Donderdag 15/04/2021

Radicalisme

Prof: "Veel parallellen tussen radicale moslims en andere criminele bendes"

Criminoloog Lieven Pauwels tijdens de hoorzitting van de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering van het Vlaams Parlement. Beeld PHOTO_NEWS
Criminoloog Lieven Pauwels tijdens de hoorzitting van de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering van het Vlaams Parlement.Beeld PHOTO_NEWS

De Gentse professor Lieven Pauwels, gespecialiseerd in gewelddadig extremisme, ziet veel overeenkomsten tussen geradicaliseerde moslimjongeren, jeugdbendes en gewelddadige motorbendes. Ze gebruiken dezelfde technieken om ongenoegen om te zetten in haat. Pauwels sprak vandaag tijdens de eerste bijeenkomst van de Vlaamse parlementaire commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering.

Lieven Pauwels nam bij de parlementsleden het gevoel weg dat onze generatie bijzonder wordt getroffen door extremisme. "Dit is een fenomeen van alle tijden", zei de professor. "Elke generatie maakt haar vorm van extremisme mee."

Volgens de professor gebruiken de ronselaars heel laagdrempelige technieken om jongeren te lokken. "Ze hangen rond in de buurt van de school of de moskee en spreken hen aan. Ze vragen een gespierde jongen bijvoorbeeld of hij zijn fysiek niet beter zou kunnen inzetten in Syrië. Dat is niet anders dan de manier waarop veel andere criminele netwerken, zoals jeugdbendes en gewelddadige motorbendes, opereren."

De ronselaars zetten volgens Pauwels het ongenoegen, dat al bestaat bij de jongeren, om in haat en een afwijzing van de maatschappij. "We moeten de voedingsbodem van dat ongenoegen proberen weg te nemen, en omdat dat bij ieder mens iets anders is, wordt best zo individueel mogelijk gewerkt. Daarnaast moeten we zorgen dat de jongeren beter geïntegreerd zijn, als ze iets te verliezen hebben zal het ongenoegen minder snel overgaan in haat." De professor ziet veel heil in individuele programma's in de Scandinavische landen, waarbij de scholen en het jeugdwerk worden betrokken.

De Gentse professor Lieven Pauwels, gespecialiseerd in gewelddadig extremisme. Beeld PHOTO_NEWS
De Gentse professor Lieven Pauwels, gespecialiseerd in gewelddadig extremisme.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Onderwijs

Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) verdedigt in de commissiezitting van volgende week een voorstel om de helft van de uren levensbeschouwing in de derde graad te gebruiken voor lessen in de vergelijking van levensbeschouwingen en burgerschap. Het is niet meer van deze tijd dat elke godsdienst vrij kan bepalen wat de leerlingen wordt ingeprent tijdens deze lesuren, vindt hij. "Onderwijs is cruciaal om het wij-zij-denken te doorbreken en de waarde van onze samenleving aan te tonen", zegt ook Lieven Pauwels.

De parlementaire commissie vergadert de rest van de namiddag achter gesloten deuren, met onder meer de radicaliseringsambtenaren van Antwerpen en Vilvoorde. André Vandoren van het OCAD wou nog wel kwijt dat er momenteel geen aanwijzingen bestaan om het dreigingsniveau op te trekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234