Donderdag 29/10/2020

Background

Professoren in de politiek: goed idee of niet?

Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) tijdens een gastcollege aan de UGent.Beeld BELGA

De rector van de Universiteit van Namen is niet van plan professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye een sanctie op te leggen naar aanleiding van zijn N-VA-kandidatuur bij de verkiezingen. Nochtans veroorzaakt Vuyes ambitie vandaag heel wat ophef in de Franstalige pers. Maar de combinatie professor-politicus is in ons land niet zo ongewoon en vormt voor politicoloog Nicolas Bouteca van de Universiteit Gent ook geen probleem.

De krant Le Soir opende vanmorgen het vuur en pakte groot uit met de 3e plaats die professor Grondwettelijk Recht Hendrik Vuye op 25 mei zal opnemen voor de Kamerlijst van N-VA in Vlaams-Brabant. De krant benadrukte dat Vuyes engagement objectief gezien geen enkel probleem vormt, maar stelde zich toch vragen bij de combinatie.

Zo noemde Francis Delpérée, die hetzelfde onderwerp als Vuye doceert aan de Franstalige UCL en zelf senator is voor het cdH, het "amusant dat een professor die Grondwettelijk Recht doceert, kandidaat is voor een partij die die Grondwet wil afschaffen, terwijl hij ook nog eens betaald wordt door de Franse Gemeenschap."

"Niet op mijn gemak"
Op een persconferentie vanmiddag verklaarde Yves Poullet, rector van de universiteit waar Vuye les geeft, dat hij zichzelf "niet op zijn gemak" voelt naar aanleiding van de hele zaak. Toch kan en wil hij er naar eigen zeggen niets aan doen. "Onze universiteit is een plek van vrijheid van meningen, van religie. Alle leden van onze gemeenschap hebben dus recht op die vrijheid. Ik kan op geen enkele manier tussenkomen in de beslissing van professor Hendrik Vuye om op een lijst te staan van een partij die beschouwd wordt als democratische partij. We respecteren zijn recht op die vrijheid", klonk het.

Bouteca: "Vuye mag dit doen"
"Hendrik Vuye mag in dit opzicht doen wat hij wil", zo geeft Nicolas Bouteca, politicoloog aan de UGent, de rector gelijk. Ook hij ziet geen enkele objectieve reden waarom een professor aan een universiteit niet in de politiek zou mogen stappen. Regels zijn er daaromtrent alvast niet. Al snapt Bouteca de ophef ook wel. "Natuurlijk komt dit in Franstalig België wat raar over, een professor Grondwettelijk Recht die opkomt voor een partij als N-VA."

"Maar de overgrote meerderheid van de academici die de politiek instappen, doen dat op een heel professionele manier en kunnen beide jobs perfect scheiden. Ik verwacht dat ook van Vuye. Kijk ook maar naar het feit dat hij door zijn studenten verschillende keren is voorgedragen als beste professor van de universiteit."

Vande Lanotte
Zoals Bouteca al aangeeft, is Vuye inderdaad geen alleenstaand geval. Tal van ministers gingen hem voor. Zo krijgt Vuye als professor-politicus het gezelschap van Johan Vande Lanotte, Didier Reynders, John Crombez, Paul Magnette, en een rit andere politici.

Ook 'gewone' parlementsleden komen af en toe uit een academisch milieu, kijk maar naar Eva Brems en Rik Torfs. "Maar bij hen zie je toch vaak dat ze het na een tijdje opgeven en de politiek verlaten omdat ze vinden dat hun vrijheid, die ze als professor gewoon zijn, te veel wordt ingeperkt", stelt Bouteca." Brems gaf als reden voor haar afscheid inderdaad aan dat ze haar werk als politica "eigen niet graag deed". "Dat zal wel te maken hebben met mijn academische achtergrond", klonk het toen nog. "Ik wil de zaken grondig bestuderen en daar is in de politiek weinig ruimte voor."

Bovendien onderschatten velen de lange parlementaire weg en werkt de politiek voor hen gewoon 'te traag' Het zijn vooral de academici die een echt belangrijke rol kunnen spelen, bijvoorbeeld als minister, die het langer volhouden. Kijk maar naar iemand als Johan Vande Lanotte of Koen Geens."

Yves Poullet, rector van de universiteit waar Vuye les geeft, dat hij zichzelf "niet op zijn gemak" voelt naar aanleiding van de hele zaak.Beeld BELGA

Ook deze politici combineren hun mandaat met een academische carrière:

Johan Vande Lanotte (sp.a)
• Federaal vicepremier en minister van Economie, Consumenten en Noordzee
• Universiteit Gent: Staats- en Publiekrecht

Beeld PHOTO_NEWS

Koen Geens (CD&V)
• Federaal minister van Financiën
• KU Leuven: Vennootschapsrecht

Beeld BELGA

Didier Reynders (MR)
• Federaal vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken
• Universiteit Luik: Publieke Financiën

Paul Magnette (PS)
• Voorzitter PS
• ULB: Politieke Wetenschappen


John Crombez (sp.a)
• Staatssecretaris voor Fraudebestrijding
• Hogeschool Gent: Portfolio Management

Lode Vereeck (Open Vld)
• Vlaams parlementslid
• UHasselt: (Macro-)economie en Financieel beleid


Johan Van Overtveldt (N-VA)
• Europees lijsttrekker voor N-VA
• UHasselt: Macro-economisch beleid

Francis Delpérée (cdH)
• Senator
• UCL: Grondwettelijk Recht


Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234