Maandag 21/09/2020

Professoren vragen schrapping 'Catholique' in nieuw op te richten Université de Louvain

Hoogleraar Philippe Van Parijs: 'Voor islamitische studenten is 'katholiek' een obstakel. Die laten we het best weg'

LOUVAIN-LA-NEUVE l Schrap de 'C' uit de naam van de Université Catholique de Louvain. Dat vraagt een petitie die gericht wordt aan alle academici, vorsers en andere personeelsleden van de vier bestaande katholieke universiteiten in Franstalig België. De gerenommeerde econoom Philippe Van Parijs is een van de initiatiefnemers.

Door Walter Pauli

Die vier katholieke instellingen (Louvain-la-Neuve, de katholieke faculteiten van Bergen en Namen en de Université Saint-Louis te Brussel) gaan namelijk op in een nieuwe, eengemaakte structuur. Die moet een naam krijgen. Dat die 'Louvain' heet, is logisch: de UCL is de grootste en de beste. Het is tevens de meest bekende, ook internationaal. Een aantal professoren zegt nu: schrap de 'c'. Niet 'Université Catholique de Louvain', maar 'Université de Louvain'.

Philippe Van Parijs: "ULouvain is een nieuwe naam, en dat is voor een nieuwe instelling beter dan het oude 'UCL'. Bovendien weet iedereen dat de internationale academische wereld 'katholiek' associeert met een gebrek aan openheid van geest. Ik heb het dan niet over universiteiten met een katholiek verleden, zoals de onze, maar over instellingen die zichzelf expliciet 'katholiek' noemen. Dat hindert meer dan het bijbrengt.

"In België merken we dat islamistische studenten ondervertegenwoordigd zijn aan 'katholieke' universiteiten. 'Katholiek' is een obstakel, een drempel. Die laten we het best weg."

Het grote tegenargument is dat een universiteit die 'katholiek' schrapt, prompt zijn faculteit theologie mag schrappen. Van Parijs: "Dat moet niet zo zijn. De universiteit van Laval in Canada was ooit een seminarie en is nu een gewone universiteit. Maar er is wél een theologische faculteit, en Rome erkent de diploma's."

Van Parijs hoopt dat zijn initiatief ook weerklank vindt in Leuven. Dat kan best, want er waren al gesprekken tussen de rectoren van de KU Leuven en de UCL om in het buitenland samen op te treden als 'University of Louvain', zonder dat er sprake is van 'catholic'. Van Parijs: "Waarom niet? Op internationale congressen merk ik dat er vooral verwarring is. Onlangs werd ik in Oostenrijk voorgesteld als professor van de 'Katholische Universität Löwen'. Leuven of Louvain, ze kennen en maken het verschil niet."

Ook al is de petitie pas sinds gisterenavond online, Van Parijs wist zich al bij de start gesteund door minstens vijftig wetenschappers. "Sommigen zeiden: ik teken met twee handen." Hij beseft ook dat de tegenstand hardnekkig zal zijn: "Ik maak me geen illusies: dit debat weekt grote emoties los."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234