Zaterdag 24/10/2020

Proefkonijn: Ristorante Clandestino in Milaan

Beeld UNKNOWN

Moschino is een grote naam in de mode. Franco Moschino zelf is al een tijd geleden vertrokken naar de eeuwige jachtvelden, maar de surreële spirit van zijn ontwerpen leeft verder in de collecties. En in een restaurant.

Grapjes en trompe-l'oeils zijn een vast kenmerk van Moschino's mode, dus kun je dat ook verwachten in het Moschino Hotel dat onlangs in Milaan de deuren opende.

Het ligt dicht bij de bekende Corso Como, waar iedere fashionista moet geweest zijn. Vroeger was hier een station, en de neoclassicistische gevel werd behouden. Eenmaal de glazen schuifdeuren voorbij, beland je echter in Alice in Wonderland. Langs schaapjes van vilt en staande lampen in de vorm van jurken komen we in het restaurant, waar de stoelen zijn aangekleed als jurken met pofmouwtjes, de lampen wolkjes zijn en de ijsemmers de vorm van handtassen hebben.

We verwachten al min of meer te worden verwelkomd door een konijn met een wekker in zijn hand, maar neen, het zijn gewone mensen van vlees en bloed die de bediening op zich nemen. De chef die voor het Moschino-restaurant is aangetrokken is Moreno Cedroni, in Italië een bekende figuur. Behalve voor zijn Italiaanse interpretatie van sushi (die hij, met opzet fout gespeld, susci's noemt) is hij bekend voor zijn televisieoptredens voor het culinaire kanaal Gambero Rosso.

Cedroni begon in 1984 een bescheiden vis- en pizzarestaurantje aan de Adriatische kust. Toen hij in contact was gekomen met de beroemde Ferran Adrià van El Bulli, besefte hij dat er in de keuken veel meer mogelijk was, en met zijn Madonnina del Pescatore veroverde hij twee Michelinsterren. Op het strand van Portonovo opende hij in 2000 Il Clandestino Susci Bar, en toen het Moschino Hotel opende werd hij naar Milaan gelokt omdat zijn originele aanpak paste in het concept.

Het susci-menu, gebaseerd op kleuren en Italiaanse smaken, blijft zijn persoonlijke handtekening. Voor 90 euro per persoon stelt hij een serie van zeven gangetjes voor, gaande van groen (met munt en sake), over fuchsia (tonijn en biet), blauw (inktvis met rode kool), zwart (sint-jakobsmosselen, zwarte bonen), geel en wit opnieuw naar groen. Wij vinden dat wat duur, en kiezen à la carte. In afwachting krijgen we al een hapje vooraf: een hamburgertje van tonijn in een miniatuurbroodje met sesamzaadjes. Dat heeft al een vergrootglasgehalte van Alice.

In onze zwarte handtas-ijsemmer komt een witte wijn uit de Marken, een verdicchio 'Podium' van Garofoli. Als voorgerechten zijn er een smeltende tataki van tonijn, en catalana di mare, een rechthoekig bordje met nagenoeg rauwe, gepelde en opgekrulde langoustines, met kleine blokjes helgroene basilicumgelei en rode tomaatstippen ertussen. Een mooi Italiaans plaatje. Om een onduidelijke reden krijgen we daarbij heel lang, zwaar en dun bestek, bijna als breinaalden. Ongemakkelijk en totaal overbodig, tenzij om ons erop attent te maken dat we in een sprookje zitten.

De hoofdgerechten mogen we met normaal mes en vork eten. Heel lekker is de verfijnde millefeuille van ganzenlever en tarbot met mousse van verse artisjok. Voor mij is er een robuuster pastagerecht, van kamut paccheri (dikke geribbelde buisjes), met groentecaponata, luchtige geitenkaas en inktvis. Als predessert krijgen we een verfrissende combinatie van pompelmoes, saffraan en olijfolie en dan zijn we klaar voor de nagerechten.

We hadden het klassiek kunnen houden met cappuccinomousse of fruitsoep met ananassorbet, maar we kiezen avontuurlijker. Vla van wasabi met ijs van Baileys, en voor mij ijs van steranijs met geitenyoghurt, frambozenstrudel en venkelzaadjes. Clandestino is modieus, grappig, niet goedkoop maar het eten is lekker en er is een ruime keuze aan betaalbare wijnen. (Agnes Goyvaerts)

Ristorante Clandestino
Viale Monte Grappa 12, 20124 Milaan
0039-02/29.00.98.58
www.maisonmoschino.com

Alle dagen open

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234