Zaterdag 04/12/2021

Werk

Proefproject helpt studenten met een migratieachtergrond aan job

Abdelhay Ben Abdellah kreeg op sollicitaties vaak het deksel op de neus omwille van zijn vreemde naam. Beeld Franky Verdickt
Abdelhay Ben Abdellah kreeg op sollicitaties vaak het deksel op de neus omwille van zijn vreemde naam.Beeld Franky Verdickt

De Karel De Grote-Hogeschool is een proefproject gestart voor studenten en pas afgestudeerden met een migratieachtergrond. Die geraken moeilijker aan werk, ook al hebben ze hetzelfde diploma. "Veel studenten zijn al een paar keer afgewezen en verliezen hun motivatie."

Het gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt is een van de oorzaken voor een groeiend onbehagen bij Belgen met een migratieachtergrond. Steeds vaker denken ze eraan om hun geluk in het buitenland te zoeken (DM 17/02 en DM 18/02).

Onderzoek wijst uit dat een schoolverlater zonder een migratieachtergrond, onafhankelijk van het onderwijsniveau, maar liefst 30 procent meer kans heeft om werk te vinden in de eerste drie maanden dan een schoolverlater met migratieachtergrond. Bovendien komen ze sneller terecht in jobs met hoge werkonzekerheid en slechte arbeidsvoorwaarden.

Initiatieven voor anderstaligen

Toch maakt deze doelgroep geen deel uit van het Vlaams doelgroepenbeleid, dat zich beperkt tot jongeren, ouderen en werknemers met een beperking. Navraag bij Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) leert dat er vooral initiatieven zijn voor anderstaligen, maar niet voor Belgen met een migratieachtergrond, die vaak de taal beheersen.

Daarom start de Karel De Grote-Hogeschool het proefproject Front Office Antwerp, met steun van het Europees Sociaal Fonds. Het richt zich ook op de studenten en pas afgestudeerden van andere onderwijsinstellingen, en bij succes komen er kopieën in andere steden.

"We zijn eerst gestart met een bevraging van zowel werkgevers als studenten", zegt Ama Koranteng-Kumi, projectleider van Front Office Antwerp. "Daaruit blijkt dat werkgevers wel diverser willen aanwerven, maar niet goed weten hoe. Anderzijds hebben studenten nood aan een netwerk en zitten ze soms in een vicieuze cirkel. Ze zijn al een paar keer afgewezen en verliezen hun motivatie."

Jobcoach

In De Winkelhaak in Antwerpen zal Front Office Antwerp beide partijen met elkaar in contact brengen. Een jobcoach zal bovendien de jongeren helpen om zich te oriënteren.

Front Office Antwerp zal ook samenwerkingen aangaan met initiatieven zoals Duo for a Job, de vzw die samen met VDAB vijftigplussers inzet om hun ervaring door te geven aan Belgen met een migratieachtergrond.

Volgens Ama Koranteng-Kumi, projectleider van Front Office Antwerp, hebben studenten nood aan een netwerk. Beeld Wouter Van Vooren
Volgens Ama Koranteng-Kumi, projectleider van Front Office Antwerp, hebben studenten nood aan een netwerk.Beeld Wouter Van Vooren

Maar het focuspunt zal Grinta zijn, een maandelijkse bijeenkomst waarop rolmodellen spreken over hun carrière. De Morgen-columniste Yasmien Naciri is curator van de eerste drie Grinta's. Nu woensdag vindt de eerste plaats, met onder meer Abdelhay Ben Abdellah, hr-manager bij telecomoperator Orange.

"Ook ik ben uit de vicieuze cirkel moeten breken", vertelt Ben Abdellah. "Door rolmodellen in mijn omgeving en door het plunderen van de lokale bibliotheek ben ik door mijn schoolcarrière gesparteld."

Ondertussen heeft Ben Abdellah een sleutelfunctie bij Orange België, maar hij weet wat het is om afgewezen te worden omwille van een vreemde naam. Meestal gebeurt discriminatie onbewust, maar een keer kreeg hij het expliciet te horen.

"Na verschillende gesprekken vertrouwde de interviewer mij toe dat hij hemel en aarde had bewogen om me in dienst te nemen, maar dat zijn medevennoten geen vreemde naam in huis wilden."

Bij Orange is dat volgens Ben Abdellah geen probleem, omdat het een internationaal bedrijf is met diversiteit in het DNA. "Bij veel kmo's is dat anders", zegt Ben Abdellah, "Maar ze zullen hun koers moeten veranderen, want ze gaan er hoe langer hoe meer economisch onder lijden, bijvoorbeeld omdat hun klanten diverser worden."

Halal Heroes

Dat zullen ook de oprichters van Halal Hero vertellen op de eerste Grinta. Deze start-up biedt maaltijden aan van de betere halalrestaurants in Antwerpen. Halal is naar eigen zeggen een gat in de markt en de Halal Heroes gaan bij Grinta een positief verhaal brengen.

"Ik wil de problemen van discriminatie niet relativeren en ik begrijp dat het mensen demotiveert, maar ze moeten uitgaan van hun eigen sterktes", zegt Jaouad Bel Kacem, een van de oprichters van Halal Hero. "Er zijn genoeg voorbeelden van vrienden en familie die wel een carrière hebben uitgebouwd. Het is belangrijk om naar hun verhalen en advies te luisteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234