Maandag 08/08/2022

Proefkonijn: L'Annexe in Watermaal-Bosvoorde

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Ook een recensie heeft maar een beperkte houdbaarheid. In restaurants kan er veel veranderen, zelfs in een jaar tijd. We ondervonden het aan den lijve.

Agnes Goyvaerts

L'Annexe was aanvankelijk een bistro in de Lesbroussartstraat, maar schakelde een versnelling hoger met een nieuwe chef, Benjamin Laborie, die nog had gewerkt voor Michel Bras. Begin 2010 verhuisde de zaak naar Watermaal-Bosvoorde, en kwam er een Belgische chef, Willem Vandeven aan het fornuis. Ik kreeg een opgetogen mail van een Brusselse vriendin: absoluut te ontdekken. Even later volgden besprekingen in de belangrijkste kranten en magazines, gaande van "een nieuwe ster is ontdekt" tot "ontstijgt niet het niveau van het buurtrestaurant." Tja, dan wordt een proefkonijn echt nieuwsgierig. Er ging nog wat tijd overheen en vorige week was het dan zover. Ik reserveerde voor twee maar met mijn vriendin-kokkin arriveren we in... een lege zaal. Vreemd, denken we, voor iets waarover toch zoveel is geschreven. De eigenares ontvangt ons hartelijk maar vraagt om wat geduld te hebben met de nieuwe kelner. De jongeman is verlegen en gedienstig, maar doet lang over het ontkurken van een fles.

Intussen had ik gelezen dat de chef, 'de nieuwe rijzende ster' Willem Vandeven, binnenkort het fornuis overneemt bij C-Jean in Gent. Zou hij nog hier zijn, of al vervangen? In beide gevallen is het interessant. Ofwel leren we zijn keuken nog net kennen en kunnen we binnenkort vergelijken in Gent, in het andere geval hebben we de primeur van een nieuwe chef.

De kaart is eerder kort, met bistrogerechten als oesters, met het mes gesneden tartaar, kalf uit de Corrèze met knolselder of lijnbaars met paddenstoelen. Een grappig Frans accent bij de voorgerechten is oeuf dur mayonnaise voor 1,50 euro. Er is een lunchmenu van twee (15,50 euro) of drie gangen (21), en om iets meer over de keuken te weten kiezen wij het 'menu découverte': drie gangen voor 38 euro, waarmee de chef zijn zin doet, en je voor vis of vlees als hoofdgerecht mag kiezen. Of we wijn willen? Ja, maar hoe kun je kiezen als je niet weet wat je te eten zult krijgen? We laten de gastvrouw een wijn per glas adviseren, en we krijgen een matige witte beaujolais (4,50 euro). De dunne grissini met dip zijn lekker, de orchidee op de vensterbank heeft haar beste tijd gehad, maar de vers gesneden soorten brood en lichtzoute boter zijn dan weer veelbelovend.

We krijgen beiden hetzelfde voorgerecht: twee kleine gebakken sint-jakobsmosselen zonder veel smaak, met romige zalf van knolselder, twee stukjes jonge prei en kalfsjus. Als hoofdgerecht volgt aan de overkant een stuk heilbotfilet met paksoi en reepjes rode paprika, voor mij twee lamsribbetjes en een stuk lamsgebraad, met te weinig groente. Enkele stukjes vitelotte-aardappel, een onduidelijke puree, een kwart ui, een samosa met groentevulling. Als dessert is er een taartje van gebraden ananas op een slappe bodem, met een bol lekker vanille-ijs en karamel. We zijn teleurgesteld. Als er maar twee klanten zijn, wil je met een 'surprisemenu' toch wat meer bewijzen?

Na een poos komen twee koksmaatjes uit de keuken; daarna de chef, in zwarte blouse met zijn naam erop geborduurd: Bruno Delamare. Of alles lekker was? In de enkele seconden stilte waarin wij aarzelen hoe we zullen formuleren dat het nogal ongeïnspireerd was, antwoordt hij zelf: "Impeccable." En weg is hij.

Thuisgekomen zie ik op de site dat hij een indrukwekkend curriculum heeft, van de Negresco in Nice tot de Ritz in Bahrein, en vorig jaar met Villa Morelia in het zuiden van Frankrijk 16/20 kreeg van GaultMillau.

Laten we dus nog maar eens toegeeflijk zijn, en denken dat hij hier zijn weg nog moet zoeken. We hopen het voor de uitbaters.

www.restaurant-lannexe.eu
(Frans)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234