Dinsdag 06/12/2022

Professor Aviel Verbruggen: 'Een laatste redmiddel, niet meer'

Milieu-econoom Aviel Verbruggen (UA), lid van het intergouvernementele panel over klimaatverandering IPCC, is in grote lijnen akkoord met de kritiek op Kyoto, 'maar geo-engineering is toch ook een beetje de vlucht vooruit. Dat betekent dat je inzet op initiatieven die een nog grotere destabilisatie van de natuurlijke elementen bewerkstelligen.'

Moeten we die opties dan niet onderzoeken?

"Sommige, ook vooraanstaande economen, bepleiten dat als onderzoeksoptie. Je kunt bijvoorbeeld ijzer in de oceanen verstrooien eventueel als een oplossing voor een korte tijd toepassen, om bepaalde effecten te vermijden, maar zulke technieken blijven altijd een soort noodopvang. Vergelijk het met brandveiligheid: je kunt alles in het werk stellen om brand te voorkomen, maar dan nog is het misschien goed dat je pompiers hebt. Zo'n engineering kan dus een allerlaatste middel zijn als het brandt. Ik ben er niet voor, maar soms kan het zinvoller zijn dan steeds opnieuw inzetten op de nucleaire optie, die geen enkele toekomst heeft."

Hoe ziet een plan B er volgens u dan wel uit?

"Voor mij betekent dat een grondige herziening van Kyoto zelf. Dat heb ik uitgewerkt in mijn boek De ware energiefactuur. Ik vind dat het niet veel zin heeft afspraken te maken over emissiedoelstellingen. We proberen ook al meer dan vijftig jaar afspraken te maken over bevolkingsbeperking, over een betere verdeling van de mondiale welvaart, maar we raken er nooit. Zulke afspraken blijken achteraf nooit nageleefd te worden.

"Wat je dus eigenlijk moet doen, is: gooi Kyoto weg en begin opnieuw. Maak in de plaats daarvan afspraken over de instrumenten die je moet toepassen om die emissiereductie te bereiken. Ik vergelijk dat systeem met een drietrapsraket, waarvan we de bovenste trap, betaalbare hernieuwbare energie, in orbit moeten krijgen. De middenste trap is de energie-intensiteit verlagen, zorgen dat ons energiegebruik efficiënter wordt. Zo wordt die hernieuwbare energie betaalbaar. De onderste trap, waar het momenteel nog mangelt, is hoe we energie belasten, een juiste prijszetting van energie. Weg met subsidies voor risicovolle systemen, de ware energiefactuur aanrekenen en de opbrengsten recycleren om efficiënte en duurzame energie-uitvindingen en investeringen te bekostigen.

"Internationale afspraken daarover kun je maken op basis van gegevens die nu beschikbaar zijn bij het IMF, de Wereldbank, het internationale energieagentschap IAE: hoe organiseer je taxatiedruk, hoe verlaag je de energie-intensiteit, de koolstofintensiteit? Je kunt landen daar afspraken over opleggen, maar de concrete uitwerking laat je aan hen." (KJ)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234