Zaterdag 18/01/2020

Proefkonijn: De Foyer

Beeld UNKNOWN

Soms aarzel ik om een adres prijs te geven. De Foyer in Gent is er zo één. Niet dat het zo'n verborgen bestaan leidt, maar buiten het theaterseizoen durf je het wel eens te vergeten.

Toeristen en buitenlanders die bij de eerste zon, zoals afgelopen weekeinde, massaal de terrassen van het Sint-Baafsplein innemen, bevroeden niet hoe mooi je enkele meters hoger zit, en er bovendien ook nog lekker eet.

In september 2006 besloot Filip Bossuwé zijn piepkleine restaurantje Soup Culture (géén soepbar) tegenover de Gentse opera te verlaten en samen met oud-collega Mario Versyp zijn intrek te nemen in De Foyer, het café van het Nederlands Toneel Gent. Het is een statige zaal op de eerste verdieping, met fluweel en glanzend hout. Maar het mooiste extraatje is het terras, vanwaar je uitkijkt op de Sint-Baafskathedraal aan de ene en het Belfort aan de andere kant.

Terwijl Gent, bedolven onder azalea's, werd platgelopen door bloemenliefhebbers op weg naar de Floraliën, pleegden wij een telefoontje naar De Foyer. Ja, er was nog plaats maar neen, er kon niet gereserveerd worden voor het terras. Het was een kwestie van er snel te geraken. Dat ging best te voet en kijk, we vonden zelfs nog een tafel met uitzicht.

Wat kunnen een glaasje cava (5 euro) en een liter Spa Barisart (6,30) deugd doen na zo'n wandeling! Glanzend zwarte olijven en eenvoudige zoute koekjes, individuele ciabattabroodjes en boter werden onmiddellijk op tafel gezet door de stijlvol geklede ober in gilet en schort. Bossuwé heeft een voorliefde voor Frankrijk en voor brasserie-eten, en hij is gelukkig dat hij in dit mooie historische interieur gerechten zonder poespas kan serveren. Dat zie je aan de kaart: artisanale garnaalkroketten, verse soep, een halve kreeft met mayonaise en een slaatje zijn mogelijke starters. Salades (bijvoorbeeld Caesar of van de Landes, met geitenkaas, spek en gésiers) kunnen in kleine of grote portie besteld worden. Voor vegetariërs is er als hoofdgerecht een Tatintaartje met ratatouille en groene asperges, en voor visliefhebbers gebakken slibtongetjes, rogvleugel met kappertjes, of kabeljauw met kruidenkorst en gekonfijte tomaatjes. Wij kiezen eensgezind het gebakken lamsvlees met gestoofde groenten en rode-wijnsaus (21,70 euro). Een Haut-Médoc, Côté Pontoise (33) is gepast om de zon in eigen land te vieren.

Er komt een flink stuk mals en goed gebakken lamsfilet op de borden, met een kubus gratin dauphinois waar duidelijk een paar tenen knoflook langsgekomen zijn, slappe groene boontjes, krokante worteltjes en een intense wijnsaus. We ronden af met koffie, die in grappige, gekleurde kopjes wordt geserveerd, en we voelen ons gelukkige reizigers in eigen stad.

Er is een wisselend maandmenu van 35 euro, en op zondag is er een uitgebreide brunch. In de week is er een lunch voor 13 euro met verse kervelsoep, gebakken slibtongetjes en huisbereide frietjes. Maar vertel het vooral niet verder. (Agnes Goyvaerts)

De Foyer
Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent
09/234.13.54
www.foyerntgent.be
Maandag en dinsdag gesloten


Drie toppers van de voorbije weken:
Ter Leepe
Torhoutsesteenweg 168, 8210 Zedelgem
050/20.01.97
Voor de elegant gecomponeerde borden.

Graanmarkt 13
Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen
03/337.79.91
Een hedendaagse keuken gekoppeld aan mode en kunst.

Poincaré
Delacenseriestraat 21, 8420 Wenduine
050/42.32.78
Verstandig in zijn beperking, ongedwongen sfeer.

 Vanaf het terras kijk je aan de ene kant uit op de Sint-Baafskathedraal en aan de andere kant op het Belfort  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234