Zaterdag 13/08/2022

Proefkonijn: Non Solo Tè in Antwerpen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het bord, het bord en het bord, dát is wat telt, herhaalt de directeur van Michelin tot in den treure. Neen, zeg ik. Er speelt veel meer mee, als je aan tafel zit met vrienden.

Agnes Goyvaerts

Donderdagavond: mooi weer, veel volk op de Antwerpse terrassen. Aan de kunstgaleries waar vernissages zijn, staan op de stoep plukken mensen te roken en te keuvelen. Op de hoek van de Riemstraat, bij Non Solo Tè is het stil. Ik schrik, we hebben gereserveerd maar het restaurant is leeg. Slecht voorteken? Gelukkig blijft het niet duren, we zijn gewoon de eersten.

In het neutraal grijze interieur staan de tafels onberispelijk gedekt met wit linnen en we worden enthousiast onthaald door de gastheer: in jeans, de haren onder een zwart kapje gestoken. Er is geen kaart, enkel een bord met enkele wijnen per glas, en het aanbod van de dag: drie voor- en drie hoofdgerechten, twee desserts. De acteur, die een zwak heeft voor ouderwetse Italiaanse aperitieven, begint met een Cynar (5 euro), ik met een glas cava brut nature van Gala (5). Die is ongefilterd, ziet er dus troebel uit en smaakt lekker ongetemd. We krijgen er ongepelde garnalen bij (niet voor niets is dit de straat waar vroeger de visgroothandel regeerde) en een vingerkommetje met lauw water en citroen.

Op het programma: gemarineerde zalm met zure room, gebakken rog met spinazie, tarbot, een salade. Tarbot (25 euro, hier allicht kleine tarbot) is iets wat ik gewoonlijk probeer te vermijden, omdat er zo veel even lekkere en goedkopere vissen zijn, maar hier is het de bereiding (gepocheerd) en de begeleiding (linzen en lamsoor) die me verleiden. Om te beginnen worden het gebakken asperges met gerookte paling (15 euro). De acteur blijft in het vlees, met eendenkonfijt (15) en een salade van Quercy (20). "Dat is wel tweemaal eend", speel ik de schoolmeester. Maar de chef parafraseert de Franse uitspraak 'tout est bon dans le cochon': "Van de eend is alles lekker."

De wijnkaart is interessant en verzorgd. Puur Europees, maar niet puur Frans. We vragen advies, en ik opper een pinot noir uit Hongarije. De gastheer adviseert ons die van Gál Tibor. Hij proeft eerst zelf en vraagt of keldertemperatuur ons schikt, of hebben we hem liever in de ijsemmer? We voelen direct dat de man het goed meent met zijn vak.

Het voorgerecht van de acteur is een grote eendenbil met paksoi, zacht en smakelijk, een forse portie. Op mijn rauw gebakken asperges - lekker - liggen stukjes paling die nauwelijks 'beet' hebben, sesamzaadjes en overheersende roze peper.

Naast ons zien we een dikke plak gemarineerde zalm komen. In zijn eenvoud ziet hij er heel aantrekkelijk uit. Terwijl de buurman onophoudelijk over zichzelf praat ("Een grote liefde heb ik niet nodig. Als ik dat al zou willen had ik er direct een") luisteren wij naar de aangename chansons en poppy muziek.

Het aandeel groen in de royale salade die aan de overkant komt is banaal. Maar hij is verrijkt met eendenmaagjes en -lever, walnoten en een pittig Rocamadour-kaasje. Ik heb twee filets van jonge tarbot op een berg smakelijke linzen, worteltjes en lamsoor, waar royaal met de zout- en pepermolen overheen is gegaan.

Een dessert - crème brûlée of aardbeien - kan er echt niet meer bij, maar een cognacje gaat er bij de acteur altijd wel in. Met keuze uit vier verschillende flessen en een deskundige uitleg maakt gastheer Joris Verbruggen hem wederom gelukkig.

Bij Non Solo Tè zijn de ideeën prima, de uitvoering kan beter. Maar voor de ontvangst en toewijding geven wij, televisiegewijs, 'een dikke negen'.

Non Solo Tè, Riemstraat 2, 2000 Antwerpen, 03/248.49.54
Zondag en maandag gesloten.
www.nonsolote.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234