Zondag 17/10/2021

GetuigenissenUniversiteitsdocenten

Proffen houden mondelinge examens na semester onlinelessen: ‘Een behoorlijk bevreemdende ervaring’

Van links naar rechts: Steven Jacobs, Sarah Bernolet en Dave Sinardet. Beeld Wouter Maeckelberghe, Tim Dirven
Van links naar rechts: Steven Jacobs, Sarah Bernolet en Dave Sinardet.Beeld Wouter Maeckelberghe, Tim Dirven

De examenperiode leidt dit semester niet enkel tot slapeloze nachten en meer verkochte energiedrankjes. Het betekent ook een langverwacht weerzien tussen studenten en hun docenten. Drie professoren getuigen over het belang van mondelinge examens als afsluiter van een ongewoon academiejaar. ‘We stillen de honger naar menselijk contact.’

Steven Jacobs, professor kunst- en filmgeschiedenis (UAntwerpen & UGent): ‘Studenten zijn niet de grootste slachtoffers’

Het twintigtal masterstudenten dat straks het mondeling examen experimentele cinema aflegt op de Antwerpse universiteitscampus, mag een enthousiaste examinator verwachten: “Op een drietal uitzonderingen na gaf ik de afgelopen maanden uitsluitend virtueel les, dus ik kijk er enorm naar uit om mijn studenten in levende lijve te zien”, zegt Steven Jacobs.

Een mondeling examen biedt volgens hem zoveel voordelen tegenover een schriftelijke proef dat hij ook tijdens de pandemie zijn studenten op die manier wil toetsen. “Tijdens een gesprek is het makkelijker om mensen op gaten in hun kennis te betrappen. Anderzijds krijgen goede studenten ook echt de kans om te schitteren en een hogere score te behalen. In het kader van de gezondheidscrisis bied ik iedereen wel de mogelijkheid om het examen virtueel af te leggen. Voorlopig ging niemand op dat aanbod in.”

Professor kunst- en filmgeschiedenis Steven Jacobs. Beeld Wouter Maeckelberghe
Professor kunst- en filmgeschiedenis Steven Jacobs.Beeld Wouter Maeckelberghe

Met het examen sluit Jacobs een ongewoon en moeilijk semester af, maar volgens hem zijn er bevolkingsgroepen die het de afgelopen maanden zwaarder hadden dan de studenten. “Zij zijn niet de grootste slachtoffers van de pandemie, al woog de crisis zeker voor eerstejaarsstudenten zwaar.”

De professor verwijst naar het hoge aantal scripties dat in de eerste zittijd ingeleverd werd en naar de lichte stijging van de gemiddelde examenresultaten sinds maart vorig jaar. “Toch hunkeren zowel mijn studenten als ikzelf naar menselijk contact. Het is fijn dat we daar straks even van kunnen genieten, zelfs al gebeurt dat in de context van een examen.”

Professor taalkunde Sarah Bernolet. Beeld Wouter Maeckelberghe
Professor taalkunde Sarah Bernolet.Beeld Wouter Maeckelberghe

Sarah Bernolet, professor taalkunde (UAntwerpen): ‘Enige manier om bepaalde vaardigheden te testen’

Het eerstejaarsvak Nederlandse taalbeheersing aan de UAntwerpen gaat sinds jaar en dag gepaard met een mondeling examen. Tijdens de proef becommentariëren studenten een opiniestuk en gaan ze er na een korte voorbereidingstijd over in discussie met hun professoren.

“We houden vast aan de mondelinge examens omdat het de enige manier is om te testen of studenten een aantal cruciale vaardigheden onder de knie hebben”, zegt professor Sarah Bernolet. “Vorig jaar werden bepaalde presentatieopdrachten online georganiseerd, maar daar zien we vandaag de gevolgen van. Sommige studenten zijn het niet meer gewoon om voor groepen te spreken en halen slechtere scores nu ze weer op die manier geëvalueerd worden. Daarnaast zijn de virtuele examens meer fraudegevoelig.”

Bernolet peilt tijdens het examen Nederlandse taalbeheersing naar de kennis van studenten uit het eerste bachelorjaar, een groep die het zwaar te verduren kreeg tijdens de coronacrisis: “Sommige studenten geven aan dat ze de opleiding niet fijn vinden, maar op dit moment missen ze natuurlijk ook veel elementen die het studentenleven in ‘normale’ tijden aangenaam maken. Het is bijvoorbeeld moeilijker om anderen te leren kennen en er is minder interactie. We bieden wel dezelfde onderwijskwaliteit als in het verleden aan, maar de levenskwaliteit van onze studenten ligt heel wat lager.”

Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet. Beeld Tim Dirven
Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet.Beeld Tim Dirven

Dave Sinardet, professor politicologie (VUB): ‘Kans geven om elkaar persoonlijk te zien’

“Tijdens mondelinge examens krijg je als docent een goed zicht op de capaciteiten van je studenten”, zegt professor politieke wetenschappen Dave Sinardet. “Het is bij die evaluatiemethode ook mogelijk om de ondervraagden enigszins op weg te helpen als ze iets niet weten, waardoor ze punten kunnen scoren die ze tijdens een schriftelijk examen mis zouden lopen.”

Het hele semester lang gaf de politicoloog uitsluitend via digitale kanalen les, maar deze maand zakt een zeventigtal studenten naar de campus af om een mondeling examen bij hem af te leggen. “Het is een behoorlijk bevreemdende ervaring”, zegt hij. “Je ziet opeens mensen voor je die wekenlang slechts figuurtjes op je computerscherm waren.”

Uit de resultaten van de eerste examens die hij afnam, leidt Sinardet af dat de kloof tussen sterke en zwakke studenten het afgelopen semester groeide. “Wie in het verleden prima scoorde, haalt vandaag een nog beter resultaat. Maar de examenresultaten van de slechtste studenten liggen veel lager dan anders. Het lijkt erop dat de categorie die tussen die twee groepen in valt, kleiner wordt.”

Hij verwijst naar uitstelgedrag en een afname van de interactie tussen professoren en studenten om het fenomeen te verklaren. Toch kijkt Sinardet uit naar de mondelinge examens die in de komende weken plaatsvinden. “Ik wil studenten nog de kans bieden om naar de campus te komen en elkaar persoonlijk te zien.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234