Zaterdag 04/12/2021

Proefkonijn: De Pastorale

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het oog wil ook wat, ja. Toch ben ik geen adept van de 'schilderijtjes'-keuken. Zo'n bruine veeg over je bord en drie gele punten ernaast? Dan ben ik al gauw geneigd te denken dat de kok zijn gebrek aan kunde wil maskeren met schildertalent.

Maar als een topchef de kunst op gedoseerde wijze laat meespelen, kan dat de smaken alleen maar naar een hoger niveau tillen. Dat is het geval in De Pastorale. De veertigjarige Bart De Pooter werkte na zijn scholing aan de Antwerpse hotelschool PIVA onder meer aan de zijde van Pierre Romeyer, een van de monumenten van de klassieke gastronomie. Samen met zijn echtgenote renoveerde hij in 1993 de pastoorswoning van Reet, en begon hij zijn eigen kookstijl te ontwikkelen. Tien jaar moest hij wachten op zijn eerste ster, maar dan ging het ineens hard, in 2007 kreeg hij de tweede. Inmiddels geeft hij lezingen en demonstraties in het buitenland, waardoor er vorig jaar zelfs sprake was van een 'Pastorale' in Hongkong. Dat project moest tot zijn spijt in de koelkast, maar is niet afgevoerd.

Sober en elegant
Behalve haar naam, waarover makkelijk grappen te verzinnen zijn, heeft de gemeente Reet weinig spectaculairs te bieden. Om volk naar je restaurant te lokken moet je dus echt scoren met je culinaire talent. Dat lijkt te lukken, want op een middag in augustus zijn meerdere tafels bezet. Het interieur is opvallend sober. In de loop van de lunch zal blijken dat dit het beste canvas is voor de elegante gerechtjes die we geserveerd krijgen.

Bovendien leggen sculpturen van William Sweetlove in de tuin, foto's van Kimiko Yoshida aan de muur en verzen van Vergilius (en eentje van de chef) op het plafond enkele persoonlijke accenten.

Indukwekkende opeenvolging
De aanzet is al even sober stijlvol: een glas Bollinger, huisgebakken broodstengels en korianderpesto. Maar dan komt, na een reeks verfijnde hapjes, een indrukwekkende opeenvolging van gerechten.

Eerst laat de chef ons een nieuwe creatie proeven met een oester, gevolgd door een verbluffend mooi gerecht, gepresenteerd op een glimmende zwarte doos van stukjes Bretonse kreeft met citroen, cannelloni van ganzenlever en een frisrode tartaar van aardbei en watermeloen. Hierna volgt een filet van zeetong die in bouillon is gegaard, geserveerd met jonge prei en enkele wilde paddenstoelen, bouchotmosseltjes en crunch van kerrie. De verrukkelijke zonnevis die volgt is gebakken met rozemarijn, tomaat, balsamico en borlottibonen. Het hoofdgerecht is Ibéricovarken met risotto van varkenswang en ham, een zwarte veeg olijvenpasta, verse amandel en een rins accent van vinaigrette. Niet voor niets kreeg dit menu (110 euro) de naam 'Sensatie' en wordt het afgesloten met 'zoete eigenzinnigheden'. Het is tegelijk ook een wandeling door de Europese wijngaard.

Chef De Pooter is iemand die doordacht kookt, hedendaags zonder iedere laatste folie achterna te lopen. Voor zijn hardnekkige queeste naar eigen stijl moet je bereid zijn te betalen. Een adres om te onthouden als het eens wat meer mag zijn. (Agnes Goyvaerts)

De Pastorale
Laarstraat 22, 2840 Reet, 03/844.65.26
Zaterdagmiddag en zondag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234