Vrijdag 23/10/2020

Proefkonijn: De Mangerie in Lauwe

Beeld UNKNOWN

'Wat een mooi huis!', is het eerste wat ik zeg als we de ouderwetse villa met glas-in-loodraampjes binnenkomen. Het zoemt er. Gesprekken, heen en weer lopende kelners, getinkel van glazen en bestek. Dat is hoe een restaurant moet klinken.

Voorbij de grote open keuken lopen we door naar de bloeiende tuin, waar we het aperitief kunnen gebruiken. Het is een middag in de week en we zijn hier zeker niet alleen. Doorgaans ben ik wat huiverig voor een 'aperitief van het huis' (met bubbels moeten ze niet te veel fratsen uithalen) maar deze keer zeggen we beiden onmiddellijk ja: cava met een scheutje gemberlikeur en een stukje gekonfijte gember. Een groot, mooi tulpglas en een opwekkende combinatie. We voelen al dat het hier in orde zal komen. Als begeleiding wordt een glaasje soep van tuinbonen (mmm) met schuim van koriander geserveerd en een reepje gebakken pieterman met courgette en verkruimelde nootjes, voor een krokante beet.

Ons glas is nog niet leeg of we worden al aan tafel genood. Omdat het nog nazomert zijn de tafels in de veranda-orangerie gedekt. Binnen is alles in sfeervol donker hout en jaren 30-stijl, met fraaie luchters, gesteven wit linnen en mooie glazen op de tafels. Hier moet het op een minder zonnige dag beslist aangenaam zijn. "Ik vind het zo prettig", zegt mijn collega "dat je helemaal geen stijf gevoel hebt."

We hebben even door de aantrekkelijke en ruime kaart gewandeld, maar we vinden ook ons geluk - en budget - in het weekmenu 'Less is more' van 35 euro, dat op weekdagen ook 's avonds wordt geserveerd, een uitzondering. Het biedt keuze tussen drie voorgerechten, drie hoofdgerechten, dessert of koffie, en twee glazen wijn. Wie het iets royaler, maar nog altijd heel betaalbaar wil doen, kan gaan voor het viergangenmenu Mangerie voor 50 euro (65 met aangepaste wijnen). Wij hebben de keuze tussen ganzenleverterrine, Italiaanse vissoep met tomaatjes, langoustine en schelpjes, of carpaccio van zwaardvis om te beginnen, vervolgens waterzooi van piepkuiken met zomerse groenten, vis van de dag of kalfslever met niertjes en saus van graanmosterd.

Voor soep vinden we het te zomers, ganzenlever no-no, dus wordt het tweemaal rauwe zwaardvis, geserveerd op knapperig groen en elegant op smaak gebracht, waarbij de Portugese witte wijn Meia Pipa (afkomstig van het schiereiland Setúbal) voortreffelijk past.

Chef Nick en zaalmeesteres Annick Vandenborre hebben ervaring, dat voel je. Er is veel volk, veel personeel, maar alles loopt gesmeerd. Ze kwamen hier vijftien jaar geleden en verbouwden het huis verscheidene keren. Nu kunnen ze prat gaan op een geslaagde combinatie van oud en nieuw, met een grote, aangename keuken, waarin het wellicht prettig werken is. Daaruit komen nu onze voorgerechten: de vissuggestie van de dag, zonnevis met mediterrane groenten, en kalfslever (die iets meer rosé had mogen zijn) en niertjes, met een pittige salade van andijvie met pijnpitten. Daarbij wordt me een glas tempranillo geserveerd, dat goed kon opboksen tegen de uitgesproken smaken van de ingewanden. Afronden doen we met een lichte sabayon met verse mango, en we nemen nog koffie en muntthee toe. Dat brengt onze eindrekening op 99 euro, een prijs-kwaliteitverhouding die ik al een poos niet meer heb gezien. Maar big spenders, geen paniek: er is een wijnkaart om u tegen te zeggen, indien u het echt breed wil laten hangen. (Agnes Goyvaerts)

De Mangerie
Wevelgemstraat 37, 8930 Lauwe
056/42.00.75

www.demangerie.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234