Woensdag 07/12/2022

Proeven

De gourmetreiziger [1]

van

Praag

Tsjechië heeft het voorbije decennium méér dan een revolutie ondergaan. Niet alleen politiek - weg met het communisme - maar ook culinair. Journalist Raymond Pugh ging uitgebreid proeven en ontdekte dat de Praagse menukaarten meer bieden dan louter varkensvlees met zuurkool. Praag op zijn lekkerst.

door Raymond Pugh

De eerste indrukken van de Tsjechische hoofdstad zijn overweldigend: van de grijze en grimmige voorsteden over de gotische kathedralen naar de adembenemende barokke skyline. Het middeleeuwse stadscentrum - gelegen achter de Karelsbrug - is een culturele roetsjbaan van rococo tot art nouveau. Staré Mesto (oude stad) en Josefov (oud joods getto) overleefden twee wereldoorlogen én de grote overstromingen in 2002, toen het hele centrum onder water stond. Nove Mesto (nieuwe stad) ligt meer naar het zuiden en het oosten. Het Wenceslas-plein is de slagader van het jonge stadsgedeelte, bekend van de politieke omwentelingen uit de voorbije jaren. In een luttele tien jaar tijd transformeerde Praag van communistisch naar commercieel bolwerk.

Tegenwoordig geniet Praag de eer tot de populairste steden van Europa te behoren, inclusief fastfoodrestaurants. Momenteel ondergaat de stad gewillig een tweede geweldloze revolutie - ditmaal een culinaire. Samen met de nieuwe bezoekers groeide ook het aantal restaurants van vreemde origine. Als de Pragers geen zin hebben in de typische hartige sovjetkost kunnen ze terecht in wereldrestaurants, van Afghanistan tot de Balkan, inclusief Libanese en Japanse vegetarische tussendoortjes. Maar de lokale eetgewoonten hebben stevig weerstand geboden. Traditionele restaurants serveren nog altijd de klassieke combo veprové-knedliky-zeli (varkensvlees met zuurkool en dumplings), en andere karakteristieke schotels zoals karpers in zure room.

Maar de komst van vijfsterrenhotels (Four Seasons, Hilton) en vijfsterrencelebrity's (de Clintons, Mick Jagger, Arnold Schwarzenegger) leidde tot een resem A-lijstrestaurants. Kampa Park bijvoorbeeld, met verwarmd terras en spectaculair uitzicht op de Karelsbrug en Stare Mesto. De twee eetkamers stralen moeiteloos een Scandinavische cool uit. Op het menu staan vooral zeevruchten, en de moderne keuken is een van de beste in de stad. Op donderdagavond zit het hier stampvol met verfijnde internationale clientèle. Op hun bord liggen dan meestal mosselen met hete truffelolie, of zwarte kabeljauw, of lamsvlees met puree van pompoenen. Restaurant Kampa Park werd opgericht in 1993, door Nils Jebens, een Noor, en zijn Zweedse partner Tommy Sjoo. Best wel een risico, zo'n pretentieus restaurant in een postcommunistisch land. Maar ze konden makkelijk meedeinen op de golven van de vernieuwing in de stad. De formule sloeg aan en tegenwoordig verwelkomt Jebens regelmatig echte Pragers in Kampa Park, en in zijn andere eetgelegenheid Hergetova Cihelna. Dat laatste is een bar-restaurant-lounge die aast op de jonge en trendy bevolking van Praag.

Het is drummen aan de top van de gastronomische A-lijst. Een van de populairste medespelers is Allegro, een elegante eetzaal in het Four Seasons Hotel. De naam verklapt het al, hier wordt Italiaans gekookt. Ook dit restaurant is gezegend met een onbelemmerd uitzicht over de rivier Vltava helemaal tot aan de befaamde Praagse Burcht. Op zondag kleden de Pragers zich helemaal op voor de formele brunch met karnemelkpannenkoeken, rundvleestartaar en kreeftenragliolini.

Intussen ontdekte Jebens' partner Tommy Sjoo de nood aan non-pubby bars in de stad. Op Parizska, de meest luxueuze winkelstraat van Praag, installeerde hij naast de Gucci- en Prada-boetiekjes zijn trendy bar Barock. Het schone Praagse volkje komt er slurpen van cocktails, en in mindere mate dineren. Dat laatste is jammer, want het Zuidoost-Aziatische menu is bijzonder origineel opgesteld en de sushi is er uitstekend. Aan de overkant vind je een minder prijselijke versie: de Pravda, ook al een project van Sjoo.

Aan het begin van de twintigste eeuw liep Praag graag te koop met zijn cafésociety, een concurrent van het cafénetwerk in Parijs of Wenen. Franz Kafka, Praags beroemdste inwoner, zal ongetwijfeld 'gelounged' hebben onder Manets De absintdrinker in het Café Slavia. Andere beroemde places to drink: het art-nouveauwonder Evropa, de shabby-chique Habsburgse Imperial en Chez Marcel.

