Woensdag 16/06/2021

Binnenland

Professor Brice De Ruyver onverwachts overleden

Criminoloog Brice De Ruyver. Beeld RV
Criminoloog Brice De Ruyver.Beeld RV

Professor en criminoloog Brice De Ruyver (UGent) is vanochtend onverwachts overleden. Dat meldt de universiteit van Gent. Hij was jarenlang de veiligheidsadviseur van de regering-Verhofstadt en trad nog vaak op als expert ter zake. De Ruyver is 62 geworden.

De Ruyver kende een rijk gevulde loopbaan aan de UGent en doceerde strafrecht, strafrechtelijk beleid en drugsbeleid aan de faculteit Recht en Criminologie in Gent. Jarenlang fungeerde hij in de Wetstraat in Brussel als adviseur veiligheid en binnenlandse zaken. Zo was hij één van de architecten van de politiehervorming.

"Hij was bovenal een zeer gewaardeerde en geliefde collega", meldt de UGent in een persbericht. Rector Rik Van de Walle: "We verliezen een groot academicus en een leermeester voor velen. Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Als wetenschapper heeft hij zich nooit beperkt tot onderzoeksrapporten en wetenschappelijke publicaties. Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens."

De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. De universiteit "wil haar diepe medeleven betuigen aan zijn familie en naasten en aan alle collega's die professor Brice De Ruyver kenden en met hem samenwerkten", zegt de UGent. "De familie van professor Brice De Ruyver vraagt de pers om haar rust en privacy te respecteren in deze moeilijke tijd."

Wetstraat looft De Ruyver

Verschillende politici hebben vanmiddag al gereageerd op het plotse overlijden van criminoloog Brice De Ruyver. Ministers en gewezen ministers loven zijn grote dossierkennis. "Ik koester een warme herinnering aan Brice De Ruyver. Bruggenbouwer in veiligheidsdossiers, over politieke grenzen heen en met kennis van zaken", zegt ex-minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld).

De Ruyver was een tijdlang veiligheidsadviseur van toenmalig premier Guy Verhofstadt. Verhofstadt reageert "geschokt" op zijn plotse overlijden. "Meer dan een trouwe raadgever waar ik blind op kon varen en een uitstekende professor criminologie was Brice een dierbare vriend. Altijd goedgemutst. Zelfs in de grootste crisissen kon er nog een grap af. Ik denk dat dat zijn grootste kracht was: hij hield altijd het hoofd koel en ging meteen op zoek naar een oplossing terwijl anderen in het drama bleven hangen. We hebben dat onlangs nog gezien bij zijn optreden in de anti-terrorisme-commissie waar hij zijn harde maar nuchtere analyse maakte wars van elke partij-politiek", zegt de ex-premier.

"Op mijn kabinet van eerste minister was hij een steunpilaar, omdat hij meer nog dan een inhoudelijk expert, iemand was die energie in een team kon pompen en de moraal hoog hield. Ons land verliest een belangrijk wetenschapper, Gent een van zijn meest joviale zonen. En ik verloor zonet een van mijn beste, meest kritische en al even constructieve medewerkers die uiteindelijk een goede kameraad werd. Ik besef het nog niet helemaal", besluit Verhofstadt.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt "diep getroffen" te zijn door zijn overlijden. "Hij was dé autoriteit op het vlak van veiligheid en een topper om mee samen te werken", zegt Jambon op twitter. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt De Ruyver "een groot wetenschapper en beleidsman". Geens spreekt van "een immens verlies, ook voor justitie".

Ook premier Charles Michel reageerde op het overlijden. "Hulde aan een groot wetenschapper met een hart voor onze vrijheden. Mijn medeleven aan familie en vrienden van Brice De Ruyver", zei de premier op Twitter.

Architect van de politiehervorming

De Ruyver zal steeds verbonden blijven met de politiehervorming, waarvan hij beschouwd wordt de architect te zijn. Eens de hervorming in wetteksten was omgezet, zag hij als adviseur Politie en Veiligheid van premier Verhofstadt toe op de uitwerking op het terrein.

Begin jaren 90 dook de naam van criminoloog Brice De Ruyver in de media op als specialist inzake drugbeleid, internationale samenwerking rond criminaliteit en mensenhandel. In oktober 1996 wordt hij één van experten van de parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak Dutroux. De commissie legde een aantal grote disfuncties in de politiediensten bloot en legde daarmee de kiemen voor de latere politiehervorming.

Die hervorming kreeg vorm in het Octopusakkoord - verwijzend naar de acht partijen van meerderheid en oppositie , geconcretiseerd met de wet van 7 december 1998. Die wet creëerde een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus. Het federale niveau bracht de voormalige centrale diensten van de rijkswacht en de voormalige Gerechtelijke Politie bij de Parketten samen. Het lokaal niveau verenigde de voormalige territoriale brigades van de rijkswacht en de voormalige korpsen van de gemeentepolitie.

Wanneer Guy Verhofstadt midden 1999 premier wordt, stelt hij Brice De Ruyver aan als adviseur Politie en Veiligheid, een functie die hij gedurende de twee regeringen-Verhofstadt vervult. Bij het einde van het premierschap van Verhofstadt maakt hij in tegenstelling tot heel wat medewerkers van de premier niet de overstap naar het kabinet van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234