Zaterdag 13/08/2022

Proefkonijn: Jaloa in Brussel

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Zomervakantie in februari. Dat gevoel hadden we even op het terras van Brasserie Jaloa in Brussel. Zes oesters, bordje schaaldieren, glaasje wijn en winterzon. En dan weer aan 't werk.

Agnes Goyvaerts

Gaëtan Colin is een chef met een stevige reputatie. Zijn restaurant Jaloa vond na wat omzwervingen onderdak in een van de oudste huizen van Brussel, aan de Schuitenkaai in de Dansaertbuurt. Colin is lid van de Jeunes Restaurateurs d'Europe, en werd vorig jaar laureaat van de San Pellegrino Cooking Cup in Venetië. Vorige maand vertegenwoordigde hij ons land op de Bocuse d'Or, zowat het wereldkampioenschap gastronomie in Lyon.

Zijn huis, waar maximaal 25 gasten kunnen aanzitten, richtte hij hedendaags in, met felle schilderijen, en hij serveert er uitsluitend dagmenu's volgens marktaanvoer. Ik schoof er al eens een keertje aan voor de businesslunch (30 euro) en proefde de kortste versie van het dagmenu (vier gangen, 58 euro). Het is er een beetje chic, een beetje Frans, maar in de keuken wordt enig exotisme niet geweerd.

Wat er voor ons op tafel kwam, was inventief, verzorgd en werd vriendelijk geserveerd. Als ik een keertje meer tijd en honger heb, neem ik wel eens het menu van zes of negen gangen (78 of 95 euro, met aangepaste wijnen respectievelijk 105 en 128 euro). Dat is natuurlijk niet voor alle dagen, en toen ik begin februari een afspraak in de buurt had, bedacht ik dat ik nog nooit de proef op de som had genomen bij de brasserie die Colin opende op het voormalige adres van restaurant Jaloa aan de Sint-Katelijnekerk.

Hier kiest de chef resoluut voor klassiekers uit de Belgische en Franse keuken, zoals kalfshersenen met tartaarsaus, haringfilet met lauwe aardappeltjes en bieslook, vissoep met rouille en korstjes, gebakken kabeljauwmoot met puree en saffraan. De prijzen zijn gematigd: 12 euro voor een voorgerecht, hoofdgerechten kosten rond de 20 euro. Mosselen worden op vier verschillende manieren bereid, en afsluiten kan met een kaasschotel, dame blanche of een Paris-Brest. De brasserie is rustgevend ingericht met frisse kleuren en heeft, heel onverwacht, een grote tuin. Vandaar de toevoeging 'Jardin'.

In de buurt van Sint-Katelijne zal je nooit honger lijden. Van broodjeszaak tot kreeftenrestaurant, het is er allemaal. Tenzij je misschien aan vishandel De Noordzee een paar oesters wil eten, of een kom vissoep. De formule is in een paar jaar tijd zo populair geworden dat er 's middags meestal drie rijen dik wordt aangeschoven, en daarbij zinkt me de moed in de schoenen. Dat succes zal de baas van brasserie Jaloa Jardin niet ontgaan zijn, want op zijn terras zette hij een vijftal hoge tafels en een oestertoog, zoals dat in Frankrijk de gewoonte is. Niet iedereen heeft weet van die tuin, en aan de straatkant is er altijd wat te zien.

Het is begin februari, maar de hemel is strak blauw en de zon schijnt, en we kunnen niet weerstaan aan de formule. Hier staan ook barkrukken zodat het toch iets comfortabeler is dan rechtstaand te eten. We hebben snel beslist, we delen een bord met zes oesters en een assiette crustacés, telkens met een glas witte wijn erbij.

De holle oesters komen op geschaafd ijs, met citroen, pepermolen en twee ontkorste boterhammetjes, half wit, half bruin. Ze worden onder onze ogen geopend, en zijn spartelvers. Op de zeevruchtenschotel liggen kleine kreukels - een geduldwerkje -, een handvol wulken, één langoustine, slappe grijze garnalen en een stuk of zes grote roze garnalen. Afzonderlijk komt een potje degelijke mayonaise.

Terwijl we de beestjes uit hun pantser pulken, zien we een voldragen plateau de fruits de mer klaarmaken, een jong Duits stel naar binnen gaan, op zoek naar 'typisch Belgische mosselen', en collega Marc Didden passeren, die een beetje afgunstig is om ons hier zo lekker in het zonnetje te zien zitten.

U begrijpt, dit was geen hoogdag van de gastronomie, maar wel even helemaal weg van kantoor, als een minivakantie. En dat (met een extra glas wijn en een goede koffie) voor 18 euro per vrouw. Voor herhaling vatbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234