Woensdag 12/08/2020

Proefkonijn: Cravo & Canela

Beeld UNKNOWN

Gabriela, cravo e canela is een Braziliaanse romantische film uit 1983, met Marcello Mastroianni. Cravo is de naam die men in Brazilië geeft aan kruidnagel, canela is Portugees voor kaneel, twee belangrijke specerijen in de Braziliaanse keuken. Cravo & Canela is sinds vorig jaar ook een Braziliaans eethuis in Elsene. Ik had net een ontmoeting achter de rug met de grote Franse chef Alain Ducasse, die de roem zong van de Brazilianen (DM 25/06) en dat maakte me nieuwsgierig naar deze keuken. Geen Braziliaanse clichés, maar goede smaak, beloofde het filmpje op de website. Maar klopt het ook?

Afgaand op de glazen gevel zou je niet verwachten dat er zo'n grote ruimte achter ligt. Vooraan is een bargedeelte, met felgroene zeteltjes en barkrukken, in de middenplaats staat de bar en daarachter ligt een zaal in overwegend chocoladebruin en wit. De oude houten zoldering bleef intact, er is een plankenvloer en langs de muren staan bruine banken. Op de tafels liggen witte linnen lopers. Alles ziet er smetteloos proper uit, de glazen glanzen, de bloemetjes zijn fris. Achter de zaal ligt nog een stadstuin met gedekte tafels.

Omdat het nogal winderig is, kiezen we voor een plekje binnen, met uitzicht op de blauwe lucht. Mijn gezelschap wacht me al op, en ontspant zich van een hectische werksituatie met een glas witte huiswijn (Braziliaanse sauvignon, 4 euro). Ik volg haar met een coupe degelijke cava (4,5). Als welkomsthapje krijgen we een gefrituurd deegbuideltje met kaasvulling en een smakelijke mousse van broccoli.

Cravo & Canela is het initiatief van Fabiane Silva Couto, die gewerkt heeft in diverse Brusselse restaurants en het klappen van de zweep kent. Ze heeft zich omringd met vriendelijke, rondborstige dames voor de bediening. Elaine (zo lezen we achteraf op het bonnetje) brengt ons de kleine kaart. Er zijn een tiental voor- en evenveel hoofdgerechten, plus enkele suggesties. Het gaat van een assortiment van tapas 'Cravo' (13 euro) over scampi à la brésilienne met kokosmelk, curry en gefrituurde banaan (16) tot kangoeroesteak met oesterzwam en broccoli (22), en Iberische varkensfilet met saus van cachaça (koffielikeur) en puree van knolselder (21).

Ons beider oog valt op een van de suggesties, courgettebloemen gevuld met geitenkaas (12 euro). Ter afwisseling kiezen we lauwe salade van inktvis als tweede voorgerecht (14). Elaine raadt ons aan over te schakelen op een wat krachtigere wijn, en ze schenkt ons een Braziliaanse chardonnay (4). De beknopte wijnkaart, met enkele Braziliaanse en voor de rest Franse en wereldwijnen klopt niet de laatste euro uit je zakken. Dat is goed. Vanmiddag zit het restaurant niet vol, maar het cliënteel is internationaal. En op avonden dat er Braziliaanse muzikanten komen, durft de vlam hier wel eens in de pan te slaan.

Maar nu het eten. De inktvis is mals (altijd een kunstje) en ligt op een frisse gemengde salade, waar iets te royaal met azijn overheen is gegaan. De warme gevulde courgettebloemen bevallen ons zeer, de geitenkaas is gedeeltelijk gesmolten waardoor een romige jus ontstaat. Als hoofdgerecht komt aan de overkant een fraai gepresenteerde filet van zeebaars uit de oven, met kerstomaatjes, zwarte olijven, groene asperges en puree. "Heel lekker!", hoor ik. Ik koos een mij onbekend gerecht, picanha, bestaande uit twee dunne sneden Braziliaans rundvlees, geroosterd met grof zout, een gebakken banaan, een apart schaaltje seizoensgroente, en als extraatje een klein potje feijoada (zowat het nationale gerecht, een cassoulet van zwarte bonen en varkensvlees). Ik schrik even als ik de twee grote lappen vlees zie liggen, maar de steak is zo mals en smakelijk (met een randje vet, een halve centimeter dik en niet uitgebakken) dat hij toch vlot naar binnen gaat.

We zijn inmiddels positief genoeg ingesteld om er nog een dessert bij te nemen. Aan de overkant wordt het een perfecte granité van koffie (7 euro), voor mij sorbet van caipirinha, met kleine stukjes limoen erin, fris en pittig (7). Cravo & Canela heeft voor ons de test goed doorstaan. Het is branché, maar niet hol.

Cravo & Canela
Charleroisesteenweg 227
1060 Brussel
02/534.61.78


zaterdagmiddag en zondag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234