Zondag 23/02/2020

Proefkonijnen

In het artikel Goedkope proefkonijnen in het Zuiden (DM, 25/08) neemt de heer Tom Cochez een loopje met de waarheid. Hij laat er verstaan dat Pfizer een klinische studie in Kano (Nigeria) heeft gehouden zonder enige toestemming en dat er mogelijks kinderen zouden zijn gestorven door het toedienen van de proefmedicatie.

De klinische studie met Trovan® werd uitgevoerd met het volle medeweten en goedkeuring van de Nigeriaanse regering en Pfizer schikte zich steeds naar de Nigeriaanse wetten, het advies van de Nigeriaanse Minister van Volksgezondheid en met inachtneming van de eigen ethische standaarden en de veiligheid van de patiënten. Ongeveer 94 procent van de meningitispatiënten die een behandeling met Trovan® of het vergelijkende geneesmiddel toegediend kregen, overleefden de ziekte. Voor de Nigeriaanse patiënten die niet in de Pfizerstudie waren opgenomen, bedroeg de overleving 89-90 procent, dit is 4 procent minder. Er werden dus kinderlevens gered.

Daniel Van Bellinghen, Pfizer

Naschrift (ToC)

De Nigeriaanse overheid, met wie Pfizer beweert zo goed te hebben samengewerkt, eist, samen met de slachtoffers 3,7 miljard euro schadevergoeding. Het is de eerste claim van een overheid tegen een farmaceutisch bedrijf van die omvang. Het 'loopje met de waarheid' is gebaseerd op een rapport van een onafhankelijk medisch panel dat de klinische studie duidt als een schoolvoorbeeld van uitbuiting van arme en ongeletterde mensen. Het vermeende fiat voor de studie van een Ethisch Comité werd door Pfizer vervalst en geantidateerd. Het rapport lekte pas vijf jaar na datum uit via The Washington Post. De krant ontving het anoniem, nadat levensbedreigingen werden geuit.

Daniel Van Buyten

In het interview met Timmy Simons (DM 9/9) wordt Daniel Van Buyten koud gepakt. Simons 'grapt' dat Van Buyten meer fouten maakt bij België omdat hij er vaker speelt dan bij Bayern. Een steek onder water die een kapitein zich niet kan permitteren. Het grote probleem in de verdediging is niet Van Buyten. Er waren in de wedstrijd tegen Estland twee problemen. Het eerste was dat Vandereycken bijna tot het einde van de wedstrijd wachtte om met Jelle Van Damme eindelijk een echte back op te stellen. En dan is er het probleem dat Van Buyten zelf aanhaalt: er wordt niet gesproken bij de Rode Duivels. Het is iets waaraan ik me al jaren erger. Een ploeg die niet communiceert, kán niet draaien.

Wim Van Walle, Antwerpen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234