Donderdag 29/09/2022

Proefkonijn: Nonbe Daigaku

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Bijna dertig jaar werkte meneer Suetsugu in restaurant Tagawa in Brussel. Toen vond hij het nog geen tijd om op rust te gaan, wel om een eigen zaakje te beginnen, Nonbe Daigaku.

Het rijhuis aan een drukke straat ziet er binnenin heel bescheiden uit, met een vijftal tafels, een bamboestok en een paar kleine vergeelde prentkaarten aan de muur als enige versiering. Achter de toog, waar je ook kunt aanschuiven om te eten, is de tengere, beweeglijke man geconcentreerd bezig met mes en eetstokjes.

Er zitten nogal wat Aziaten te eten, dat is een goed teken. Naast ons twee Franstalige patertjes goedleven, die met luide stemmen over hun culinaire voorkeuren en voorvallen aan de ULB converseren. Ze hebben net hun bord leeg als wij naast hen plaatsnemen, en bestellen enthousiast hetzelfde opnieuw. We zien magnifieke sashimi verschijnen, maar wij willen iets avontuurlijkers.

Moeilijk kiezen
Op een plastic spijskaartje staan de lunches vermeld, telkens één gerecht (sushi, sashimi, tempura, noedels) geserveerd met rijst en misosoep. De prijzen variëren van 9 euro tot 14,5 euro. Een bord aan de muur vermeldt wat er daarnaast nog verkrijgbaar is. Voor neofieten als wij is het niet eenvoudig kiezen. Mij intrigeren de gefrituurde poten van zwarte kip (9,2 euro) en de palourdes met saké (17,5 euro). Mijn gezelschap gaat voor 'ajitata', een klein slaatje met sardines, gember en shizo (8,7 euro) gevolgd door gebakken sint-jakobsnoten met kabeljauw en asperges (23 euro).

Het wijnaanbod is zeer beperkt, maar origineel. We kiezen een witte Bulgaar, Black C, die op tafel wordt gezet met een plastic koeljas eromheen. Daaronder ontdekken we een minimalistisch etiket, van de wijnmakerij Santa Sarah. De blend van chardonnay en sauvignon is voor 25 euro bijzonder lekker. Achteraf lees ik op internet dat deze Bulgaar het bij blinde proeverijen vaak beter doet dan bekende bordeaux.

Buitengewoon lekkere eenvoud
Mijn kippenpoten zijn lekker gefrituurd, sappig en ontbeend, al is het niet wat ik verwachtte. Ooit heb ik bij een Chinees de klauwtjes zitten afkluiven, hier zijn het de stukjes vlees van net daarboven. Ik proef van het kleine slaatje aan de overkant, met kunstig versneden rauwe sardines. Het is in al zijn eenvoud buitengewoon lekker. Hetzelfde kan gezegd van mijn tapijtschelpjes in sakésaus, al is de portie zeer bescheiden, en ben ik achteraf al blij dat mijn voorgerecht nogal vullend was. Het hoofdgerecht van mijn gezelschap, twee sint-jakobsnoten, twee brokjes kabeljauw en groene asperges op een langwerpig schaaltje, is opnieuw een schot in de roos.

Geëlaboreerd
We zijn zo opgetogen dat we zeker ook nog een nagerecht willen proeven. De 'Japanse taart' (4,5 euro) gelijkt op Engelse pancakes, lauw, gevuld met rodebonenpasta. Verrassend zijn de twee ijsjes, een stevig en smeuïg van roquefort en een prikkelend van wasabi (8,6 euro). Die worden niet in huis gemaakt, maar speciaal bereid door een bevriende ijsmaker.

Na deze lunch beloof ik nooit meer te zeggen dat de Japanse keuken eentonig is. We nemen ons voor om zeker terug te komen op een avond, wanneer meneer Suetsugu nog meer geëlaboreerde en gewaagde gerechten maakt, zoals rauwe kip en ingewanden van inktvis. (Agnes Goyvaerts)

Nonbe Daigaku

Adolphe Buyllaan 31
1050 Brussel (Elsene)
02/649.21.49

Zondag en maandag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234