Zaterdag 04/07/2020

Professor haalt bloktip(s) onderuit: "Studenten horen al genoeg wat ze wel en niet moeten doen"

Klinisch psycholoog Filip Raes: "Iedereen weet voor zichzelf hoe hij of zij het best studeert." En dat kan bijvoorbeeld in groep zijn, zoals deze studenten die vijf dagen lang konden blokken in de Gentse Ghelamco Arena.Beeld KU Leuven/Rob Stevens & Franky Verdickt

Opvallend advies gisteren: "Wie goed wil blokken, pink af en toe een traantje weg of zet depressieve muziek op." Onzin en zelfs gevaarlijk, noemt professor klinische psychologie Filip Raes (KU Leuven) de bloktip die gisteren op de Facebookpagina van de UAntwerpen verscheen. "Bij kwetsbare personen kan zoiets helemaal verkeerd uitdraaien. Trouwens, is studeren op zich al niet ellendig genoeg?"

Professor Charlotte De Backer, verbonden aan het departement communicatiewetenschappen van de universiteit Antwerpen, deelde gisteren in een video haar ultieme - en wel erg originele - bloktip: "Zet een triestig liedje op, denk terug aan toen jouw lief je gedumpt heeft, of aan toen je hondje overleden was of je oma het leven liet." Ze baseert zich daarvoor op een studie van de Concordia University in Montreal (Canada) waarin wordt aangetoond dat wie af en toe even down is, zijn of haar leerstof en andere details beter kan onthouden én kritischer is in het geven van antwoorden.

Filip Raes, hoogleraar aan het Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele Psychopathologie aan de KU Leuven, viel uit de lucht toen hij dit hoorde. "Ook al moet het filmpje van de UAntwerpen (dat intussen al meer dan 6.000 keer bekeken werd, red.) als een ludieke stunt opgevat worden - dat is toch wat me ter ore is gekomen -, deze uitspraken zijn niet gepast en niet helemaal ongevaarlijk."

Raes wil tegelijk waarschuwen voor dergelijke individuele studies. "Want er zijn ook onderzoeken die een heel ander beeld naar voren brengen, namelijk dat het geheugen bij depressieve mensen juist omgekeerd werkt en dus minder accuraat. Bij studenten die kwetsbaar zijn, en dag in dag uit met piekergedachten rondlopen, kan het helemaal de verkeerde kant opgaan: ze belanden in een neerwaartse spiraal en geraken er maar moeilijk uit. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij stemmingsinductie: wie een triestig lied hoort en van nature vaak piekert, zal automatisch somberder denken."

Sluit je ogen

Met welke ingesteldheid duik je dan beter wel in je boeken? Helpt erg opzwepende muziek? "Iedereen weet voor zichzelf hoe hij of zij het best studeert. Voor sommigen is dat in stilte met gesloten gordijnen, voor anderen met technomuziek door de boxen en in de tuin. Sommigen leren liever in groep, anderen kunnen niemand in hun buurt verdragen. Alle bloktips die studenten dezer dagen rond de oren krijgen, bezorgen hen trouwens alleen maar stress. Studenten horen al genoeg wat ze wel of niet moeten doen. Eén raad: doe gewoon de dingen die voor jou het best werken."

Toch is er volgens Raes wel één cruciale tip - naast voldoende slapen en op tijd en stond ontspannen: "Sluit je ogen vlak voor je een examen aflegt en denk terug aan je kot of de kamer waar je de leerstof hebt ingestudeerd. Laat alles even bezinken. Ons geheugen is immers heel contextgevoelig." En Raes voegt er nog ludiek aan toe: "Het zou zelfs het best zijn voor studenten dat proffen aan huis examens komen afnemen." Een topidee, lijkt ons. Hallo, minister van Onderwijs Hilde Crevits?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234