Donderdag 24/06/2021

Proefkonijn spelen voor de mensheid

Dokter André Vertruyen, die het onderzoek in het Sint-Vincentiusziekenhuis leidt, werkt graag mee aan het pilootproject. ‘Zonder vaccin kunnen er 18.000 à 20.000 doden vallen in ons land’, zegt hij.

Frans (71) en Gilberte (66) Nobels-De Rop luisteren aandachtig naar wat dokter André Vertruyen vertelt. Op het einde van hun bezoek weten de proefkonijnen perfect aan welk onderzoek ze meewerken. Vertruyen is al een oude rot in het vak. Hij test al twintig jaar vaccins, waarvan tien jaar griepvaccins.“Een gewoon griepvaccin bestaat steeds uit drie griepstammen”, steekt de dokter van wal. “Elk jaar op 1 april zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) welke de meest voorkomende griepstammen zijn en vraagt ze de fabrikanten om daarvoor vaccins te maken. Maar dit jaar dook er in de loop van april plots een mutatie op in Mexico. Griep ‘drift’ elk jaar. Hij verschilt telkens een paar procenten, maar nu zaten we plots met een heel andere griep waartegen onze vaccins niet hielpen. Het heeft een maand geduurd eer we konden klasseren om welke griep het ging. Het is de verdienste van een paar belangrijke firma’s dat ze in twee maanden tijd een vaccin hebben kunnen ontwikkelen.”De eerste firma heeft ondertussen geleverd, en het is dat vaccin dat Frans en Gilberte Nobels krijgen. “Het zit een beetje anders in elkaar dan een gewoon griepvaccin”, licht dokter Vertruyen toe. “Het vaccin tegen de varkensgriep bevat maar één stam, in plaats van de gebruikelijke drie.”

Wetenschap helpen

Het is de eerste keer dat het echtpaar zich opgeeft als proefpersoon. “Vroeger heb ik wel altijd bloed gegeven”, vertelt mevrouw De Rop. “We zijn sinds vrijdag terug van vakantie, en zaterdag hoorden we op tv dat de tests op proefpersonen waren begonnen. Dat vond ik interessant. We hebben meteen naar Sint-Vincentius gebeld, en hier zijn we nu.” Tijdens een eerste bezoek onderzoekt de dokter hun bloed en krijgen ze een eerste vaccinatie. De volgende keer zal hij hun bloed onderzoeken op de antistoffen die ze aanmaken, en een tweede vaccinatie geven. Daarna moeten ze nog eens terugkomen om hun bloed nog eens te laten testen op antistoffen. Elke dag moeten ze een dagboek bijhouden over hoe ze zich voelen, dus al bij al zijn ze wel even bezig met de test. Maar daar geven ze niet om. “We zijn op pensioen, hé.”Schrik voor bijwerkingen of andere griezelige uitkomsten van de test, hebben ze niet. “Ik ga ervan uit dat wetenschappers in principe al bijna 100 procent zeker zijn van een geneesmiddel als ze het op mensen gaan testen”, gaat Gilberte De Rop verder. “Hiermee helpen we de wetenschap vooruit. Als niemand het doet, is er nooit vooruitgang.”De wetenschap is er inderdaad mee geholpen, beaamt dokter Vertruyen. “Bij een normale griep wordt 5 à 10 procent van de bevolking ziek, en sterven er in ons land zo’n 15.000 à 20.000 mensen. De varkensgriep is redelijk besmettelijk, dus als 30 procent van de Belgen ziek wordt, en we met een mortaliteit van 0,65 procent zitten, betekent dat al snel 18.000 à 20.000 doden. Dat kunnen we niet tolereren. Door de Spaanse griep stierven wereldwijd 40 miljoen mensen, maar toen was er geen vaccin.”In het ziekenhuis wordt de eerste levering volop getest. Producent Novartis deelde zeshonderd vaccins uit aan tien onderzoekscentra in Duitsland, drie in België - de Universiteit Gent, Universiteit van Antwerpen, en het Sint-Vincentiusziekenhuis - en telkens één in Nederland en Zwitserland.Ook Hugo Meyers (76) is met zijn echtgenote naar het Sint-Vincentiusziekenhuis gekomen voor een inenting. “Ze hebben me dat gevraagd. Mijn vrouw was verpleegster en heeft nog contacten in de medische wereld”, vertelt hij. De man zag geen reden waarom hij het aanzoek zou weigeren. “We helpen dokter Vertruyen ermee voort, maar vooral de hele wereld”, zegt zijn vrouw. En en passant zijn ze zelf als een van de eersten ingeënt tegen de varkensgriep.Dat is de reden waarom dokter Vertruyen ook veel van zijn collega’s inschakelde in het pilootproject. “We hebben veel dokters en verpleegster ingeënt”, zegt hij. “Dat is alleen maar in ons voordeel. Wat moeten we immers doen als de varkensgriep uitbreekt en de helft van het personeel ziek thuis moet blijven?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234