangenen'. Dat was ook de naam die de Russen hen gaven in de jaren tachtig. De Russen stopten hun gevangenen in de Pol e-Chowkri-gevangenis, in de buitenwijken van Kaboel. Zij behandelden hun gevangenen als dieren en stelden hen bloot aan de elementen voor ze voor onrechtvaardige krijgsraden moesten verschijnen.

De Verenigde Staten doen nu - met uitzondering van het martelen - wat de meeste Arabische regimes al decennialang doen: hun brutale 'islamitische' vijanden arresteren, ze in afzondering houden, ze ketenen en kappen over hun hoofd trekken terwijl ze op hun onrechtvaardig proces moeten wachten. President Moebarak van Egypte zal dat zeker goedkeuren. Net zoals koning Abdullah van Jordanië trouwens. Ook de Saoedi's zullen in die praktijken geen graten zien. Hun grotesk, totaal onrechtvaardig systeem van islam-'rechtspraak' doet trouwens denken aan wat de Amerikaanse gevangenen nu meemaken. De gevangenissen van Saddam Hoessein zijn nog erger - laten we het juiste perspectief niet verliezen - maar in de meeste Arabische gevangenissen zou voor de Al-Qaeda-gevangenen hetzelfde lot weggelegd zijn.

En of we dit nu leuk vinden of niet: de meeste Saoedi's geloven dat de Amerikanen hun land bezet houden en dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen op Arabisch grondgebied een misdaad is. Koning Fahd nodigde de Amerikanen natuurlijk zelf uit na de Irakese inval in Koeweit, in 1990. President Bush beloofde destijds dat Amerika zich zou terugtrekken eenmaal het Irakese gevaar geweken zou zijn. Maar de Amerikanen zitten nu nog altijd in Saoedi-Arabië.

Enkele jaren geleden heb ik zelf geschreven dat kroonprins Abdullah, de werkelijke machthebber van het land nu koning Fahd buiten strijd is, echt wel wil dat de Amerikanen vertrekken. In Amerika werd daar toen, door de meeste commentatoren, hartelijk mee gelachen. Maar nu meldt The Washington Post zelf dat de Saoedi's de Amerikanen wegwillen. En wat blijkt? Iedereen zwijgt. Niet zo minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Naar zijn zeggen blijven de Amerikanen ter plaatse tot Saoedi-Arabië de plaats geworden is "waarvan we droomden". De Amerikaanse troepen fungeren niet enkel als afschrikmiddel tegen Saddam, ze zijn ook een 'symbool' van de Amerikaanse invloed.

Heeft Al-Qaeda nog meer nodig om te volharden in zijn strijd? De 'bezetting' van Saoedi-Arabië is immers de hoeksteen van Bin Ladens strijd tegen Amerika. Het is duidelijk dat Amerika wel zal beslissen hoelang het in Saoedi-Arabië blijft, de Saoedi's beslissen daar duidelijk niet zelf over, en dat is nu exact wat Bin Laden al de hele tijd beweert.

Nu leren we ook dat de Amerikanen zes Arabieren hebben gearresteerd na hun vrijlating uit een Bosnische gevangenis. De Amerikanen weigerden om te onthullen waarvan ze de Bosniërs wilden beschuldigen - wegens veiligheidsredenen - en daarom werden ze uit hun Bosnische gevangenis vrijgelaten. Na hun vrijlating werden ze prompt door de Amerikanen geïnterneerd. En wat meldt The Washington Post over deze merkwaardige episode? Dat deze operatie werd uitgevoerd door Amerikaanse troepen, dus duidelijk buiten het Navo-gezag in Bosnië om.

Echt waar? Is The Washington Post echt zo dom? Heeft dit alles nog iets met recht of wet te maken? Ja, het is waar, het Westen voert een oorlog tegen een wrede vijand. Iedereen die de integrale versie van Bin Ladens videofilm heeft kunnen bekijken, moet beseffen dat de oorlog tegen hem - het conflict in Afghanistan dus - nog maar net begonnen is. Maar nu reeds zijn we ontaard in het soort van leugenachtige en meedogenloze mensen voor wie Bin Laden ons wil verslijten. We ketenen onze gevangenen, trekken kappen over hun hoofden en verdoven ze. We bereiden hen voor op een proces zonder dat we onze bewijzen willen vrijgeven. Wanneer dat alles dan ook nog met doodstraffen afgerond wordt, dan beantwoorden we volledig aan het beeld dat Bin Laden van ons ophangt. Bin Laden moet een gelukkig man zijn.

Robert Fisk is journalist van The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234