Dinsdag 27/10/2020

Proefkonijn: Pacific Eiland in Ieper

Beeld UNKNOWN

De weerman had aangekondigd dat de opklaringen uit het westen zouden komen, wat ons een geschikte reden leek om het museum van de Grote Oorlog te bezoeken. Maar waar de innerlijke mens versterken?

Even kijken waar de gidsen ons in Ieper naartoe sturen. Zowel Michelin als GaultMillau hebben Pacific Eiland opgenomen, iets waar we, afgaand op de naam, niet spontaan heen zouden trekken. Uit de webstek blijkt dat er naast het restaurant een brasserie is met kleine gerechten, en een uitgebreide kinderkaart. Daarheen dus, want Zowie van negen is van de partij. Pacific Eiland ligt op een heus eiland, in de vesten rond Ieper. Uitbundig groen, een romantisch bruggetje en veel geparkeerde auto's. Het ziet er veelbelovend uit.

Jammer, die opklaring is nog niet doorgebroken, en we moeten naar binnen. Onze aankomst trekt de gemiddelde leeftijd van de klanten meteen fors omlaag. Behalve enkele gezinnen met kleuters zijn de meeste gasten vandaag van euhm. rijpere leeftijd. Het is ons niet onmiddellijk duidelijk waar de brasserie is en waar het restaurant, en het blijkt inderdaad allemaal één. Wel zijn er twee verschillende kaarten, en wie 'restaurant' eet, mag rekenen op een linnen tafellaken. Een alleraardigst meisje komt de tafel opnieuw dekken. Dat wil zeggen dat we nieuw bestek krijgen, dat de papieren placemats worden weggenomen, maar het tafellaken met kringen van rode wijn blijft liggen. Jammer.

Zowie vindt al gauw zijn gading in het kindermenu. Hij wil, één: friet en twee, appelmoes. En voor de rest maakt het niet veel uit. Het zondagse brasseriemenu kost 32 euro en omvat Schotse zalm gravlax, Belgische rumsteak met saus naar keuze of de Altamira 'stone grill' (zes soorten vlees, koude en warme sausjes.) en bourbon vanille-ijs met citroenmeringue, vers fruit en frambozencoulis.

Er zijn tal van salades, boterhammen en spaghetti, maar wij willen toch de restaurantkaart graag zien. Daar liggen de ambities - en de prijzen - meteen een stuk hoger. Ik houd het bescheiden met paling in het groen van twaalf verse tuinkruiden met artisanale frieten (26 euro), de Acteur gaat voor gebraden kalfszwezeriken met heel oude Bolsjenever, verse tagliolini en champignons (32). Een Fanta (2,2) en een fles Menetou-Salon (28) helpen bij het wachten. En dat is nodig, want de keuken lijkt een beetje overdonderd. Alle tijd dus om rond te kijken en spijt te hebben dat we niet buiten, op een van de mooie terrassen zitten.

De decoratie binnen - gesponste muren, papieren lampionluchters en gedrapeerde gordijnen, kunnen ons niet bekoren. De Acteur gaat buiten een sigaretje roken, en blijkt - dankzij een vroegere rol in een familieserie - nog behoorlijk populair in West-Vlaanderen.Of er echt twaalf kruiden bij mijn paling zijn gebruikt, kan ik niet controleren. Wel is de saus heel groen, heel overvloedig en lekker, zij het wat zout. De paling mocht minder gaar zijn. De frieten zijn goudbruin en dik. Overvloed ook aan de overkant, voor een enorme portie zwezerik in heftige saus met champignons.

Terughoudendheid lijkt in het woordenboek van Pacific Eiland niet te staan. Als we - eindelijk in de zon buiten - nog een Irish koffie nemen als besluit, bestaat die, schatten we, voor 3/5 uit whisky, 1/5 koffie en 1/5 slagroom. Ook de ijscoupes die we zien voorbijkomen hebben West-Vlaamse afmetingen. Bij de koffie komt er cake én chocoladetruffels. Nadat de Acteur de buren moet teleurstellen dat hij hoegenaamd niet weet hoe het verder afloopt met de adoptie in Thuis, is het tijd. We keren de steven, en houden nog even stil bij de aangrijpende eenvoud van de soldatenbegraafplaats van Zonnebeke.

Pacific Eiland
Eiland 2, 8900 Ieper
057/20.05.28
www.pacificeiland.be
Maandagavond en dinsdag gesloten


Drie toppers van de voorbije weken
Graanmarkt 13
Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen
03/337.79.91
Een hedendaagse keuken gekoppeld aan mode en kunst.

Brasserie Bristol
Zeedijk 291, 8301 Knokke-Heist
050/51.21.12
Klassiek lekker naast modern, feilloze bediening.

Bistro Margaux

Dorpsplein 3, 1700 Sint-Martens-Bodegem
02/460.05.45
De betere bistrokeuken in een aangenaam decor

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234