Maar dé vernieuwing schuilt in de tearooms - een fenomeen dat gegroeid is als tegenreactie op de Praagse donkere, rokerige en mannelijke pubs waar alleen bier, bier en nog meer bier op het menu staat. De nieuwste tearooms zijn zowaar rookvrij, en het drinken van thee wordt er erg serieus genomen. In Josefov, het oude joodse getto, vind je de moeder van alle tearooms: het levendige Dahab Café. Het lijkt wel een bedoeïenentent met zijn shishabar, buikdanseressen, snacks in mezzestijl, groovy wereldmuziek en muntthee, natuurlijk. Een andere bekende naam is de Dobra Cojovna, het origineel waarvan alle imitaties gekopieerd zijn. Om binnen te mogen moet je eerst aan de deur bellen. Eenmaal binnen betreed je een zacht getinte kamer waar obers op sandalen een ruime keuze aan thee serveren. Wat verder in de stad op het Staromestska Namesti (het ruime hoofdplein) kan je gaan kijken naar Praags eigen moralistische vertelling. Om het uur zijn de twaalf apostelen, de dood, ijdelheid en hebzucht allemaal present voor een portie verhaal mét inhoud. Als dat verhaal net iets té moreel smaakt, ga dan in de nabije cafeetjes proeven van een glas Pilsner - de ware nasmaak van de stad. n

Toeristische informatie

* Tsjechische Dienst voor Toerisme: 02/641.89.45. Adolphe Buyllaan 150, 1050 Brussel. E-mail: info-be@czechtourism.com. Brochures en wegenkaarten van Tsjechië en Praag zijn gratis mee te nemen. Verzendingskosten: 4 euro.

Officiële website: www.czechtourism.com

* Tsjechië is geen lid van de Europese monetaire unie. 100 CZK = 3,3 euro.

Heen & Weer

* Met de wagen: de afstand Brussel-Praag bedraagt ongeveer 897 km.

* Met de trein: met de Thalys kan je vanuit Brussel-Zuid sporen naar Frankfurt Holesovice, waar je de nachttrein naar Praag kan nemen. Reken op ruim 14 uur reizen.

* Met het vliegtuig: zowel SN Brussels Airlines als Czech Airlines vliegen rechtstreeks van Brussel naar Praag. Reisduur: ongeveer 1u30. De luchthaven Ruzyne ligt op 17 km van het centrum.

Restaurants

* Allegro. Four Seasons Hotel, Veleslavinova 2A/1098. Tel. 00420-22/142.70.00. Zie tekst. Vanaf 70 euro.

* Barock. Panzska 24. Tel. 00420-22/322.92.21. Zie tekst. 40 euro.

* Chez Marcel. Hastalska 12. Tel. 00420-22/231.56.76. Café in Franse stijl met lekkere salades en steak. 25 euro.

* Hergetova Cihelna. Cihelna 2b. Tel. 00420-257/53.55.34. Riverside restaurant met de beste ovenpizza's van de stad. 25 euro.

* Kampa Park. Na Kampe 8b. Tel. 00420-257/53.32.23. Zie tekst. 55 euro.

* Kogo. Havelska 27. Tel. 00420-224/21.45.43. Levendig café met lekkere pastaschotels. 15 euro.

* Le Bistrot de Marlène. Plavecka 4. Tel. 00420-224/92.18.53. Uitstekende Franse keuken. 55 euro.

Bars & Cafés

* Café Slavia. Narodni 1. Aanrader: absintkoffie.

* Dahab. Dlouha 33. Tel. 00420-224/82.73.75. Zie tekst.

* Hlucna Samota. Zahrebska 14. Tel. 00420-222/52.28.39. Favoriete pub van de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal.

* Jazz Club Zelezna. Zalezna 16. Tel. 00420-224/23.96.97. Bar met livemuziek.

* The Globe. Pstrossova 6. Tel. 00420-224/93.42.03. Trendy boekenwinkel-café-bar.

* U Fleku. Kremencova 11. Tel. 00420-224/93.40.19. Toeristische bierhal met eigen minibrouwerij.

* U Medvidku. Na Perstyne 7. Tel. 00420-224/22.09.30. Typisch Tsjechische bierhal uit de dertiende eeuw.

* U Stare Pani. Michalska 9. Tel. 00420-224/22.80.90.

Hotels

* Four Seasons Veleslavinova 2A/1098. Tel. 00420-221/42.70.00, www.fourseasons.com. Vraag een kamer met uitzicht op de rivier: 280 euro.

* Aria Hotel

Trziste 9. Tel. 00420-225/33.41.11, www.ariahotel.com. 320 euro.

* Hotel Josef

Rubna 20. Tel. 00420-221/70.01.11, www.hoteljosef.com. Gelegen in het oude joodse getto. 190 euro.

* Hotel Salvator

Truhlarska 10. Tel. 00420-222/31.22.34; www.salvator.cz. Goedkoop, aangenaam, centraal en net. 70 euro.

Shopping

* Botanicus. Michalska 2. Natuurlijke producten gemaakt van planten en kruiden.

* Bakeshop Praha. Kozi 1. Uitstekende bakkerij, met lekkere broodjes, quiches en gebakjes.

* Pivni Galerie. U. Pruhonu 9. Grootste keuze aan Tsjechische bieren in Praag. Opdrinken of meenemen.

* Cellarius. Stepanska 61. Wijnshop met Tsjechische wijnen.

Niet te missen

* Zizkov TV Tower Beste vergezicht over Praag.

* Petrin Kabelbaan naar de Petrinheuvel, voor een uitzicht op een mini-Eiffeltoren gebouwd voor de Praagse wereldtentoonstelling van 1891.

* Strahov Monastery Neem de tram om deze twaalfde-eeuwse kerk en haar bibliotheek te bezoeken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234