Maandag 08/08/2022

Proefkonijn: Volta in Gent

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Gent is doorgaans niet de stad waar men van de ene hype naar de andere springt. Maar met de komst van restaurant Volta hing er toch ineens elektriciteit in de lucht.

Agnes Goyvaerts

Geopend eind november vorig jaar, maar pas eind februari ben ik erin geslaagd een tafel te reserveren in Volta. Het bakstenen gebouw aan de Nieuwe Wandeling heeft lang leeg gestaan, maar bruist nu van leven. Op de mezzanine is er een levendige bar, de eetruimte beneden kan twee gedaanten aannemen: 's middags is het er vol, rumoerig en gaat het snel, 's avonds wordt er meer plaats gemaakt, krijgen de tafels een linnen tafelkleed en is de sfeer intiemer.

Ik kom er op een middag, en alles zit al goed vol. In het midden van de zaal staat een lange tafel met hoge krukken, waar je kunt aanschuiven. Er zit een jong gezelschap met een peuter; bloemenboeket op tafel, een verjaardagspartijtje.

De meeste mensen komen af op de lunchformule van 22 euro, bedoeld om 'snel en gezond energie op te doen'. De lunch van vandaag begint met vier 'Snakxx', gevolgd door gebakken rog. Aan het tafeltje naast me zie ik de verschillende voorgerechten die er fris en aantrekkelijk uitzien, met veel groenten. Bij een glaasje cava brut (4,50 euro) kijken we verder in de kaart. Er zijn drie voor- en hoofdgerechten, telkens een met vlees, een met vis en een vegetarisch. En ook drie desserts.

De professor is dol op schorseneren, ik ook, dus is de keuze van het voorgerecht snel gemaakt: schorseneren met een gepocheerd eitje, pastinaak en crunch van ui (20). Als hapje vooraf komt er een kopje crème van pastinaak, met een dekseltje van luchtig bladerdeeg.
De kaart is met een knijper aan een bord vastgemaakt, zodat ze snel kan wisselen.

Er zit ook een reep bij met een ruime keuze van wijnen per glas. De uitgebreide wijnkaart is handig. Omdat de professor vanmiddag nog studenten moet beoordelen, houdt hij het bij water, en kan ik toch een lekker glas (of twee) drinken. Het wordt een Nieuw-Zeelandse pinot noir, van Craggy Range (10), met een mooi helderrode kleur en fris geschonken. Die zou goed moeten passen bij mijn kalfshaasje (29). Aan de overkant wordt het skrei, de Noorse kabeljauw, die door zijn lange tocht naar de paaiplaatsen gespierder en dus magerder is dan gewone, en die slechts tijdens een korte periode verkrijgbaar is (31).

Tijd om even rond te kijken: het industriële gebouw is echt wel mooi geworden, met een originele, grote luchter met gele kapjes. De actie in de keuken is zichtbaar achter glas, de weg naar buiten en de garderobe zijn met een latjeswand afgeschermd. In een muur naast de keuken zorgen grote ronde broden en wat flessen wijn voor een warme noot. Dat brood komt op tafel in dikke sneden, met gewone boter en een hele lekkere boter met zout en zaadjes in. Ik moet me beheersen, en smeer ze maar één keer dik.

Gauw staan onze voorgerechten er. We zijn het eens: het is een lekkere combinatie, de wat zoetige schorseneren met het vloeibare eitje en de contrasterende beet van de uiencrunch.

Het hoofdgerecht van de professor, zeg ik, ziet eruit als een lentebruid; zo wit, met een sluier. De kraakverse skrei krijgt gezelschap van flinterdunne krullen bloemkool en een enkel takje groen, als boeket. Mijn longhaasje (een correcte, maar niet zo smakelijke term) is mals en nog roze, gecombineerd met licht krokante schijfjes aardpeer en een intense bruine jus.

Hierna zijn we eigenlijk beiden voldaan, maar uit plichtsbesef neem ik nog een nagerecht, de mysterieuze 'Pur Caraibe' (6 euro), en daar heb ik geen moment spijt van. Twee blokjes heel donkere chocoladeganache in combinatie met ijs van banaan en coulis van kweepeer. Heerlijk. Bij de koffie komen nog wat mooie snoepjes, onder andere een V van chocolade (van Volta uiteraard).

Succes kreeg Volta vanaf de eerste dag, al waren er ook sporadische kinderziekten (klachten over overboeking, te kleine porties, gerechten die niet warm genoeg waren). Maar daar werd flink aan gesleuteld en het lijkt er sterk op dat chef Olly Ceulenaere zijn beloofde 'up tempo'-stijl nu helemaal kan waarmaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234