Zaterdag 04/12/2021

Professor Baeyens stapt uit adviescommissie rookgassen

Isvag-gemeenten: 'Wij gaan failliet'

Brussel.

Eigen berichtgeving

Professor Jan Baeyens, voorzitter van de gelijknamige adviescommissie Rookgassen, wil uit de hetze rond zijn persoon zijn conclusies trekken en stapt op als voorzitter van de commissie. Dat zegt hij in een gesprek met De Morgen.

In een interview in Gazet van Antwerpen had de professor eind augustus 'toegegeven' dat de Isvag-positieve adviezen van zijn commissie waren gemanipuleerd door het kabinet van voormalig Vlaams minister van Leefmilieu Kelchtermans en dat de oven wat hem betreft het best gesloten bleef. Hoewel hij achteraf zijn woorden introk, vormde deze 'bekentenis' de basis voor het heropenen van de debatten in het Isvag-proces.

"Er zijn daar inderdaad bepaalde zaken in mijn mond gelegd, maar ik wil daar niet verder op ingaan", zegt professor Baeyens, die gedurende twee jaar de commissie voorzat die de Vlaamse minister van Leefmilieu moest adviseren rond verbrandingsovens en andere industriële installaties met schadelijke uitstoot. "Of de adviezen effectief onder druk van het kabinet-Kelchtermans gebeurd zijn? Het enige waar men op heeft aangedrongen, is dat we ons zouden beperken tot de technische kant van de zaak en de volksgezondheid achterwege zouden laten omdat die toch gecoverd zou worden door het beloofde algemene gezondheidsonderzoek. Toen dat advies naar buiten is gebracht als zijnde een algemeen advies en werd afgedaan als zou de gezondheid niet meer relevant zijn, beschouwde ik dat inderdaad als een persoonlijk falen."

"Of de oven beter gesloten blijft? Dat wil ik in het midden laten. Het sociaal-psychologische aspect van deze zaak zal men in ieder geval niet mogen wegcijferen ten voordele van het technische. Ik vind het alvast positief dat men vanuit het kabinet van Dua het debat terug wil heropenen. Dat omwonenden van Isvag me na al wat er de laatste maand is gebeurd als "ongeloofwaardig" afschilderen, kan ik begrijpen. Ik moet hen daar met spijt zelfs gelijk in geven. Ik heb dan ook besloten om mijn conclusies te trekken. Welke? Er is nog niets officieels, maar ik stap liever op als voorzitter van de commissie. Natuurlijk met pijn in het hart, want ik vind dat ik de voorbije twee jaar samen met de commissie toch goed werk heb verricht. Dan is het des te spijtiger dat het Isvag-dossier, slechts een van onze werkterreinen, zo ontspoord is. Maar iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen, al dan niet foute daden. En daarom trek ik mijn conclusies."

In de wandelgangen wordt al druk gespeculeerd over de mogelijke opvolger van professor Baeyens. VUB-professor milieu-ecologie Luc Hens, commissielid en vurig bepleiter van het gezondheidsonderdeel van het Isvag-dossier, wordt als voornaamste kandidaat naar voor geschoven.

De gemeenten van de Antwerpse afvalintercommunale Isvag wachten ondertussen met een bang hart op de uitspraak van de Antwerpse beroepsrechter over de Isvag-oven. Vandaag vatten immers de pleidooien over deze door de bewoners in kort geding gesloten afvaloven weer aan. Enkele van de betrokken gemeenten vrezen dat een definitieve sluiting een virtueel failliet betekent. Gisteren zonden de burgemeesters van de Antwerpse Isvag-gemeenten Antwerpen, Boom, Niel, Hemiksem, Puurs en Mortsel een gezamenlijke waarschuwing de wereld in. De gemeenten hopen op steun van het Vlaamse Noodfonds als de oven dicht moet blijven. Deze maand buigt het Noodfonds zich over de vraag van de gemeenten. (PG / CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234