Zondag 19/09/2021

Proeven met Einstein

Wie gek is van bourgogne en nog nooit bij Willy Daelemans is geweest, is als een koers- fanaat die nog nooit naar de Ronde van Vlaanderen heeft gekeken. Behalve in de kelders van de wijnhuizen zelf had ik nog nooit zo'n magnifieke collectie bourgognewijnen gezien.

Willy Daelemans is een ex-wiskundeleerkracht, die zijn zaak Epivino heeft genoemd. De E staat voor exponentiële functies, de pi voor omtrek en oppervlakte van de cirkel. Samen wordt dat epi, van het Franse 'épicurien' of genotzoeker.

Daelemens is 'getrouwd' met de Bourgogne- regio. Hij woont in het verbouwde ouderlijke huis en de aanpalende boerderij uit 1919. De kelders zijn meetkundige hoogstandjes. Overal staan metalen rekken, geen centimeter gaat verloren. De nieuwste aanwinst is K3 (kelder 3), dieal te klein was bevonden voor hij af was. Boven op de vroegere schuur heeft Willy een royale degustatieruimte voorzien waar hij groepen kan ontvangen en zijn wijngilde Willy's Swijnclub toespreekt. Met de lege flessen op de vloer kun je een volledige glascontainer vullen. Maar, om met Albert Einstein te spreken: "Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

"Mijn vader was vooral witloofkweker", zegt Daelemans. "Van heinde en ver kwamen de mensen hierheen om zijn lof te kopen. Nu komen ze voor debourgogne."

Ter verwelkoming krijgen we een bourgogne aligoté. Die druif vind je enkel in de Bourgogne en brengt wijnen met hoge zuren voort. Vroeger werd deze variëteit vooral aangeplant op minder nobele ondergronden die nog net recht had op de herkomstbenaming. Aligoté is vooral bekend voor de kir, een aperitief uitgevonden door de kanunnik van Dijon waarbij de wijn wordt versneden met een weinig crème de cassis. Wij drinken hem zonder. Een ideaal aperitiefwijntje met bloesemtonen en jong wit fruit. Kalksteen en appelzuur in de mond.

Tijd voor de serieuze dingen. We proeven een witte uit Beaune van Domaine de la Vougeraie, een klein maar kwalitatief groot domein. Alle percelen worden verbouwd in volledige biodynamie (Ecocert). Het is eigendom van de familie Boisset, Bourgognes grootste producent en de derde grootste wijngroep van Frankrijk.

Onze wijn is een assemblage van verschillende kleine percelen van de Montée rouge (een heuvel met ijzerhoudende ondergrond). Ze is uitsluitend van chardonnay gemaakt, een druif als een charmezangeres die zorgt voor sensueel plezier. Een echte kameleon ook, die zich aanpast aan het klimaat en afhankelijk van de ligging van de gaard een andere gedaante aanneemt.Een echte 'Queen of Burgundy'.

In het glas kleurtde wijn witgoud, met traaglopende tranen en een mooie schittering. De aroma's van rokerige tonen zitten mooi verweven in een vol, lichtzurig palet. Verder ruik ik vooral boomgaardfruit (appels, peren)in combinatie met parfums van zoete bloemen met een hint van gist. Cider of geuze is niet ver weg.

In de mond is de aanzet krachtig en gestructureerd. Puntige zuren maken balans met de vette structuur van de chardonnay. Minerale vuursteentonen weerspiegelen de ijzerhoudende ondergronden. Dit is een rijke gastronomische wijn met nog veel bewaarpotentieel.

De pinot noir is déandere druif van de regio. Deze 'King of Burgundy' gedijt hier al eeuwen. Pinot noir komt het meest tot zijn recht in een getemperd klimaat waar het groeiseizoen langer is, wat de aromavorming bevordert. In ons glas vinden we een Vosne-Romanée van Bruno Desaunay-Bissey, de thuisbasis van Daelemans als hij in de Bourgogne vertoeft. Hij maakte er meermaals 'une dégustation en pyjama' mee. Wat dat precies is weet ik niet maar ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Onze wijn heeft een typische matig intense pinotkleur en vertoont al een lichte evolutie in de rand. Maar hij is n og bijlange niet uitgeteld en schittert robijnrood.In de neus primeert rood wild fruit als framboos en bosaardbeitjes die flirten met de rijpheidsgrens. Ook wat varens en mossen duiken op in de geurwaaier.

In de mond drinkt hij soepel weg, en de alcohol is in toom gehouden. Pienter en jong op de alerte zuren, die doen denken aan snoepgoed en zure kriekjes. Een eindbittertje in de finale roept hem terug uit de categorie kuddegeestwijn. Een ongepolijste parel. Een delicate wijn, zijn herkomst- benaming waard. Een klassiek gevinifieerde, correcte bourgogne in het middensegment.

Tip van de sommelier

Is je kelder vochtiger dan 70%? Slecht voor het etiket, niet voor de wijn. Is het te droog, dan droogt de kurk uit, kan de fles gaan lekken en de wijn oxideren. Remedie: sproei af en toe de vloer nat!

Beaune - Domaine de la Vougeraie 2009, Bourgogne, France 13,5% Vol. (prijs 25 euro)

Vosne-Romanée Bruno Desaunay-Bissey 2009 Vieilles Vignes, Bourgogne, France, 13% Vol., 28 euro.

Import: www.epivino.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234