Zondag 14/08/2022

Proefkonijn: Restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Zingem-Huise

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Hebt u er geen moeite mee om te kijken naar prille lammetjes die wankel op hun poten staan terwijl op uw bord een krokante lamsfilet ligt? Dan is de landelijke hoeve van de gebroeders Dewitte de gedroomde bestemming voor een lentelunch.

Agnes Goyvaerts

Het land ligt er nog een beetje bruin bij, maar de lente staat op springen, je voelt het. Langs kleine landwegen leidt mevrouw gps ons naar de mooie, discreet verbouwde hoeve van Benoit en Bernard Dewitte. Vijf jaar geleden kwam ik hier al eens op een avond, en was de natuur vanzelf minder aanwezig.

Vandaag is niet alleen de sfeer anders. Er is wat bijgebouwd, de zaal oogt lichter en ruimer, er is een aangenaam terras waar je kunt aperitieven of blijven nagenieten met koffie. Toen was er enkel een menuformule, nu heb je de keuze tussen een lunch-, een driegangen- of een degustatiemenu. Er is ook een beperkte kaart. Bernard, die net als zijn oudere broer een opleiding in de keuken heeft genoten, neemt nu de zaal voor zijn rekening.

Benoit houdt aan zijn tijd in het zuiden van Frankrijk (Le Moulin de Lourmarin, L' Oustau de Baumanière) een voorliefde voor kruiden over. Bernard, de jongere Dewitte, werkte onder meer bij Wout Bru in de Provence. We wanen ons bijna in het zuiden en het zonnetje is net warm genoeg om het aperitief te gebruiken op het terras. In het juiste tempo komen een viertal fijne hapjes, onder meer een rolletje van krokant filodeeg met ricotta en een grappig staafje komkommer, een stuk gefrituurde schorseneer met dipsaus en een oester met een schepje ijs van rode biet.

Het lunchmenu van 28 euro klinkt lekker, maar we willen iets meer variatie, en enkele voorgerechten op de korte kaart verleiden ons direct door hun originaliteit. Voor mij komt er een tarte Tatin - twee luchtige deegrondjes - van meiraapjes, jeneverbes en pimpernel (20 euro). Bovenop liggen enkele krullen rauwe ganzenlever, en het vierkante bord is frisgroen afgewerkt met mizuna, de Japanse versie van raketsla met een lichte mosterdsmaak.

Aan de overkant is een diep wit bord neergezet, waarin het vlees van noordzeekrab is gecombineerd met knolselder, boter van witbier en een gepocheerd hoeve-eitje van de kippenkweker uit de buurt (27 euro). Hierbij maken we het restje champagne op, en voor het vervolg hebben we het advies gevolgd van de gastheer.

We proeven een rode Spanjaard van Ribera del Duero, cepa Gavilán uit 2007 (30 euro). Nog lichtpaars en jong, en hij wordt precies lekker fris geschonken. Blijkt dat de wijn, 100 procent tinto del país (van de druif tempranillo), speciaal gevinifieerd is om snel op dronk te zijn. Ook de wijn is het product van twee broers, de Hermanos Pérez Pascuas. Bij onze hoofdgerechten doet hij het uitstekend.

Mijn disgenote heeft het hoofdgerecht van het lunchmenu genomen, konijn met abrikozen en gekonfijte ui (29 euro). Even denkt ze dat het konijn onvoldoende gaar is, maar bij de eerste beet blijkt het boterzacht en smaakvol. Voor mij is er krokant geroosterde lamsfilet (29 euro) met aardappelmousseline en geroosterde prei, en allebei hebben we recht op een schaaltje groente van het seizoen, zoals pastinaak, snijbiet en waterkers.

Na deze lichte voorjaarsmaaltijd verkassen we opnieuw naar het terras om het plezier nog even te verlengen met een crème brûlée in miniversie en enkele elegante huisgemaakte snoepjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234