Maandag 08/08/2022

Proefkonijn: Calla's in Aalter

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Soms is design: zo weinig mogelijk raken aan wat er is. Dat deden Niels De Landtsheer en Lien Van Nevel met een schattige villa in Aalter.

Agnes Goyvaerts

Restaurant Calla's kreeg als nieuwkomer in de gids GaultMillau meteen 14 op 20. Het restaurant was pas vier maanden open, maar nieuwkomers op het terrein zijn de chef en zijn vrouw niet. Na hun studie aan Ter Groene Poorte zwermden ze uit en belandden ze in 't Aards Paradijs in Merendree. Hij was er acht jaar de rechterhand van chef Lieven Lootens, zij stond vier jaar naast gastvrouw Isabelle Brasseur. Maar zelfs in het aards paradijs wil je niet eeuwig blijven, en het stel vond een eigen plek in Aalter.

Op een lenteavond vol bloesems ontdekken wij de villa uit de jaren dertig vlak bij het station van Aalter. De voordeur staat op een kier, en onmiddellijk verschijnt de jonge gastvrouw om ons te ontvangen. Het decor is innemend: mooie oude tegelvloeren, de zachte tinten van de muren, ouderwetse luchters, tafels gedekt met gesteven beige linnen en twee gele tulpen in een groen vaasje op elke tafel. Ook aan de kaart is duidelijk met zorg gewerkt: een grijze stijve kaft, mooie typografie. Tot zover de vorm.

Over naar de inhoud: Er is een zeer beperkt aantal gerechten à la carte, en de meeste komen terug in het menu 'Lenteverlangens', zodat je daar met zachte hand naartoe wordt geleid. Je kunt het kiezen met vier of met vijf gangen (45 of 55 euro). Met alles erop en eraan, van aperitief tot koffie, wordt dat 65 of 75 euro. En dan kun je nog opteren voor gewone aangepaste wijnen of luxewijnen: die maken je respectievelijk 80 of 90 euro lichter.

Over de wijnkeuze word je niet in het ongewisse gelaten. Alles staat op de kaart, wat zelden het geval is. In een luxenummer mag het ietsje meer zijn, en dus kiezen wij voor de betere wijnen. Die zijn een beetje avontuurlijk: Grieks, Italiaans en Spaans.

Gewoonlijk zijn wij niet te vinden voor bubbels mét, maar het huisaperitief lijkt te passen in het nostalgische interieur. In een tulpglas met uitstekende cava schept de gastvrouw aan tafel enkele gesuikerde viooltjes, waardoor de drank zacht lila kleurt. Het past zelfs bij het behangpapier van Chris Mestdagh. Vier perfecte kubusjes op een rechthoekige leisteen openen de appetijt, hapjes op basis van geitenkaas, ganzenlever, garnalen en mimolette.

Bij het eerste voorgerecht, sepia inktvisjes met paksoi, groene asperges en dunne toast met dotjes aioli en jus van garnalen wordt een Griekse wijn geschonken. De Papagiannakos op basis van de savatianodruif zit gewoonlijk verborgen in retsina, maar hier levert hij een zuivere droge witte wijn op. "Dit mag mij een tweede keer geserveerd worden", zegt mijn vriendin, terwijl ze de laatste inktvisjes oplepelt. "Heerlijk."

Ook pittig is de zeebaars met witte kool die volgt, met mousseline van Thaise curry en gember, en popcorn van buikspek. Hierbij krijgen we een Italiaanse pecorino. Ik kende de naam alleen van de kaas, maar hij blijkt ook te slaan op een oude druivenvariëteit, recent opnieuw aangeplant en verwerkt, vooral in de streek van de Marken en de Abruzzen.

Het hoofdgerecht bestaat uit mals kalfsvlees met zalige wortelpuree en vleesjus die discreet met zwarte truffel is geparfumeerd. De rode wijn die hierbij in het glas komt is een krachtige Spanjaard met de duidelijke naam Biologia, van tempranillo en monastrell (of mourvèdre).

We besluiten deze genereuze en originele maaltijd met 'Sneeuwwitje', een royale combinatie van panna cotta van yoghurt, crumble en roomijs van witte chocolade, crème en sneeuw van vanille. Lekker, maar dit had iets minder en verfijnder gemogen. Aan de overkant komt een zeer mooie kaasplank (plus 7 euro) met zes soorten, twee glaasjes chutney (van uien, en van appelen en peren), en een broodje met rozijnen.

O ja. Mocht u zich afvragen waar het restaurant zijn naam vandaan haalt: calla is een bloem, en een Griekse meisjesnaam die 'schoonheid' betekent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234