Maandag 28/11/2022

Proefkonijn: La Grande Ecluse

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Ooit regelde La Grande Ecluse het debiet van de Zenne. Nu moet eerder de doorstroming van lunchende pendelaars worden geregeld. Dat doen de doortastende diensters in twee talen.

Toen in 1866 de cholera uitbrak, liet de toenmalige burgemeester Anspach de Zenne overwelven. Honderd jaar later werd de rivier rechtgetrokken, wat de sluiting van de sluis tot gevolg had. Een tiental jaar geleden werd het sluisgebouw zeer mooi gerenoveerd, en kwam er een restaurant in. Dat hield echter niet stand, de deuren gingen dicht. Sinds kort zijn ze opnieuw open. Er is een nieuwe uitbater, een nieuwe kok en er zijn nieuwe zetels. Aan het industriële decor werd gelukkig niet geraakt. Het werd versierd met werk van de beroemde striptekenaar François Schuiten.

"Groot" is de sluis inderdaad, en je kunt er zitten op verschillende niveaus. Ik beklim enkele ijzeren trappen, naar een tafeltje met een overzicht op de zaal én waar ik naar buiten kan kijken. Het verkeer raast voorbij, op de middenberm wordt creatief geparkeerd. "Ik hoop dat ik straks mijn auto terugvind met alle vier de wielen er nog aan", begroet mijn gezelschap me enigszins ongerust.

Voor de keuken tekent Wim Vandamme, ex-Maison Vandamme in Zeebrugge, ex-Ostend Queen, en hij heeft gekozen voor een Belgo-Brusselse kaart. Zo wordt de Schotse zalm geserveerd met vinaigrette van Hoegaarden, zijn de garnaalkroketten gemaakt "op de wijze van mijn moeder Josée, met verse tomatencoulis met geuze" en zijn er Brusselse wafels met vanille-ijs. Het klinkt sympathiek. Vandamme is altijd een verdediger geweest van de Belgische kaviaar, en dus staan ook hier twee gerechten op de kaart: geplet bintje met 30 gram Royal Belgian Caviar oscietra (warm), of bloemkoolmousse met zwarte peper en kaviaar (koud) heb je voor 75 euro. Maar er is ook dagsoep voor 7,50 euro. De sfeer is conviviaal, een beetje rumoerig, en de diensters moeten veel kilometers afleggen. Maar vrij snel staat er een tomatensap en een glas cava. Die laatste is niet om te onthouden, het zijn bubbels zonder meer. Brood en boter zijn goed.

De voorgerechten stemmen ons gunstig: tempura van softshell-krab met wasabimayonaise (16,50 euro) is lekker, al lijkt het beslag nogal op oliebollen. Verrassend zijn de gebakken sint-jakobsvruchten met bloedworst, zuurkool, spekjes en cidersaus (17,50 euro). Origineel, maar de schelpdieren komen wat in de verdrukking. De hoofdgerechten zijn correct zonder meer. Kabeljauwfilet met gekonfijte tomaat (22,50 euro) wordt geflankeerd door zeer boterige stoemp met prei. Ik was nieuwsgierig naar de witloofgratin met beenham revisited (15,50) maar die eet ik eerlijk gezegd liever thuis. De kaassaus vond ik veel te zout. De wijn per glas die op de kaart stond, een Saint-Véran, was er niet meer. Welke de huiswijn dan wel was, kwamen we niet te weten. In het voordeel van La Grande Ecluse speelt het imposante decor en de kwieke bediening (in het Nederlands als de dames eraan denken). De kaart is geïnspireerd, maar de uitwerking kan beter. (Agnes Goyvaerts)

La Grande Ecluse
Poincarélaan 77, 1070 Brussel, 02/522.30.25
www.grande-ecluse.be
Zaterdagmiddag en zondag gesloten

Drie toppers van de voorbije weken
Het Land aan de Overkant, L. Schreursvest 85, 3001 Heverlee, 016/22.61.81. Voor een ode aan de vis en de intelligente wijnkeuze.

Ter Leepe, Torhoutsesteenweg 168, 8210 Zedelgem, 050/20.01.97. Voor de elegant gecomponeerde borden.

Graanmarkt 13, Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, 03/337.79.91. Een hedendaagse keuken gekoppeld aan mode en kunst.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234